Güllaç Nerenin Meşhur Tatlısı?

Güllaç Nerenin Meşhur Tatlısı?

Ramazan ayının gelmesiyle beraber ramazanla özdeşleşmiş yiyecekler de yavaş yavaş piyasaya çıkmaya...

Güllaç Nedir? Güllaç Nerenin Meşhur Tatlısı? Güllaçın Tarihçesi...
Ramazan ayının gelmesiyle beraber ramazanla özdeşleşmiş yiyecekler de yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başladı. Ramazanda en çok tüketilen tatlılardan biri olan güllaç nedir? Güllaç nerenin meşhur tatlısıdır? Güllaç tatlısının tarihçesi ve kolay tarifi...
 
Güllaç, Osmanlı döneminden beri sevilerek tüketilen sütlü bir tatlıdır.
 
Güllaç nedir?
Güllü aş kelimesinin zaman içinde güllaça dönüşmesiyle ismi şimdiki halini almıştır. İçinde gül suyunun bulunmasından ötürü bu isme sahip olan tatlı, evde de kolaylıkla yapılabilir. Sütlü bir tatlı olan güllaç, ramazan aylarıyla özdeşleşmiş bir tatlıdır. Ramazanda misafir olarak gidilen evlere hediye olarak götürülür.
 
Güllaçın içindeki malzemeler
Güllaçın içinde süt, şeker, yufka, gül suyu, pudra şekeri, ceviz, fıstık, ve nar taneleri bulunur. Güllaç yaprağı ya da güllaç yufkası hazır alınabildiği gibi evde de yapılabilir.
 
Güllaç kolay tarifi
Süt ve şeker karıştırılıp kaynatılır. Biraz ılındıktan sonra karışıma gül suyu ilave edilir. Güllaç yaprakları küçük parçalar haline getirilir. Derin bir kabın yüzeyine yapraklar serilir ve üzerine sütlü karışım dökerek yapraklar ıslatılır. Güllaç yaprakları bitene kadar devam edilir. Yaprakların tamamı ıslatıldıktan sonra oda sıcaklığında 10 dakika kadar bekletilir. Dilimlenen tatlının üzerine isteğe göre ceviz, nar, toz fıstık eklenir. Buzdolabında bir süre dinlendirildikten sonra yemeye hazırdır.
 
Güllaç nerenin meşhur tatlısı? Güllaçın tarihçesi
Güllaç 1400'lü yıllardan beri Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri. Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabında güllaçın Osmanlı sarayına girişinin 1489 yılında gerçekleştiği söylenir. İlk olarak Kastamonulu Ali Usta tarafından sarayda yapıldığı söylenen güllaç, Kastamonu'da güllaç baklavası olarak da sunulur.
 
Neden ramazan ayında tercih ediliyor?
Beslenme uzmanları ve diyetistenler, güllacın içerisinde bolca bulunan protein, B ve E vitaminleri sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu belirtiyor. Ayrıca oruçtan ötürü aç kalan vücutta düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğu da biliniyor. 
 
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Güllaç Tarifi Cevizli” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler