Lezzet Tam, Kalori Yarım!

Lezzet Tam, Kalori Yarım!

Kendi resimlediği yemek kitabı “Hayat Zayıflarken de Güzel: Unsuz ve Şekersiz Lezzetler”i çıkaran...

Lezzet Tam, Kalori Yarım!
 
Kendi resimlediği yemek kitabı “Hayat Zayıflarken de Güzel: Unsuz ve Şekersiz Lezzetler”i çıkaran Emel Başdoğan, tatlı trendlerinin de kitabındaki tariflerle aynı yöne ilerlediğini söylüyor: “Lezzet tam, kalori yarım...”
 
"Üç yaşında yemek ve tombikleşmek istemediğime karar verdim. Şaka ama öyle başladı her şey... 1993’te Türkiye’deki ilk yemek programının gastronomik içeriğini oluşturdum. 1994’te kızım 1 yaşına geldiğinde kutlayacak pasta bulamadım, Foodie by Emel Başdoğan isimli atölyeyi kurdum.
 
1995’ten başlayarak yüzlerce yemek programı hazırlayıp sundum. Baktım Türkiye’de yemek dergisi yok, ortağımla birlikte ilk dergiyi yayımladım. 1997’deyse Türkiye’nin ilk pastacılık ansiklopedisini yayımladım. 
 
2006’da farkettim ki unsuz şekersiz pasta yok. Türkiye’de ticari olarak üretilen ilk unsuz şekersiz çeşitleri oluşturdum. Arada pek çok kitap, pek çok konferans... Hepsi iyi şeyler yemek ve buna rağmen kilo almamak için…” diye özetliyor kariyerini Emel Başdoğan. Yeni kitabı “Hayat Zayıflarken de Güzel: Unsuz ve Şekersiz Lezzetler” Hep Kitap’tan çıktı, üstelik pratik, lezzetli ve az kalorili tarifleri kendi suluboya çizimleriyle süslüyor bu defa. 
 
Hazırlık sürecini şöyle anlatıyor Başdoğan: 
“Bir kitap yazmak masa başında saatler, günler, hatta aylarca kilitlenmek demek. Bu sıkı çalışma kampına kendimi razı etmek için kendime dedim ki ‘Gel bir pazarlık yapalım; sen kitabı yaz, karşılığında da keyifle suluboya yapman için sana sebep yaratmış olalım’.
 
Normalde kendime pek kolay izin veremediğim keyif aktivitesi içimi ısıttı. Şimdi mutlulukla duyuyorum ki suluboya desenlerin neşesi, iddiasızlığı, çocuksuluğu bakanların da içini ısıtıyor...” Tatlı trendlerinin de kitaptaki tarifler yönünde ilerlediğini ekliyor: “Lezzet tam, kalori yarım, mineral vitamin faydası tam, katkı sıfır...”
 
Görselliğin yiyecek ve sunumlardaki öneminin ne kadar arttığı malum. Bunun üzerine yorumu şöyle: “Görsellik uğruna tattan ödün vermemenin eğitimini aldım Amerika’da. Lezzet ve içerikten taviz vermeden en iyi görüntüyü yaratmak, gıda pişirme tekniği, derinliği gerektiriyor.”  
 
Başdoğan’ın yemek kitabı Hep Kitap’tan çıktı.
Taze meyveli pasta
Malzeme :
(20 cm çapında bir pasta için)
Çikolatalı sos için: 3 tepeleme yemek kaşığı keçi boynuzu pekmezi, 4 tepeleme yemek kaşığı kakao, Yarım çay bardağı sıvı yağ, 3 yemek kaşığı kaynar su
 
2 adet taban için: 4 tepeleme yemek kaşığı yulaf kepeği, 3 tepeleme yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu, 3 yemek kaşığı stevia, 1 çay bardağı su, 4 yumurta, 2 tepeleme yemek kaşığı kakao, 1 su bardağı iri kıyılmış badem, yer fıstığı ya da fındık
 
Çikolata kremasını hazırlamak için: Tüm malzemeyi el blenderında çırpma teliyle karıştırın.Sürülebilir yumuşaklığını oda ısısında koruyacaktır. Pastada kullanmak üzere bekletin. Kapaklı kapta 1 hafta süreyle oda ısısında saklayabilirsiniz.
 
Alt ve üst tabanı hazırlamak için önce fırını 160 dereceye ısıtın. Yulaf kepeği, öğütülmüş ketentohumu, stevia, su ve yumurtayı karıştırın. 2 adet 20 cm çapında yuvarlak veya benzer boyda kare fırın kabını yağlı kağıtla kaplayın. Silikon kalıp kullanıyorsanız bu işleme gerek kalmaz. 
 
Malzemeyi iki kaba eşit olarak bölüştürün, yayın. Her iki malzemenin de üzerine kıyılmış fındık veya bademi serpin, hafifçe bastırarak içine gömülmesini sağlayın. 30 dk pişirip kabından çıkarmadan soğumaya bırakın.  
 
İç dolgu için: 300 gram kahvaltılık tatlı lor peyniri, 8 adet hurma
İç dolguyu hazırlamak için: Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp püre yapın, lor ile karıştırın. Yarısını pastanın alt tabanının üzerine yayın. Üzerine arzu ettiğiniz meyveleri döşeyin.
 
Kalın hurmalı loru meyvelerin üzerine, kaşıkla küçük parçalar halinde bırakın. Üst tabanı lorun üzerine yerleştirin. Üzerine çikolata kremasını yayın. Arzu ettiğiniz meyveleri bütün veya dilimlenmiş olarak tepeleme doldurun ve servis edin.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler