Şanlıurfa'da Turist Yoğunluğu Etkeni “Göbeklitepe”

Şanlıurfa'da Turist Yoğunluğu Etkeni “Göbeklitepe”

Dünyanın en eski tapınak merkezi kabul edilen Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının ardından Şanlıurfa'da turist yoğunluğunun yaşanması bekleniyor Şanlıurfa Kültür ve

Şanlıurfa'da Turist Yoğunluğu Etkeni “Göbeklitepe”
Dünyanın en eski tapınak merkezi kabul edilen Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının ardından Şanlıurfa'da turist yoğunluğunun yaşanması bekleniyor Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan:"Belki bu yıl değil ama gelecek yıldan itibaren Şanlıurfa'ya, Göbeklitepe'ye yoğun turist akışı olacağını düşünüyoruz" Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol:"Göbeklitepe, Türkiye'nin turizmine büyük ivme kazandıracaktır. İnşallah Haliliye ilçemiz de turizmin merkezi haline gelecektir"
 
Şanlıurfa'da, 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasıyla turizmde hareketlilik yaşanması bekleniyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin kültür turizmi açısından dünyanın önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Özellikle ören yerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının tanınırlığını ve önemini bir kat daha artırdığını vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:
 
"UNESCO'nun listeye aldığı yerler aslında benzersiz yerler. Bu açıdan baktığımızda, sadece dünya miras listesindeki alanları gezen turist profili olduğunu görüyoruz. Bu anlamda hem bölgemizde hem de Türkiye'de gastronomi veya diğer alanlarda listeye giren yerler de var. Bundan sonra Göbeklitepe, bu işin belki de merkezinde olacak. Bu alanların tamamlayıcısı olacak, bölgede 'UNESCO dünya mirasları' adı altında turlar düzenlenmesini sağlayacaktır."
 
Aydın, dünyada sadece Neolitik dönemden kalan alanları gezen turist grupları da bulunduğunu kaydederek, "Özellikle Neolotik yerlere, bölgelere, bu kültüre ilgi duyan insanların öncelikli yerleri arasında Şanlıurfa da var. Bu açıdan belki bu yıl değil ama gelecek yıldan itibaren Şanlıurfa'ya, Göbeklitepe'ye yoğun turist akışı olacağını düşünüyoruz." dedi.
 
- "Türkiye'nin turizmine büyük ivme kazandıracaktır"
Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol da Göbeklitepe'nin tanıtımına yönelik çalışma yürüttüklerini ve bu çalışmaların sonuçlarından birinin de Göbeklitepe'nin Dünya Miras Listesi'ne alınması olduğunu anlattı.
 
Demirkol, Göbeklitepe'yi "Daha eskisi yok" sloganıyla yurt içinde ve dışında anlatmaya devam ettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesiyle Göbeklitepe ile ilgili çabalarımızın çok önemli ve yerinde olduğunu gördük. Göbeklitepe dünyada bilinen en eski eserlerden oluşuyor, Mısır'daki piramitlerden ve İngiltere'deki Stonehenge Anıtı'ndan 7 bin 500 yıl daha eski. 
 
Göbeklitepe Dünya Miras Kalıcı Listesi'nde yer almasıyla şehrimize gelen turist sayısında artış olacak, yerli ve yabancı turistlerimiz Şanlıurfa'yı ve ilçemizi ziyaret edecekler ve ayrıca genç nüfuzumuza istihdam, esnafımızı bol kazanç, şehrimize refah getirecekler. Göbeklitepe, Türkiye'nin turizmine büyük ivme kazandıracaktır. İnşallah Haliliye ilçemiz de turizmin merkezi haline gelecektir."
 
- "Göbeklitepe'nin meyvelerini toplamaya başlayacağız"
Kentteki 5 yıldızlı bir otelin Müdürü Ertuğrul Er ise otelciler olarak Göbeklitepe'nin listeye alınmasının heyecanını yaşadıklarını ifade etti.
Şanlıurfa'nın mitolojik yapısının Göbeklitepe ile tekrar tescillendiğini vurgulayan Er, Göbeklitepe'nin kentin yurt dışına açılan kapısı olarak gördüklerini belirtti.
 
Er, "İç turizmde Balıklıgöl ve çevresi yeterli geliyordu. Şimdi Göbeklitepe ile Avrupa'yı ve yabancı turistleri cezbedecek bir oluşum içerisine girdik. Biraz uzun vadeye ihtiyacımız var ama önümüzdeki sezondan itibaren Göbeklitepe'nin meyvelerini toplamaya başlayacağız. Bununla birlikte buradaki verilerimizi, gelirimizi ve yabancı turist sayısını katlayacağımızı düşünüyoruz. Bunun heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz." şeklinde konuştu.
 
12.000 Yıllık Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe, Bilinmeyen Bir Kültür Tarafından İnşa Edildi?
Engin ALIR
 
Türkiye ‘nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ‘ndeki bir dağın sırtı üzerinde yer alan Göbeklitepe, deniz seviyesinden 762 metre yüksekliktedir. Şanlıurfa şehrinin yaklaşık 15 kilometre kuzeybatısındaki, Göbeklitepe ‘de nefes kesen kalıntılar bulundu.
 
Gizemli bir halk tarafından 12,00 yıl önce inşa edilmiş bir Neolitik tapınak.
 
12.000 Yıllık Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe, Bilinmeyen Bir Kültür Tarafından İnşa Edildi
 
İlgili: Göbeklitepe Nerede ve Nasıl Gidilir ? Göbeklitepe Hakkında Tüm Merak Edilenler
Savak Yıldız adlı eski bir çoban, 1994 Ekim’indeki kalıntılar üzerinde dolaşırken, bu kazara antik yerleşim yerini buldu. Söylenene göre, Savak Yıldız yerde çıkıntılı bir şey gördü ve gizemli nesneyi açığa çıkarmak için üstündeki tozu fırçalarken, dikdörtgen şeklinde büyük bir taşla karşılaştı. Binlerce yıl önce inşa edilmiş ve uzun süredir kayıp bir antik yerleşim yerinin var olduğunu çok az kişi biliyordu.
 
Daha sonra o yıl, haber Deutsches Archäologisches Enstitüsü ‘nden arkeolog Klaus Schmidt’a ulaştı ve yerleşim yerini kontrol ettiğinde ise, Neolitik kökenli olduğunu fark etti.
 
Bazıları bilim insanları Göbeklitepenin keşfinin yüzyılın keşfi olduğunu söyledi. Şimdilerde ise, bu antik yerleşim yerinin yaklaşık 12.000 yaşında olduğunu, bilinmeyen bir halk tarafından inşa edildiğini ve büyük olasılıkla kendi mimarları tarafından bilerek toprağa gömüldü.
 
Arkeolojik çalışmalar, antik yerleşim yerinin, uzun zamandan beri uygarlığın beşiği olarak kabul edilen Mezopotamya ‘daki Bereketli Hilal’den yaklaşık 7.000 yıl daha eski olduğunu göstermiştir.
 
Göbeklitepe ‘nin yaşı, bilim camiası için büyük önem taşıyor.
 
12.000 Yıllık Dünyanın İlk Tapınağı, Bilinmeyen Bir Kültür Tarafından İnşa Edildi
 
Arkeologlar, Göbeklitepe ‘nin, Stonehenge ve Büyük Giza Piramidi ‘nden birkaç bin yıl daha yaşlı olduğunu söylüyorlar.
Göbeklitepe ’nin önemi hakkında bir fikir edinmek için, İncil geleneğine bir göz atarsak, dünyamız milattan önce 4000 yılında var olduğunu, ancak burada 12.000 yıldan daha önce inşa edilmiş bir anıtın var olduğunu görüyoruz.
 
Bu yapı, yalnızca 12.000 yıl önce gelişmiş medeniyetlerin dünya üzerinde var olduğu gerçeğini değil, aynı zamanda da bu halkın etkileyici yapılar inşa edebildiklerini de kanıtlıyor.
 
Ayrıca, belki de daha da akıl almaz olan şey ise, 20 yılı aşkın kazı ve çalışmadan sonra, antik yerleşim yerini keşfeden arkeologların tekli taş kesme aletini kurtarmada başarısız olmasıdır.
 
Bu, 12.000 yaşında, olağanüstü derecede büyük, 19 metre uzunluğundaki harika bir biçimde yontulmuş sütunları nasıl yaptıklarını ve bunu yapıyı inşa edebilmek için hangi aletlerin kullanıldığını bulamamak insanı hayrete düşürüyor.
 
Göbeklitepe’nin mimarları taştan bir sanat eseri yarattı. Yerleşim yerinde, normalde o bölgeye özgü olmayan armadillolar, yaban domuzu ve kaz gibi canlıların tasvirlerini bulabiliriz.
 
Asıl ilginç olan şey ise, birçok İncil âliminin Nuh ‘un gemisinin dinlenme yeri olduğuna inandığı yerin, Göbeklitepe ‘ye 500 kilometreden daha az bir mesafede bulunmasıdır. Bu nedenle Göbeklitepe ‘nin, hayvan tasvirleri, yerli hayvan nüfusunun antropolojik kökeninden farklı olabileceği bölgenin tarihinde bir aralık açmaktadır.
 
Göbeklitepe’yi kim inşa etti?
Onlarca yıl süren keşiflere rağmen, bu arkeolojik alan ve mimarları hakkında çok az şey öğrendik. Hala ilerleme kaydedilmesine rağmen “Göbeklitepe’yi kim inşa etti, hangi amaç için, bugüne kadar nasıl korunmuştur?” gibi en önemli soruların cevaplarını hala bilmiyoruz.
 
Araştırmacılar, Göbeklitepe ‘nin, mimarların tüm alanın iyice gömüldüğünden emin olmaları için kumun altına “dikkatle” yerleştirildiğini belirtti. Fakat mimarlar neden bu kadar inanılmaz bir yapıyı gömdüler?
 
Savunmak için mi?
Muhafaza etmek için mi?
Neden antik insanlar bu devasa yapıları dünya çapında inşa ettiler?
Tasarımsal olarak aynı değilseler bile, birçoğu birbirine benzerdir.
Aralarında bir bağlantı var mı?
 
Göbeklitepe, insan toplumlarının evriminde önemli bir döneme dair anlayışımızı derinden değiştirebileceğinden dolayı, çok önemli arkeolojik bir keşif olarak kabul edilir. Stanford Üniversitesi ‘nden Ian Hodder“ Göbeklitepe her şeyi değiştirdi” dedi.
 
Johannesburg ‘daki Witwatersrand Üniversitesi ‘nde arkeoloji profesörü olan David Lewis-Williams, “Göbeklitepe, dünyanın en önemli arkeolojik alanıdır” dedi.
 
Şu anda, arkeoloji ve tarih öncesi alanlarında cevap verildiğinden çok daha fazla soruyu ortaya koyuyor.
 
Böylesine büyük ve karmaşık bir yapıyı inşa etmek, büyütmek ve sürdürmek için yetebilen bu gücün, tarım toplumlardan önceki toplumlarda nasıl taşındığı,nasıl ödüllendirildiğini veya nasıl beslendiğini bilmiyoruz.
 
Piktogramları okuyamamamız ve aslan ve ayıdan, kuş ve böceklere kadar tasvir edilen hayvan kabartmalarının yerleşim yerine gelen ziyaretçiler için ne anlama geldiğini bilmiyor olmamız bir açıklama yapmamızı zorunlu hale getirir.
 
Göbeklitepe ‘den başka bir şey mi var?
Bu kalıntıların dünya dışı varlıklarla bir bağlantısı olabilir mi?
Göbeklitepe “Gökyüzü Tanrıları” gökten baktıklarında hayran kalacakları bir şekilde mi inşa edildi? Yoksa eski insanlık tarihinde önemli bir olayı anmak için Göbeklitepe mi inşa edildi?

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler