Çiğbörek Tarifi (Eskişehir)

Çiğbörek Tarifi (Eskişehir)

Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Mutfaklarımızdan Eskişehir Mutfağında Eskişehir Yemek Kültürü; Eski çağlardan beri Anadolu’nun buğday ambarı olarak bilinen...

Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Mutfaklarımızdan Eskişehir Mutfağında  Eskişehir Yemek Kültürü;
Eski çağlardan beri Anadolu’nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir. Pırasalı Arnavut böreği, dızmana, kalakay, kıvırma böreği, ağzı açık, kelem sarma, ciğer sarması, Yöresel Yemeklerimizden kökrek dolma, düğü köfte çorbası, göceli tarhana çorbası, gözleme gibi birçok çeşide zengin Çerkez mutfağı da eşlik etmektedir.
 
Çiğbörek Tarifi (Eskişehir) 
Çiğbörek Tarifinin Yapılışı: 
 
Un, su, tuz ile hamur yoğrulur.
Hamur bir süre dinlendirildikten sonra koparılan küçük parçalar oklavayla kahve fincanının tabağı boyunda ince ince açılır. 
 
Kıyma, soğan ve karabiber karıştırılıp yoğrularak iç hazırlanır.
Hazırlanan iç, hamurun yarısına konulur. Ve yarım ay şeklinde katlanır.
Kenarları fazla hamur çıkmamasına özen göstererek çiğbörek bıçağıyla kesilir.
Kazanda kızartılır.
 
Çiğbörek, Orta Asya’dan gelen bir gelenektir. Halen Orta Asya’da yaşayan Türk topluluklarında da bilinmekte ve severek tüketilmektedir.
Yemek günümüzde çelik ve alüminyum kazanlarda yapılıyor fakat geçmişte “şöyin kazan” adı verilen oldukça derin kazanlarda yapılıyordu.
 
Çiğbörek, geçmişte düğün ve diğer törenlerde misafirlere sunulan özel bir yemek olarak itibar görmekteydi.
Ancak günümüzde bu geleneksel yiyecek dünya mutfağı ve fast food kültürü karşısında önemini korumak, yayılma alanını genişletmek için kullanım alanını genişletmiştir.
 
Çiğbörek bir Tatar yemeği olmakla beraber senelerdir Eskişehir’de yapılmaktadır.
Şehir merkezinde birçok lokantada yerli ve yabancı turistin beğenisine sunulmaktadır. 
Bugün, Çiğbörek düğünlerde, cenazelerde, özel günlerde konuklara sunulan yöresel tatlardandır. 
 
Günümüzde Çiğbörek olarak bilinen bu yemek önceleri Şırbörek olarak bilinirdi.
Bunun nedeni ise kızartmak için yağa atıldığında böreğin çıkardığı “şır” sesidir. 
 
Çiğböreğin Kuzey Türklerince bilinen bir de güzel şiiri vardır: 
Ataydan kalgan, aşlar, etli, maylı kamuraş, Köbetemen, katlama, lakşa, cantık, tataraş, Tabakbörek, ırımşık, ya da mingen çibörek, 
 
Çıbörekmen kimse össe hastalık neken bilmez.
Büyük bir doktur aytgan tansiyonlu bir karga: 
“Babay, başka çare yok, çibörek gerek saga! 
Başın avursa, ya da kelse avur bir sancı, 
Dakikasında keser, çiğbörektir ilacı.... 
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada siz takipçilerimize layık bulduğumuz “Çiğbörek Tarifi (Eskişehir)” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler