Sen Deli Misin Kim İnanır Bu Saçmalıklara?

Sen Deli Misin Kim İnanır Bu Saçmalıklara?

Sen deli misin kim inanır bu saçmalıklara? Boşuna kürek çekiyorsun! Çiftçi kazanmıyor, senin buğdayını kim ne yapsın? Bunlar aldığımız tepkilerden yalnızca birkaçıydı...

Sen Deli Misin Kim İnanır Bu Saçmalıklara?
Sen deli misin kim inanır bu saçmalıklara? Boşuna kürek çekiyorsun! Çiftçi kazanmıyor, senin buğdayını kim ne yapsın? Bunlar aldığımız tepkilerden yalnızca birkaçıydı. Gelen tüm bu tepkilere rağmen inandığımız bu yoldan vazgeçmedik!
 
Geçtiğimiz haziranda 1650 kg yerel buğday tohumu 70 kadın çiftçinin emeği ile 20 ton oldu. Bir dönümde ortalama 180-200 kg ürün elde ettik. Su kullanmadık;
Su kullanmadığımız için elektrik de harcamadık. Tohumu bir kez tedarik ettikten sonra yeniden ekmek için yeni tohuma ihtiyacımız da kalmadı! Yabancı ot ile mücadelede kültürel yöntemlere başvurduk, ziraai ilaç satın almadık, bunun için enerji de harcamadık. Hiç kimyasal gübre kullanmadık. Hayvansal gübre ve sıvı solucan gübresi tek gübremizdi. Her gün arazimizi ziyaret edip ekinlerimiz nasıl diye gözlemledik. Hasadımızı tüm köy  bir araya gelerek bereket yemeği ile kutladık.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞI
Son bir haftadır geçmiş olsun ziyaretime gelen çiftçilerimizle konuşuyoruz. ‘’Zarar ediyoruz’’ diyorlar. ‘’Ekmeyeceğiz artık’’ diyorlar. Bunun üzerine birlikte bir hesap yaptık. Dönümde biz 200 kg; onlar 750 kg ürün aldılar. Peki onlar 750 kg ürünü nasıl mı aldılar?
 
Tohum satın aldılar. Taban gübresi sürdüler. Bununla kalmadılar yabancı ot ilacı, vitamin, kimyasal gübre satın aldılar. En az on kez suladılar. Bunu yapabilmek için sondaj çalıştılar. Elektrik harcadılar. Daha fazla yakıt harcadılar. 
 
Sürekli gübre atarak ürünü beslediklerini sandılar. Ürünü, toprağı, suyu ve en önemlisi de doğayı zehirlediler. Destek adı altında aldıkları bütün parayı bu çabaya ödediler. Sonuç olarak hasattan elde ettikleri 750 kg buğdayın 500 kg’ını borca verdiler. Ellerinde 250 kg buğdayla üretim yaptıklarını sandılar. Oysa her ikimizin de elinde aynı miktarda ürün var şimdi.
 
Eğer bir değişime inanıyorsanız;
O değişimi kendiniz başlatmalısınız! Çiftçiler simdi yerel tohum istiyoruz diye geliyor bize. ‘’Su bitti, üretim girdileri çok yükseldi! Yakında tarım yapamayacağız’’ diyorlar. Aslında üretim girdilerini kendileri yaratıyorlar.
 
Bu yıl 20 ton ürünü tohumluk dağıtıyoruz. 650 dönüm toprağımız ata tohumu ile buluşacak. Üstelik projede 224 kadın çiftçimiz çalışacak. Değişim toprakta başlayacak!
 

YÖRESEL MUTFAKLAR

Harika bir maratona başladık;
Çok heyecanlıyız. Avrupa Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Göç Idaresi, Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komiserliği (UNCHR), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliği ile 125 kadın çiftçiyi kapsayan ev sahibi topluluk mensubu ve Suriyeli mülteci kadınların entegrasyonun hedeflendiği, istihdam odaklı, kadınların tarım bilgilerinin arttırılmasına yönelik projelerin eğitimlerine başladık.
 
Teorik eğitimlerinin ardından  üretim atölyelerinin  hazırlanmasından sonra işbaşı eğitimlerinin gerçekleştirileceği ve  böylelikle üretime katılacak kadınlarımız  kendi ürünlerini üreterek ekonomik bağımsızlıklarını kazanacak ve yardım bağımlılığından ziyade sürdürülebilir geçim kaynaklarına ulaşacaklardır.
 
Ekonomik kalkınmanın yerel ve kültürel ekonomilerin yaratılması ve sürdürülebilir olmasına bağlı olduğunu düşünüyor  projelerin hayata geçmesine katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz.
 
Ebru Baybara DEMIR
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Nilgün Bilgin
    9/21/2018

    Haberiniz ilgimi çekti, umutla okudum, ancak hiç bir detay yok. Bu yazdığınız haber nerede geçiyor? Kimler bu üretimi gerçekleştirmiş? Lütfen detay verir misiniz?

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler