Testi Kebabı Tarifi

Testi Kebabı Tarifi

Testi Kebabı Tarifi, Osmanlı saray mutfağının da özel menüleri arasında yerini almıştır. Günümüzde basta...

Testi Kebabı Tarifi - Nevşehir
Testi Kebabı Malzemeler: 
 
*   1 Adet Testi (Çömlek De Kullanılabilir.) 
*   2 Kg Kuşbaşı Doğranmış Et (Tercihe Göre Dana Ve Koyun Eti Olabilir) 
*   7 Domates 
*   20 Adet Sarımsak 
*   12 Adet Sivri Biber 
*   Sıvı Yağ 
*   Tuz, 
*   Karabiber, 
*   Kimyon.
 
Testi Kebabı Hazırlanış Tarifi :
Öncelikle testiye sıvı yağla et birlikte konur. Testi önceden hazır edilmiş köz halinde bulunan ateşin ortasına gömülerek, etin pişmesi sağlanır. Etin suyu çekilip kavrulmaya başladığında, domates, sarımsak, sivri biber, tuz ve karabiber eklenerek, tam bir karışım hali alır. 
 
Ardından testinin ağzı bir bez konduktan sonra, orta kıvam hazırlanmış hamurla sıvanır. Hamurun ortasında küçük bir delik açılır. Bu haliyle köz ateşe gömülür. Yaklaşık iki saat ateşte bekletilir. Bu zaman içerisinde dengeli pişmesini sağlamak için ara sıra testi silkelenir. 
 
Testinin üzerindeki hamurun pişmesinden, içinde bulunan malzemenin de piştiği anlaşılır. Daha sonra testi ateşten alınarak, 20 dakika dinlendirilir. Servis yapmak için testinin ağzında sıvalı olan hamur çıkartılır, üzerine kimyon, karabiber gibi baharatlar serpilerek, servise hazır hale getirilir. 
 
Geleneksel uygulamalarda olmamakla birlikte, turistik restoranlarda testinin ağzı şov amaçlı olarak satırla kırılarak, yemek, testinin içinden servis edilir.
 
Testi Kebabı Açıklama : 
Kapadokya bölgesinin kendine özgü tatlarından birisi de meşhur testi kebabıdır. Başlangıç itibariyle tandır kültürü etrafında oluşan bir yemektir. Günümüzde tandırın yanı sıra fırınlarda ve açık ocaklarda da yapılmaktadır. 
 
Geleneksel testi kebabı, Avanos ilçesinde üretilen testi ve çömlek adı verilen toprak kapların içine, et ve malzemelerin konularak, tandırda pişirilmek suretiyle hazırlanır. Daha çok özel günlerde, gruplara göre yapılan bu yemek, lokanta ve restoranlarda müşterinin hizmetine sunulur. 
 
Ayrıca, Avanoslu çanakçıların tek kişilik olarak imal ettikleri küçük testilerde de yapımına başlanmıştır. 
 
Kırmızı Etin Faydaları Ve Zararları
Kırmızı etin lezzeti kadar faydası da oldukça fazladır. Yüksek kaliteli esansiyel amino grup asit içeren proteine sahip olan kırmızı et demir ve çinko bakımından zengin bir besin grubudur. Ayrıca içerisinde B vitamini de vardır. Kırmızı etin içinde en önemlisi  yüksek oranda  protein vardır.Bu sebepten dolayı gelişmekte olan çocukların mutlaka tüketmeleri gerekir.Vücudun ihtiyacı olan çinkonun yarısı kırmızı et tarafından karşılanır.
 
*Kırmızı et vücudun protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. Vücudun kas yapısını da güçlendirir.
*İçerisindeki mineraller sayesinde kırmızı et kansızlığa çaredir. Çünkü kırmızı ette demir vardır.
*Kırmızı et insanlarda zekâ gelişimini arttırdığı kanıtlanmıştır.
*Kırmızı et hastalıklara karşı savaş açmıştır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Anne adayları kırmızı eti bebeklerinin sağlıkları açısından mutlaka tüketmeleri gerekir. (sağlıklı koşullarda ve çiğ kalmaması koşuluyla)
*Kreatin yalnızca et gibi hayvansal gıdalarda oldukça fazladır. Bu sebepten dolayı beyin sağlığı için çok faydalıdır.
*Kırmızı et içerisinde bulunduğu vitaminler sayesinde vücudun temel taşı olan kemiklere çok faydası vardır.
*Kırmızı et B6 ve B12 vitaminleri bulundurur. Bu vitaminlerde hafızanın iyi beslenmesi için gerekli vitaminlerdir.
*Kırmızı eti düzenli tüketirsek güçlü bir  hafıza ya sahip oluruz.
*Kilo problemi yaşayan bireylerin diyet listelerinin baş tacıdır.
*Kırmızı et insan bünyesine enerji verir. Kırmızı et selenyum açısından da güçlü bir besin olduğu için kolon kanserinden de korur.
 
Kırmızı etin faydası olduğu kadar da zararı da mevcuttur.
*Aşırı tüketmeye bağlı kolesterol yükselmesine sebep olmaktadır.
*Kırmızı et fazla tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.
*Diyet listelerinin başıdır demiştik ancak fazla tüketildiğinde kilo vermek yerine aksine kilo alırız.
*Kırmızı et aşırı tüketildiğinde Gut hastalığına yakalanma riskini de arttırır.
 
Testi Kebabı ;
Yöresel mutfaklarımızdan nevşehir ve çevresine ait geleneksel Türk mutfağındaki  etli yemeklerimizden ileri gelenleridir. Zaman zaman Osmanlı saray mutfağının da özel menüleri arasında yerini almıştır. Günümüzde basta Nevşehir ve çevresinde olmak üzere fırın yemekleri kategorisinde bir çok bölgemizde de ilgili özel restoranlarda ve ahali de ise halen geleneksel adetleri yaşatan aileler tarafından  halen yapılmaktadır.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Testi Kebabı Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler