2022 Dünya

2022 Dünya "Gastronomi Trendleri" Nelerdir?

Vegan Yemekler Ve Vejeteryan Mutfakları Ön Plana Çıkabilir, Restoran Yemek Menülerinde Arap Mutfakları Destekli Akdeniz Yemekleri, Balıkçılık yeni yeni profesyonel hale geliyor..

2022 Dünya "Gastronomi Trendleri" Nelerdir?
 
Geçtiğimiz yıl çok büyük sıkıntılar çeken gastronomi sektörü sınırlı imkanları ile 2021’de istediği değişiklikleri yapamadı. Her ne kadar bazı restoran işletmecileri ilave bütçeler ile bazı değişiklikler yapsa da bunlar gastronomi sektörünün gerekli tanıtımına yetmedi. Peki dünyada yeme-içme sektöründe yeni trendler nelerdir? Restoran işletmecileri işletmelerinde hangi değişiklikleri yapacaklar?
 
Aynı konuda daha sonraki makalem olan 2023 Dünya Gastronomi Trendlerini bu linki tıklayarak inceleyebilirsiniz...
 
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorulardan biri' de restoran menülerinde hangi yemekler yer alacak? Dünya gastronomisi ve Türkiye Gastronomisinde eskiye yönelik bir yenilenme olacak mı? En iyi restoran konsept tasarımlarında hangi motifler kullanılacak? Sandalye ve masaların şekli hangi moda akımları kullanılarak dizayn edilecek? 
 
Bilinen o meşhur Gastronomi Uzmanları kadar uzman olmasamda Yeni restoran trendleri, yeni yemek trendleri ve yeme içme sektöründe yeni yılda ve yıllarda dikkate alınacak değişiklikler hakkındaki düşüncelerimi uluslararası deneyimler, tecrübe ve bizzat gördüğüm yenilikleri yorumlayarak takipçilerim ile paylaşmak istedim… 
 
** Bazı trend raporlarında patates ve süt'den bahsediliyorsa'da ben katılmıyorum...
 
Gerçek dünya yaşananlar söylenenlerden daha farklı şeyler. Kesin bu konuda açıklama yapan şirketlerin bu konuda ilgili bir yatırımları vardır. Ayrıca neden patates ve süt? Bunun için dünyadaki gelişmeler yada global beslenme konusunda sebep ne? İşte burada konu yine kapitalizme dayandığı gibi zengin nasıl daha zengin oluyor sanki ıspatlar durumda.
 
Hiç bir yerde olmayan bir ürün meydana getir, patentlerini al, stoklarını yap ve daha sonra yeni trend diyerek bir kaç haber yaptır, bir iki akademisyen konuştur ve bir kaç tane de gurme yazı yazsın hayaller gerçek olsun... İşte artık böyle değil küreselleşen 2022'nin Dünyası. İnsanlar daha akıllı yeni dünya'da, neden? Niye? Nerede? Nasıl diye sorular canlanıveriyor beyinlerinde. Afrika toplumları bile sömürge devletlerine hesap sormaya başladı...
 
** Vegan Yemekler Ve Vejeteryan Mutfakları Ön Plana Çıkabilir...
 
Kullanımı yaygınlaşan sosyal medya, yazılı ve görsel medya desteği ile hayvansal gıdalar ile beselenmek istemeyenlerin sayısını arttıracak. Bu konuda gastronomi araştırmalarında gördüğüm kadarı ile Ipsos MORI’nin 2018 rakamlarına göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 73’ü hayvansal gıda tüketiyor, yüzde 5’i vejetaryen, yüzde 3’ü vegan, yüzde 14’ü ise fleksitaryen, yani esnek kurallı vejetaryen. Vegan beslenme anlayışını 2022'de avrupa ülkeleri ve Amerika'da daha fazla göreceğimiz gibi yeni açılacak olan en iyi restoranlarda vegan menülere rastlayacak gibiyiz. Önümüzdeki ilk beş yıl içerisinde bu anlayışın Asya ülkelerinde de karşımıza çıkacağı şahsi görüşüm.
 
** Restoran Yemek Menülerinde Arap Mutfakları Destekli Akdeniz Yemekleri ...
 
Günümüzde dünyada her ülkede olduğu gibi eski tarzlara ve tarihten gelen bazı alışkanlıklara doğru bir yöneliş var. Özellikle Asya ülkelerinden Dubai, Umman, Kuveyt, Lübnan ve Katar’da birçok restoran yakın tarihlere kadar kendi kültürlerine ait olmayan yemekler sunarken, bu alışkanlık pandemi ile birlikte bölgedeki Afganistan, Pakistan ve Hindistan ülke vatandaşlarından oluşan bir çok mutfak çalışanın ülkelerine dönmesi ile yön değiştirdi. 
 
Ortadoğu’da yerli halk yerel ürünler kullanarak tarihte saklı kalmış yöresel yemekleri ile yeniden buluştu. Bu değişimin başlıca sebeplerinden biri ise özellikle tüm dünyada olduğu gibi “kendi kültürüne dönüş” ya da pandeminin getirdiği sıkıntılardan olan tedarik zincirindeki uzun süreli gecikmeler olabilir. 
 
** Balıkçılık yeni yeni profesyonel hale geliyor ve yerli halk balık yemekten memnun ama maalesef biraz fazla baharatlı ve çok fazla pişmiş…
 
Özellikle Akdeniz’e sınırı olan Asya ülkelerinde deniz ürünlerinin trendi oldukça yükselmiş durumda. Deniz ürünlerinin son yıllarda rağbet kazanmasının sebeplerinden biri de; uzun süre bölge denizlerinden büyük "kazançları" olan Finlandiya, ispanya, Norveç gibi ülke balıkçı şirketlerinin ısrar ve ikramları ile yöresel din adamlarının "denizden çıkanın yenmesinin caiz olmadığı" na dair verdikleri fetvaların artık gerçek olmadığına inanan yöre halkıdır.
 
Japonya, çin ve Kore gibi ülkelerdeki deniz ürünlerine olan hayranlık Asya ülkelerinde de yeni bir trend olarak ortaya çıkmasının sebeplerinden biri de fiyatının çok uygun olup, sağlıklı beslenme odaklı sürdürülebilir bir besin kaynağı olmasından da kaynaklanmaktadır. Çünkü 2022’nin en önemli trendlerinden biri de sağlıklı beslenmedir.
 
** Yüksek Tavan Ve Ahşap Dekorasyon'da Ortadoğu Esintileri ve Restoran İnşaatında Bütçe'lerin Yükselişi...
 
Yine pandemi sürecindeki sıkıntılardan biri de en çok tercih edilen açık hava alanları ve havadar yüksek tavan restoran işletmeleri idi. Aynı korku ve kişisel tercihlerin halen devam ettiğini görüyorum. Her ne kadar yüksek tavan işletmelerde “bulaşma” riski daha az olsa da havalandırmalarda kullanılan özel hava temizleme filtreleri mevcut riski daha da azaltıyor.
 
Aynı zamanda Gastronomi Danışmanlarının sohbetlerinde işittiğim kadarı ile gastronomi sektöründe hizmet verecek olan yiyecek ve içecek işletmeleri için farklı dünya ülkelerinde yeni standartlardan bir de tavan yüksekliği. Bu standart bir çok Avrupa ve Asya ülkesinde mevcut. Mevcut olmayan ülkelerde ise kanunlaşmak üzere. Yani restoran işletmeleri için bir zorunluluk haline gelecek.
 
Uzun yıllardan bu yana restoran işletmelerinde kullanılan Avrupa ve Amerikan tarzı moda akımı uygulamaları özenti olmaktan çıkmış durumda. Nasıl ki Hollywood yapımı dizi yada filmler artık benimsenmiyorsa bu da onun gibi bir şey. Yeni restoran işletmelerinde Asya ülkeleri kendi kültürlerini tercih etmeye başlarken Avrupa ve Amerika’da da aynı restoran konsept geçişlerini görüyoruz. Yeme içme sektöründe orta ve yüksek sınıf Şehrin En İyi Restoranlarında Ortadoğu coğrafyasının motifleri tercih edilmeye başlanırken kısa sürede yeni yıla doğru çok daha büyük değişiklikler yaşanacak gibi gözüküyor.
 
En iyi restoran konseptlerinde metal artık benimsenmiyor. Yerine daha sıcak duran ve klasik yöntemlerden biri olan ahşap çerçeveler çoktan kullanılmaya başlandı bile. Bir çok Avrupa ülkesinde dahi duvarlarda ve tavanda ahşap malzemelerden oluşturulan dekorasyonlar görmek mümkün. Bu yeni değişim Asya ülkelerinde yapılmakta olan yeni restoranlar ve otellerin yiyecek içecek bölümlerinde ciddi anlamda kullanılmaya başlandı. Daha önce alüminyum dekorların yer aldığı açık alanlardaki çardaklar  dahi doğu motifleri ile işlenmiş kalın ağaçlardan oluşan dekorlar ile çoktan yer değiştirdi. 
 
** Yeni Restoranı Başarılı Yapan En Önemli Özelliklerden  biri de Hijyen Konusunda Göz İle Görülebilir Önlemler İle Birlikte Köklü Dijitalleşme...
 
Pandeminin getirmiş olduğu en büyük sıkıntılardan biri de hijyen. Yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelerde daha önceleri sadece söylenen bazı hijyen önlemlerini artık yeterli gelmiyor. İnsanlar bu önlemleri görmek istiyorlar. Mesela; çatal ve kaşıkların kapalı ambalajda olması, masalarda el hijyeni bulunması, havalandırmanın daha güçlü ve daha iyi hava filitrelerinin tercihi, yüksek tavan, masaların birbirine olan mesafeleri dikkate alınıyor. 
 
2022 yılına 2 ay kala bazı restoran işletmelerinde misafirlerin bir kısmı hizmet almadan geri dönüyor. Bunun sebeplerinden biri de mevcut göz ile gözüken hijyen şartlarının yeterli olmadığını görmeleri. Her ne kadar birinci sınıf ve ikinci sınıf restoranlarda bu şartlar yerine getirilmiş olsa da üçüncü sınıf restoranlar ve fast foodlar da bu önlemler yeterli değil.  
 
Bu uygulamaları kullanan restoran işletmeleri daha fazla tercih edildiği için daha fazla kazanacaklar. Misafirler tarafından kişiye özel tek kullanımlık materyaller tercih edilecek…
 
Sadece Türkiye’de değil tüm dünya ülkelerinde zaten ciddi anlamda misafir portföyünü kaybetmiş olan işletmeler zaman içerisinde cirolarını yükseltebilmek adına bu önlemleri almak zorunda kalacaklar. Bunlardan en önemli olanlarından biri de restoran işletmelerinde dijitalleşme. Mümkün olan şartlar dahilinde; ödemeler, menü seçimi, sipariş verme ve anketler temassız olarak yapılacak. 
 
** Geçmişe Yönelik Klasik Teknikler İle Afrika Mutfağı Yemekleri Yeni Trend...
 
Gördüğüm kadarı ile gelişmiş yada gelişmemiş dünya ülkelerinde sosyal medyanı da etkisi ile inşaların çoğunluğu “benimki, bizimki” demeye başladı. Özgüven ve kültür seviyesinin artması insanları yönlendirmeye çalışan toplum mühendisliği çalışmalarını başarısız duruma düşürdü. Dolayısı ile insanlar gelişen internet çağında kendi kültürlerini araştırmaya başlayınca köklü değişiklikler meydana geldi. 
 
Kendi kültürlerindeki bilinmeyenleri öğrenen insanlar öğrendikleri unutulmuş lezzetleri yiyebilecekleri restoran aramaya başladıkları gibi bulamadıkları yemekleri internet üzerinden buldukları yemek tariflerini bire-bir kendileri yaparak denemeye başladılar. Diğer yanda bir çok insan gitmiş oldukları restoranlarda dekorlar içerisinde yemek ararken yada aynı yemeklerden oluşan sadece farklı sunum teknikleri ile al beni kazandırılmış yemeklerden  bıkmış olmaları da ayrı bir sebep.
 
2022 Dünya "Gastronomi Trendleri" Nelerdir?
** Şehir Merkezlerinde Bir Çok Fast Food Restoranı "Arabaya Servis" Hizmetini Başlatacak, Restoran Menüsünün Önemi ve Özellikleri Daha Ön Plana Çıkacak...
 
Pandemi sonrası yavaş yavaş kendisini toparlamaya çalışan gastronomi sektörü yeni gelişmelere gebe. Türkiye ve avrupa ülkelerinde bazı elit restoranlar ve fast food restoranları arabaya servis hizmetini başlattı bile. Yeni bir gelir kapısı olarak ta gözüken bu yöntem neredeyse restoranların cirolarını ikiye katlıyor. Daha ekonomik menüler ile karşılan özellikle beyaz yakalı çalışan grupları evde yemek yapmaktan daha ekonomik buldukları bu yöntemi çoktan kullanmaya başladı bile.
 
** Fine dining restoranlar özel menüler ile afrika lezzetlerini servis etmeye başladığı gibi tedarik zincirinde listeler hazırlanıyor…
 
Baharatlar ile lezzetlendirilmiş bilinmeyen yeni lezzetler afrika mutfağında. Avrupa ve Amerika’da bulunan insanlar da 10 yıllardır yedikleri aynı yemeklerin farklı versiyonlarını denemek istemiyor artık. Tarihte gizli kalmış klasik teknikler ile pişirilmiş afrika lezzetleri şu anda özellikle Amerikan restoranlarında günün menüsü olarak denenmeye başlandı bile.
 
Asya ülkelerinde ise zaten mutfak çalışanlarının çoğunluğu Pakistan, Afganistan, Hindistan, Filipin ve Bangladeş vatandaşları olduğu için Afrika lezzetlerine pek yabancı değiller. Özellikle baharat ağırlıklı yemeklerin çoğunluğu odun ateşi ve ilkel teknikler ile hazırlandığı takdirde yeni trendlere girebiliyor. Burada da muz yaprağına sarılmış yiyecekler tandır, fırın ve buharda pişirilerek servis ediliyor.
 
** Organik Ve Yerel Ürünler İle Sağlıklı Beslenme Odaklı Menüler...
 
Üçüncü dünya ülkelerinde dahi insanlar uzun yıllar yaşama amacı ile sağlıklı beslenme ve spor yapabilmek için imkanlarını zorluyorlar. Hatta gördüğüm kadarı ile krallık ile yönetilen birçok ülkede vpn kullanarak sosyal ağlara giriyorlar ve sağlıklı beslenme hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak istiyorlar.
 
Ortadoğu ülkelerinin çoğunluğuna dış ülkelerden gelen gıda ürünleri ve sebzeler hakkında yeni kanunlar ile ciddi sınırlamalar getirildi. Daha önce bir şekilde kabul edilen gıdalar özellikle Asya ülkelerinde bir çok sağlık testine tabii tutuluyor. Pandemiden sonra zaten Avrupa ve Amerika’da uygulanan bilinen yöntemler ise daha da sıkı tedbirler alınmasına neden oldu. 
 
Google, bing ve yandex arama motoru en ön sırada olan “organik ürünler” ve “organik beslenme” kayıtları ciddi rakamlara ulaştığı gibi sosyal medya da dahi organik ürünler pazarı kuruldu. Sağlıklı beslenmenin temel unsurlarından biri olan talep ettiği oranda organik ürünler’e ulaşamayan insanlar yöresel ürünler ile bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar.
 
Yine daha farklı sebeplerden biri de aynı şekilde sosyal medyanın rolü büyük. Çünkü kendi coğrafyasındaki mutfak kültüründe hiç bilinmeyen yemekleri sosyal medyadan ve ilgili tv. Programlarından ve basın kanalı ile farklı medyalardan öğrenen kullanıcılar restoran işletmelerinde bu yemekleri aramaya başladılar. Bulamayanlar ise bizzat kendileri yapmaya çalıştılar. Bu gün sosyal medyayı izlediğimizde bunu bir kazanç haline getiren kullanıcıları görebiliriz.
 
Bizim Topraklarımız İlk Ekmeğin Yapıldığı Coğrafyadır...
 
Yukarıda bahsettiğim konular ile ilgili olarak yeni dönem 2022 yeni yemekler ve restoran trendlerinde Organik yiyecekler, Yerel Ürünler ve Sağlıklı Beslenme ile ilgili detaylara gereği kadar yer veren restoran işletmecileri misafir portföylerini genişleteceği gibi kazançlarını da daha fazla arttıracaklar. Aynı zamanda ilgili değişikliklere önem veren yeme-içme alanındaki işletmeler yenilikleri ile müdavimlerinin gözünde tercih edilmeye de layık olacaklar. Dünyada ve Türkiye'de Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin dikkat edilecekler listesine bunu da ekledim....
 
2022 Dünya "Gastronomi Trendleri" Nelerdir?
** Restoran Konsept Tasarımında Ortadoğu  Motifleri İle Daha Klasik Kumaşlar...
 
Ortadoğu zamanında batıya ışık olan coğrafyadır. Tüm yenilikler, kültür, sanat ve icadlar doğudan batıya gitmiştir. Düz çizgilerden oluşan restoran konseptlerinde 2022 doğu motifleri ile işlenmiş ahşap ağırlıklı restoranları göreceğiz. Sandalyesinden masası na, tavanından, taban döşemesine ve duvarlarına varana kadar Ortadoğu motifleri şimdiden amerikada bir çok restoranda uygulamaya kondu bile. Bunlardan bazıları ahşap ve taştan oluşan Türk, Arap ve Pers kültürüne ait heykel, duvar dolapları ve ahşap tavan göbeklerinden oluşmakta.
 
Aynı zamanda yeni çatal, kaşık, bıçak ve tabak modelleri yüzyıllar öncesine ait Ortadoğu modellerinden oluşmakta olduğu gibi bazılarında bakır malzemeler kullanılmış. Restoran malzemeleri satan bir çok şirket şimdiden ilgili modellerini hazırlamaya başladığı gibi porselen kaplarda bakır desenleri’ de ciddi beğeni kazanmış durumda. En son 2 ay önce gördüğüm Avrupa’da bir restoran servis tabaklarını çok tan Mezopotamya coğrafyasının desenlerinden oluşan bakır kaplar ile değiştirmiş, gerçekten çok hoşuma gitti. Hepsi bir sanat eseri adeta, büyük ihtimal ile Mardin’den almıştır diye düşünüyorum.
 
** Taş Ve Tuğlaların Ön Planda Olduğu Duvarlar Ve Daha Kuvvetli Aydınlatma...
 
Eskiye dönüş her alanda olduğu gibi restoran konsept tasarımlarına da yansıdı. Eskiye dönüş sadece yemeklerde değil restoran konseptlerinde’ de yaşanacak. Bu gün tarihi binalara dünyanın neresinde olursa olsun baktığımız zaman bir sanat görürüz. Almanya’da ve Fransa’da iki büyük restoran duvarlarını taş ve kırmızı tuğlalar ile tarihi bir yapı imiş gibi yeniledi. Eskiye dönüş dünyada bir çok alanda olduğu gibi özellikle yeni yapılan restoranlarda daha çok uygulanacak. 
 
10 yıllardır sanat ve ustalıktan uzak düz çizgilerden oluşarak adına sadelik denen resimler ile kamufle edilmiş düz duvarlar ve ışıklar ile süslenmiş düz tavanları pek göremeyeceğiz sanırım. Değişim başladı. Yeni restoran trendlerinde artık duvarlarda kırmızı tuğla ve taş ‘tan oluşan sanat eserlerini göreceğiz. Ayrıca duvarların içine gömülmüş dolapları ve Anadolu-Ortadoğu desenleri ile işlenmiş ahşap kapak ve çerçeveleri de unutmamak lazım.
 
Yeni dönem restoran trendlerinde restoran aydınlaması restoran konseptinin bir parçası olacak. Daha güçlü ama göze çarpmayan bir aydınlatma sistemi kullanılacak. Bir çok yüksek sınıf restoranlarda kullanılan loş ayarlanabilir ışıklar yerini daha az kullanılan güçlü aydınlatma malzemeleri ile daha fazla ışık veren sistemleri kullanacaklar. 
 
** Her Sınıftan Restoranlar İçin Oluşturulan Sosyal Medya Birimleri...
 
2022 restoran trendlerinde artık sadece sosyal medya danışmanları yada sosyal medya görevlileri olacak. Profesyonel restoran yönetimleri tarafından oluşturulacak birimde restoranın her türlü yeniliği, restoran menüleri, Özel Soslar, seçenekli menüler, ziyafet ve protokol menüleri ile ilgili kapalı ve açık alanlarının tanıtımları bu birim tarafından tanıtılacak.
 
Sosyal medya birimi restoran işletmecileri tarafından çoktan kullanılmaya başlansa da önümüzdeki aylarda çok daha fazla restoran tanıtımlarında rol alacak. Profesyonel anlamda restoran danışmanlığı, mutfak danışmanlığı ve restoran konsept danışmanlığı yeni meslekler haline gelirken restoran yönetim sirkülerinde sosyal medya tanıtım birimi en önemli restoran departmanlarından biri olacak.
 
** Pişirme Tekniklerinde Odun Ateşi Ve Klasik Tarzda Fırın Yemekleri ...
 
Restoran işletmecileri için 2022 trendleri biraz masraflı olacak olsa da daha sağlıklı olacağa benziyor. Özellikle Avrupa ülkeleri ve Amerika’nın bazı eyaletlerinde odun kullanmak yasak olsa da nasıl bir çözüm bulunacağı şimdiden merak konusu. Çünkü yeni restoran trendlerinde odun ateşi ve odun frınları kullanılacak. Hatta aynı problem bazı Arap ülkeleri ve Asya ülkelerinde de var.
 
Gastronomi sektöründe sağlıklı beslenme için Pişirme Teknikleri çok önemli. Peki nedir bu pişirme tekniklerinde odun ateşi kullanılacak olan yemekler? Öncelikte ızgara geliyor. Çünkü gelişmiş dünya ülkelerinin çoğunluğunda ızgara için gaz, elektrik ve lav taşı kullanılıyor. Ayrıca fırın. Özellikle yeni restoran mutfaklarındaki Mutfak Personeli ve mutfak planlamalarında kullanılan pişirme ekipmanlarından fırınlarda da aynı şekilde. Buharda pişirme sorun olmayacak gibi gözükse de odun ateşi restoran işletmecilerini biraz sıkıntıya sokacak gibi… 
 
** Deniz Ürünleri Odaklı En Eski Yöntemler İle Pişirilmiş Yeni Sunum Tarzlarından Oluşan Yemekler...
 
Akademik araştırmalara göre son yılların en önemli konularından biri sağlıklı beslenme. Konuya vakıf diyetisyen ve doktorlarda bu konuda haftada en az bir defa balık yemek en önemli kurallardan. Umarım o Hindistan ve Umman’da yediğim bol baharatlı ve tahta gibi kızartılan balık yemelerinden olmaz. Balık pişirme ve balık yemeklerinde Japon mutfağı, Türk mutfağı ve çin mutfağında sevdiğim yemekler var. Hatta Taylandlıların ve Korelilerinde çok güzel pişirme teknikleri var.
 
Peki ya sunumlar? İşte 2022’de  çok daha yeni yemek sunumları ile karşılaşacaksınız. Özellikle Türk mutfağında bu konuda uzman şeflerimiz var, sanırım yenileri de eklenecek. Ama bu yeni yemek sunumları şimdiden ilgililer tarafından merak edilse’ de restoran işletmecileri ve restoran yönetimleri tarafından sır gibi saklanmakta. Ama birçoğunun muz yaprağına yada farklı otlara sarılarak taş yada toprak kaplarda pişirileceğini söyleyebilirim.
 
** Kilo İle Yemeklerin Satıldığı Hazır Yemek Marketleri Geliyor. İsterseniz Aldığınız Yerde Yiyin, İsterseniz Evinize Götürün...
 
Bu hizmet şekli uluslararası gastronomide çoğunlukta amerika birleşik devletlerinde popüler bir hizmet şekli olsada avrupa ülkeleri ve asya ülkelerinde ilk olarak süpermarketlerde başladı. Ama süpermarketlerde kilo ile aldığınız yemekleri oturup yiyebileceğiniz alanlar yok. Oysa şehir içinde sadece bu amaçla kurulmuş olan yemek marketlerinde oturup yiyebileceğiniz alanlar da mevcut.
 
Sadece sıcak yemeklerden bahsetmiyorum. Bu yemek marketlerinde çorba ve Kahvaltı Kültürü çeşitlerinden, iştah açıcı yemek çeşitlerine, farklı teknikler ile pişirilmiş et yemeklerinden sebze yemeklerine ve tatlı, puding ve kek çeşitlerine varana kadar istediklerinizi bulabilirsiniz. Beğendiğiniz tüm yemek çeşitlerinide kg. Fiyatı ile alabilirsiniz. 
 
Şimdi bu yeni gastronomi trendi süpermarketlerden şehir içinde sadece bu amaçla yapılmış yemek marketlerine taşınıyor. Yakın zaman da bu gastronomi hizmeti Arap ülkeleri ve asya ülkelerinde de karşımıza çıkacak, hazırlıklı olun...
 
2022 Dünya "Gastronomi Trendleri" Nelerdir?
** Geliştirilmiş Güvenli Hijyenik Sistemler İle Evlere Yemek Teslimatı Ve Vip Catering Hizmeti...
 
Yine burada konuyu pandemi tedbirlerinden sonra 2 yıldır kaybeden restoran işletmecileri kaybettiklerini kazanma planları yapıyor, ama nasıl? Yukarıdaki 3. başlıkta “Hijyen Konusunda Göz İle Görülebilir Önlemler İle Birlikte Köklü Dijitalleşme” ile hemen hemen aynı ama burada ilavesini yapacağım. Bulaş riskini en aza indirmek, misafirlerine güven vererek memnun etmek amacı ile personel kıyafetlerinden yemeğin hangi şartlarda ve nasıl taşındığı ile ilgili konular dikkat gerektiriyor.
 
Bu konuda şimdilik bilinenler çok yüksek sının restoranların bile bazı misafirlerinin yemekleri evlerine istemesi. Vip evlere yemek servisi fine dining restoranların bile Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim dediğinizde “dikkat edilecekler listesinde. Yine aynı konu ile ilgili bir konu olan” Vip Catering.” Birinci ve ikinci sınıf restoran misafirlerinden bazıları evlerine gelecek olan misafirler için müdavimi olduğu restoranlardan bu hizmeti özel olarak servis elemanları da dahil olmak üzere Ziyafet Menüleri olarak evlerine istiyorlar. Bu konuda kesin başarı için yeni açılan Marka Restoranlarda Anket ve Formlar istatistiklerinde Restoran Yönetimi’nin karşısına çıkacak yeni bir gelişme. 
 
** Mutfak Şeflerinin Misafir Masaları İle Bire Bir İlgilenmesi...
 
Son zamanların en önemli araştırmalarından biri de Restoran Konsepti Nasıl Oluşturulur diye internet araştırmaları, tabiki en çok İngilizce dilinde yapılmış. Bir diğer araştırma konusu ise yeni restoran trendleri ile ilgili olarak yeni Restoran Nasıl Açılır diye yapılan aramalar. Bu konuda en çok yorumlar arasında olan madde en başarılı mutfak şeflerinin Restoran İşletmeciliğinde Misafir Memnuniyeti anlayışı ile masaları ziyaret ederek "Anket ve Formlar" niteliğinde geri dönüşleri dinlemesi. Tabi bunu restoranda çok fazla kişi yapmamalı ve misafiri rahatsız edecek boyutta olmaması, aynı zamanda bu sürenin bir veya bir buçuk dakikayı geçmeyecek şekilde en kısa sorular ve en kısa cevaplardan oluşması.
 
** Özellikle Sıfır Atık Prensipleri İle Çalışan Restoran Mutfakları...
 
Sözde değil özde ilgili çalışmalar yada geçerli evraklar ile restoran işletmesinin Sıfır Atık Prensipleri ile çalıştığına misafirlerini inandırması. Yeni restoran prensiplerinde mutfakta artan malzemeler ve Yemek artıkları nasıl değerlendiriliyor? Restoranın tüm departmanlarında kullanılan malzemelerin çevreye verdiği zarar nedir? Örnek olarak tuvalet kağıdının dahi suda çözünürlüğü ve plastik malzeme kullanımına varana kadar restoran yönetiminin farklı teknikler ile misafirlerini bilgilendirmesi 2022 yeni restoran trendlerinde dikkat çekici unsurlar.
 
** Yeşil Enerji Kullanan Restoranlar misafirlerinin Dikkatini Çekebilir...
 
Yeni Restoran Menüsü Nasıl Yapılır sorusuna cevaben küçük bir detay! Avrupa ülkeleri ve Amerika’da bazı restoran menülerinde yazar “biz yeşil enerji satan ………… şirketinden elektrik almaktayız. Diye. Bu nasıl oluyor diye merak edenler için açıklama yapıyorum. Bir elektrik şirketi rüzgar enerjisi üreten şirketten 1 milyon kw. elektrik alır ve çalışma izni bulunan eyaletlerde görevli memurları tarafından pazarlanır. Bazı büyük şirketler ve çevreye duyarlı işletmeler bu şirketlerden elektrik alır. Yeşil enerji kullandıklarını tanıtım ve reklamlarında eğer restoran ise menülerinde misafirlerine duyururlar. 
 
Bir çok insan sadece bu çalışmalarında dolayı işletmeyi yada o ticari kurumu tercih ederler. Esasında kullanılan elektrik hattı aynı hattır.  Türkiye’de yeşil elektrik satan firma var mı ya da yeşil elektrik abonesi olabiliyor musunuz açıkçası bilmiyorum. Ama 2022’nin yeni restoran trendleri arasında yeşil elektrik abonesi olmak ve bunu misafirlerinize bir şekilde duyurmak yeni trend.
 
** Misafir Portföyünü Genişletebilmek Amacı İle Grup İndirimleri Ve İkinci Gelişler İçin Özel İndirim Kuponları...
 
Yeni Restoran işletmeciliği Yönetim Raporları’na girecek olan maddelerden biri de grup indirimlerinin oranları. Aynı zamanda ikinci gelişler. İçin indirim kuponu hazırlamak. Tabi burada kime ne kadar indirim yapılacak yada hangi gruplara indirim kuponu verilecek o da restoran işletmecilerinin tespit etmesi gereken konular.
 
Açıkçası makale biraz uzun oldu. Esasında 4 başlık olarak hesaplamıştım ama doğaçlama 21 başlık oldu. Yazmam gereken daha başka konular da olmasına rağmen onlara yeni bir makale ’de yer vermem daha iyi olacak. Amacım Türkiye’de ve Dünya’da gastronomi sektörünün kayıplarını yeniden kazanması ve yeme içme sektörü çalışanlarının daha uygun şartlarda hayatlarına devam etmesi. Aynı zamanda dünyada Türk mutfağı tanıtımlarının  hedeflenen başarıya ulaşması. Aşçılık mesleğine hayatını vermiş biri olarak Türk mutfağı ve Türk şeflerinin kılavuzu başta çadırdan saraya Türk mutfak kültürü olmak üzere diğer dünya ülkeleri mutfaklarından bilgiler ile donanmış özentiden uzak, kendisinden ve bilgisinden emin Yöresel Mutfak Hazinelerimize hakim yeni nesil Türk mutfak şeflerimizin yetişmesi umudu ile…
 
Has aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in notu:
Resmi web sitem'in linki verilerek ve kaynak belirterek kullanılması, alıntı yapılması yada başka web sitelerinde paylaşılmasında bir sakınca yoktur. Ama lütfen kendi makaleniz gibi paylaşmayınız!!!
 
Kaynak; Has aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in resmi web sitesinde yayınlandığı "2022'de Yeni Yemek Trendleri & Yeni Restoran Trendleri Nelerdir?" isimli makalesi...
 
 
 
Bu Arada Halen Alıp Okumayanlar İçin Faydalı Gördüğüm Bir Kitap Tavsiyesinde Bulunmak İstiyorum;
 
Turizm'de başarılı olmak isteyenler için uluslararası alanda duayen turizmci Sn. "Mehmet Tunç Müstecaplıoğlu" nun kaleme aldığı ve beğenerek okuduğum "Bir Otel Profesyonelinden Yaşam Boyu Tavsiyeler" kitabını mutlaka alıp okumanızı tavsiye ederim.
 
 
Turkish-Cuisine-Chefs-Turkish-Chef-Restaurant-Consultancy-Kitchen-Consultancy
 
Önemli notum:
Çok yakın zamanda 2023 Dünya Gastronomi Trendleri Hakkında Yeni Bir Makaleyi Kaleme Alacağım...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler