Büyük Açılış “Grand Opening” Nedir? Nasıl Yapılır?

Büyük Açılış “Grand Opening” Nedir? Nasıl Yapılır?

Büyük açılış kelimesine yani “big opening” bir çok farklı işletmede yapılsa da genelde restoran işletmelerinde farklı bir anlam taşır. Marka restoranlarda yada profesyonel yaklaşımlar sonu..

Büyük Açılış “Grand Opening” Nedir? Nasıl Yapılır?
Ahmet Özdemir - Has Aşçıbaşı 
 
Restoran işletmeleri genelde küçük açılış sonrası işletmeciler tarafından bir an önce gerçek anlamda misafir kabul etme çabası vardır. Bunun için her gün geri dönüşler incelenir ve anket sonuçları adeta dört gözle dikkate alınırlar. Mutfak ve servis ünitelerinin denenmesi bitmiş, son kontrollerin üzerinden zaman geçmiş hem mutfak hem de servis personelleri son limitlerini yaşayarak nelere dayanabileceklerini göstermişlerdir.
 
Restorana gelen ilk misafirler küçük açılış döneminde hayal kırıklığı yaşasalar da 4 yada 8 haftalık denemeler fazla mesailer, zorlu koşullar, yüksek iş limitleri ve  sistemlerdeki geçici arızalar artık sona ermiştir.
 
Uluslararası gastronomi danışmanlığımda hizmet alanlarım en sevdiğim programlardan biri küçük açılış’tan sonra büyük açılış’ı gerçekleştirmektir. bazen buna “grand opening” de derler.
 
Büyük açılış kelimesine yani “big opening” bir çok farklı işletmede yapılsa da genelde restoran işletmelerinde farklı bir anlam taşır.
 
Türkiyede bu alışkanlığı belki marka restoranlarda yada profesyonel yaklaşımlar sonucu açılan örnek restoranlarda görebilirsiniz. Ama 2022 dünya restoran trendlerini dikkate aldığımızda  bundan sonra büyük açılışlar ile daha sık karşılaşacağımıza inanıyorum.
 
Peki 2022 dünya gastronomi trendlerinde Uygulanan Büyük Açılış Yani “Big Opening”, Ya Da “Grand Opening” Ne Demektir?
 
* Rafine restoranlarda Yeni restoranımıza gelirken serviste hatalarımız olamaz,
*  Size vaad ettiklerimizin hepsine kusursuz olarak yerine getireceğiz,
*  Avangard restoran işletmemizde Restoran menüsünden verdiğiniz siparişlerde gecikmeler olamaz,
*  Biz tüm personellerimizi denedik ve becerilerinden emin olduk,
*  En İyi Steakhouse Restoranlarından olan işletmemizde menümüzde tercih edeceğiniz yemekleri beğeneceğinizi garanti ediyoruz,
*  Bize ve hizmet kalitemize güvenerek bizi tavsiye edebilirsiniz,
*  Casual Dining restoranımızda Servis ve mutfak personellerimizin hizmetinde kusurları olamaz,
*  Flame Cuisine restoranımızda 4/4 lük bir hizmetimiz olacağından emin olabilirsiniz,
*  Tüm personellerimiz mesleki eğitimlerini almıştır,
*  Fine Dining restoranımızda Sizin ve misafiriniz için elimizden gelenin en iyisini yapacağız,
*  Elegant restoran sistemiz de çıkabilecek sürpriz hatalara yer yoktur,
*  Tüm hizmet alanlarımızda verilen servislere güvenebilirsiniz,
*  Haute Cuisine restoran konseptimizde bulunan menü çeşitlerimizde istediklerinizi bulabilirsiniz,
 
Büyük açılışını yapmış yada yapmakta olan restoranlarda almış olduğunuz hizmet karşısında benzer kelimelerden oluşan cümleler kurulmasa da bu mutluluğu yaşayacaksınız. Ama yine de her şeye rağmen aksaklıklar çıksa da telafisi çok net ve çok daha kolay olacaktır. Hatta bazen bunun farkına varmayabilirsiniz de.
 
Evet En Başarılı Restoranlar genelde büyük açılışını yapmış olanlardır. Bize yemek için çok önemli misafirlerinizi getirebilirsiniz ve bizi tavsiye edebilirsiniz. Almış olduğunuz hizmet karşısında düşüncelerinizi lütfen anketlerimize yansıtınız ki bunları dikkate alarak kaynağını tespit edip düzeltelim ve size ve bize güvenerek getirmiş olduğunuz misafirlerinize daha iyi hizmet edebilelim…
 
Büyük Açılış Yani “Big Opening” Ne Zaman Yapılır?
 
Restoran yönetimi Şehrin En İyi Restoranları arasına girebilmek ve şehirde Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin kendileri hakkındaki pozitif düşünceyi ve hizmet kalitelerini daha yukarıya taşıyabilmek amacı ile bu sistemi benimsemişlerdir. Büyük açılış yapıldıktan sonra restoran işletmelerinde hataya yer yoktur. 
 
-evet benim hatam olamaz, ben zaten Küçük açılış yani “small opening” yaptım ve şimdi büyük açılışımı yapıyorum. Bunu da misafir memnuniyeti açısından daha rahat söyleyebilmek amacı ile büyük açılış yani “big opening” kelimeleri restoran tanıtımlarında yer alır ve insanlar bu restorana güvenerek yanlarında misafirleri ile birlikte gelirler. Ayrıca restoran girişinde veya misafirlerin görebileceği bir yerde çok abartılı olmamak kaydı ile 1 metreye 30 cm ebatında bir afiş asılarak yada girişe bilbord konarak görünmesi sağlanır.
 
Büyük Açılış Yani “Big Opening” Ne Kadar Zaman Devam Eder?
 
Profesyonel restoran yönetiminin kararları doğrultusunda maksimum 1 haftalık bir süre yeterlidir. Genelde Avrupa ve Amerika’da işin hızlı saatlerinde part-time personeller çalıştığı için büyük açılıştan sonra özellikle yüksek restoranlarda acemi personellerin çalışmasına müsaade edilmediği gibi normal personellerden de bazı eğitim belgeleri istenir ve bunların derecelerine göre işe alınırlar ve ya alınmazlar.
 
Restoran İşletmeleri İçin Büyük Açılış Yani “Big - Grand Opening” Den Sonra En Çok Dikkat Etmeleri Gereken Hususlar Nelerdir?
 
*  Servis personellerinin sessizliği,
*  Misafire karşı net, kısa ve profesyonel cevaplar,
*  Misafir taleplerine en esnetilebilir uygulamalar,
*  Restoranda yemek esnasında ses düzeni,
*  Konuşmaların ikinci masaya gitmeyecek şekilde müzikle kapatılması,
*  Restoranın konseptine göre ışıklandırması,
*  Yemeklerin menüde yada görsellerde belirtildiği gibi kusursuz olması,
*  Menüde belirtilen yemeklere asla “yok” dememek,
*  Mutfakta yada servis barda Biten bir ürün kodu “86” dır. 
*  Biten ürünleri anında ilgili personellere “86” olarak bildirmek,
*  Yemeklerin servis düzeni, servis süreleri ve şefin masayı ziyaret ederek geri dönüş alması,
*  Yemeklerin yanında sunulan garnitürlerin çeşitliliği ve misafir tercihinde olması,
*  Fiyat politikalarının kısa sürelerde değişmemesi,
*  Misafire restorandan ayrılırken küçük şekerleme veya farklı ikramlar,
*  Restoranda bulunan göz ile görülebilir hijyen koşulları,
*  Tuvaletlerin temizliği ile birlikte havlu, peçete ve havalandırma kalitesi,
*  Servis esnasında salon bölümünde gürültünün en az seviyede olması,
*  Yemeklerin servis sırası ve sıcaklıkları ile birlikte masaya getirilme koşulları,
*  Yeni Restoran konsept çeşitlerine göre uygun ve profesyonel davranışlar,
 
Daha sonrasında ise geri dönüşleri kontrol altına alarak pozitif oranda daha da yukarılara taşıyabilmek. Mevcut hizmet kalitesini ve standartları belirli bir süre aynı ölçüde tutabilmek en büyük başarılardandır.
 
Yeni Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalara düşmemek amacı ile “Büyük olmak önemli değil, büyük kalabilmek önemlidir” sözünü de unutmamak personellerinize de unutturmamak gereklidir. Başarının verdiği geçici sarhoşluk sizi daha büyük hatalara sürüklememesi için Restoran Bütçesini devamlı kontrol altında tutmalısınız.
 
Mevsimsel özelliklere göre yeni Menü Tasarımlarında kış menüsü ve ya yaz menüsü gibi menü analizlerini daha dikkatli yapmanızı Restoran işletmeciliğinde misafir memnuniyeti ve Misafirlerin Restoranları Tercih Etme Sebeplerini restoran prensiplerine ve Restoran Yönetim Sirkülerine ilave etmenizi tavsiye ederim….
 
Bundan sonra büyük açılışınızı tamamladınız ve kulvarınızda en önemli misafirlerinizi ağırlayabileceğiniz Ziyafet Menüleri Ve Protokol Hizmetleri, Aktivite & Banquet yemekleri restoran işletmesinin her şekilde kazancı ile sonuçlanacaktır. 
 
Kaynak: 
Uluslararası Restoran ve Mutfak Danışmanı Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in Resmi Web Sitesinde gastronomi danışmanlığı Alanında Bulunan Yazılarından "Büyük Açılış “Grand Opening” Ne Demektir?" İsimli Makalesi...
 
 
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler