Yoğurtlu Tekir Balığı Tarifi

Yoğurtlu Tekir Balığı Tarifi

Tekir Balığı Nedir? Tekir Balığının Özellikleri Nelerdir? Barbunya balığı ile sık sık karıştırılan tekir balığı...

Yoğurtlu Tekir Balığı
Yoğurtlu Tekir Balığı Kullanılan Malzemeler
 
*   12 Adet Tekir Balığı
*   1 Su Bardağı Yoğurt
*   2 Diş Sarmısak
*   Tuz
*   Un
 
Yoğurtlu Tekir Balığı Kızartma İçin:
*   Sıvı Yağ
 
Yoğurtlu Tekir Balığı Hazırlanış Tarifi
Oda sıcaklığındaki yoğurdu sarımsak ile çeşnilendirin.
Temizlenmiş balıkların kafalarını hafifçe tuzlayıp, una bulayın.
Kızgın yağda her iki tarafını kızartıp, kâğıt havlu üzerine alın.
Kızartılan balığın üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis yapın.
 
Not
Balık taze ise hiçbir sağlık problemi ile karşılaşmadan yanında yoğurt tüketebilirsiniz.
 
Tekir Balıkları Hakkında Bilgi; Tekir Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Tekir Balığı Nedir? Tekir Balığının Özellikleri Nelerdir?
Barbunya balığı ile sık sık karıştırılan tekir balığı, tropikal denizlerin balığıdır. Barbunyaya nazaran daha küçük ve yassı bir şekle sahiptir. Çoğu tekir balığının parlak kırmızı görünümü vardır. Lezzetli bir balık türüdür.
 
Kum, çamur ve taşlıklarda yaşayan tekir balığı, bıyıklı olması nedeniyle bu adı almıştır. 3 metreden 100 metre derinliğe kadar yaşamaktadır. Deniz diplerinde yer alan kabuklu canlıları yiyerek hayatta kalır.
 
Yaz aylarında üreyen tekir balığı, en fazla 35 cm’ye kadar büyüyebilir. Özellikle iri olanların daha da lezzetli olduğu bilinmektedir. Bununla beraber tekir balığı, ekonomik değeri olan bir balıktır. Yılın her mevsiminde yenilebilen tekirler, en çok Temmuzayında lezzetli olurlar. Avlanma zamanları da aynı şekilde yaz aylarına tekabül etmektedir. Kış mevsimi, tekirler için derinliklere çekilme mevsimidir.
 
ÇORBALAR
Tekir Balığı Nedir? 
Yaşam süresi en fazla 9 yıl olan tekir balığı, 10-11 cm kadar boya sahiptir. Ancak yaşı ilerledikçe standart bir tekir 15 cm ile 35 cm arasında değişir. Boy dengesi balığın bulunduğu ortama ve suya göre değişkenlik göstermektedir. Yuvarlak ve yassı bir vücuda sahip, aynı zamanda bıyıklı bir balıktır. Sırtı boyunca sarı ve kırmızı renkte şeritler yer almaktadır. Vücut rengi ise pembe ve kırmızı arasındadır. Sırt yüzgeçlerinde, siyah benekler bulunmaktadır. Kafa kısmının uzunluğu ve yassılığı gibi belirgin sebeplerden ötürü barbunya balığından farklıdır.
 
Tekir Balığının Özellikleri Nelerdir?
Ilıman ve sıcak denizleri tercih eden tekir balığı, bu sebeple daha çok Akdeniz ve Ege’de görülür. Çoğunlukla deniz diplerinde kum ve çamurlar arasında bulunur. Bıyıkları yardımıyla kumları eşeleyerek küçük deniz canlılarını yakalar. Tekir balığının küçüğüne mıcır ismi verilir. Kılçıkları temizlenmeden yenilebilir. Büyük tekir balıkları ise çuka adını alır. Onlar daha besili ve lezzetlidir. Ortalama boyu 10 cm olan tekirler 15 cm’den sonra çuka ismini alırlar.
 
İlkbaharda Marmara ve Ege Denizi’nde görülen tekir balıkları, yazın göç ederler. Kış mevsimi geldikten sonra da deniz diplerine çekilirler. Tekir avı yapmak isteyenler özellikle Mart ve Haziran aylarını tercih etmeliler. Tekir balığı dili bulunmayan balıklardandır. Tekir balığı, ismini bıyıklı görünümüne borçludur. Çenesinin altında yer alan bu bıyıklar, balığın beslenebilmesine yardımcı olmaktadır. 
 
Kum ve çamur bulunan noktalarda yaşayan bu balık, bıyıkları yardımıyla avlanmaktadır. Hem omega 3 hem de kalsiyum deposu olması, tekir balığını haftada iki gün yemeyi mecburi kılıyor. Türkiye, taze yeme konusunda şanslı ülkelerden biri. Özellikle Ege Bölgesi av mevsiminde tekir avı için çok elverişli. Birçok ülkenin aksine, konservesinden ziyade tazesinin yenmesi çok daha sağlıklı.
 
Tekir Balığının Faydaları Nelerdir?
Omega 3 ve balık yağı bakımından oldukça zengin olan tekir balığı, kalp rahatsızlıklarıiçin birebirdir. Haftada iki gün balık tüketmek, kalp krizi riskini ciddi oranda düşürür. Bununla beraber barındırdığı kalsiyum ile kemik gelişimine destek verir. Özellikle bayanlar, yaşlandıklarında kemik erimesine yakalanmak istemiyorlarsa tekir balığını tüketmeliler.
 

Diyabet hastalığı için sağlıklı besinlerden biri de balıktır. Elbette her balık çok faydalıdır ancak tekir balığı içinde bulundurduğu besin değeri ile öncelikliler arasındadır.
 
Yapılan araştırmalar sonucunda, tekir balığının astım hastalığı için faydalı bir balık türü olduğu belirtilmiştir. Çocukluk döneminde, tekir balığı tüketmek ileriki yaşlar için önemli bir adımdır. Omega 3 barındıran balıklar, antikanserojen değerlerinden dolayı tüm kanser türleriyle mücadele edebilirler. Bunlardan biri de prostat kanseridir. Prostat kanserine karşı önlem almak isterseniz tekir balığı tüketebilirsiniz. 
 
PATLICAN YEMEKLERİ
Tekir Balığı Nasıl Pişirilir?
Yağlı kağıtları, dörde bölerek içlerine temizlediğiniz balıkları, domates dilimlerini, soğan halkalarını ve defne yapraklarını yerleştirin. Balıklarınıza tuz ve karabiber eklemeyi unutmayın. Daha sonra kağıdı, kenarlarından dökülmeyecek şekilde toparlayın. Toparlanan paketin ağzını bir ip yardımıyla bağlayın. Daha önce ısıttığınız fırında 25 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
 
Tekir balığının en lezzetli hali kağıt kebabıdır. Bunun dışında kızartmasını da yapabilirsiniz. Ancak yağda kızartmak pek sağlıklı olmayacaktır. Fırında pişirmek, balıkların besin değerini canlı tutacaktır.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler