Sıcak Şeftali Tarifi

Sıcak Şeftali Tarifi

Sıcak Şeftali , Şeftalinin faydaları nelerdir? Şeftali mevsiminin gelmesiyle birlikte şeftalinin faydaları nelerdir sorusunun cevabını merak etmeye başladık. Antioksidanlar açısından zengin olan...

Sıcak Şeftali “dondurmalı Şeftali” ; Osmanlı saray mutfağının “son dönemlerinde”,  ve Osmanlı ve Türk Mutfağı Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Mutfaklar da  özellikle İstanbul mutfağında köşk, kasır ve ileri gelen ahalinin sofralarında tatlı tarifleri içerisinde yer almıştır.  Türk Aşçı Haberleri olarak bu tarifi sizlerle paylaşıyorsunuz. 
 
Sıcak Şeftali Tarifi
Sıcak Şeftali Kullanılan Malzemeler
 
*     2 Adet Şeftali
*     2 Tatlı Kaşığı Şeker
*     4 Çay Kaşığı Tereyağ
 
Sıcak Şeftali Üstü İçin
*     Dondurma
 
Nefis ve Lezzetli Osmanlı Ve Türk Tatlıları 'ndan Sıcak Şeftali Hazırlanış Tarifi
Şeftaliler ortadan ikiye bölünüp kabukları soyulur.
Yağlı kağıt serili bir tepsiye çekirdek oyukları üste bakacak şekilde dizilir.
çekirdek kısımlarına .nce tereyağı sonra da toz şeker konulur.
170 dereceye ayarlanan fırının orta rafında 30 dakika pişirilir.
Sıcakken üzerine dondurma konularak servis edilir.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞISıcak Şeftali Not
Şeker tam erimedi şeftali iyice yumuşadıysa üst raflara alıp erimeyi hızlandırın.
Şeftalinin faydaları nelerdir?
Şeftali mevsiminin gelmesiyle birlikte şeftalinin faydaları nelerdir sorusunun cevabını merak etmeye başladık. Antioksidanlar açısından zengin olan ve sağlığımız çeşitli faydalar sağlayan şeftalin faydalarını bilmiyorsanız sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz. İşte sağlığımıza olan etkilerini henüz bilmediğimiz şeftalinin faydaları…
Meyve ve sebzelerdeki doğal antioksidanlar vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasını sağlar, böylece günlük olarak tavsiye edilen meyve ve sebze miktarını karşılayan bir diyet tüketmek vücudunuza hastalığa karşı güçlü bir savunma yapmanın en iyi yollarından biridir.
 
Şeftali de içerisinde bol antioksidan barındıran meyveler arasında yer almaktadır. Günde 3 tane yemeklerden önce tüketilen şeftalinin sağlığımıza çeşitli faydalarının bulunduğu bilinmektedir. Peki, nedir şeftalinin faydaları, şeftali sağlığımıza ne gibi etkiler sağlar diyorsanız işte şeftalinin faydaları…
 
Şeftali nedir?    
Şeftali meyvesi Çin’de ölümsüzlük meyvesi olarak isimlendirilmektedir. Şeftali kalori açısından oldukça düşüktür ve içerisinde doymuş yağ bulundurmaz. Taze şeftali, insan vücudundaki bağ dokularının oluşturulması için gerekli olan orta derecede antioksidan ve C vitamini kaynağıdır. C vitamini açısından zengin olan gıdaların tüketilmesi, bir kişinin enfeksiyonlara karşı direnç geliştirmesine yardımcı olur ve bazı kanserlere neden olan zararlı serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olur. 
 
Şeftalinin beslenme tablosu 
Bir ham orta şeftali (147 gram) 50 kalori, 0.5 gram yağ, 0 gram kolesterol ve sodyum, 15 gram karbonhidrat, 13 gram şeker, 2 gram lif ve 1 gram protein içerir. Günlük A vitamini ihtiyacınızın % 6'sını ve günlük C vitamini ihtiyacının% 15'ini sağlar. Bir orta şeftali aynı zamanda % 2 veya daha fazla E ve K vitamini, niasin, folat, demir, kolin, potasyum, magnezyum, fosfor, manganez, çinko ve bakır içerir.
 
Şeftali vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerine ve antioksidanlara sahiptir.
Şeftalinin içerisinde yer alan vitamin ve mineraller aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca sağlıklı kan basıncı düzeylerinin korunmasında ve kalp sağlığının artırılmasında yardımcı olur. Beslenmenize şeftali eklemenin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Şeftalinin faydalarından bahsetmek gerekirse şu şekilde özetleyebiliriz. 
 
 
Şeftali Göz sağlığını korur
Şeftali, vücutta A vitaminine dönüşen beta-karoten bakımından zengindir. Beta-karoten, sağlıklı görme ve kseroftalmi ve körlük gibi çeşitli göz hastalıklarının önlenmesinde önemli bir rol oynar.
 
Şeftali Hamilelikte faydalı 
Şeftali, çok çeşitli temel vitamin ve minerallerin varlığı nedeniyle hamilelik sırasında oldukça değerli bir meyvedir. C vitamini, bebeğin kemik, diş, deri, kas ve kan damarlarının sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Ayrıca hamilelik sırasında son derece kritik olan demirin emilmesine yardımcı olur. Şeftali içindeki folat, spina bifida gibi nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olur. Şeftali de bulunan potasyum hamilelik sırasında yaygın olan kas krampları ve genel yorgunluğun önlenmesine yardımcı olur. İçinde bulunan lif miktarı nedeniyle şeftali, sağlıklı sindirimde yardımcı olur ve kabızlık gibi durumları azaltır.
 
BALIK YEMEKLERİŞeftali Sindirime faydalıdır 
Şeftali, alkali içeriği ve lifleri nedeniyle sağlıklı sindirim sağlığını korumak için oldukça faydalıdır. Şeftali de yer alan diyet lifi, kabızlık, hemoroid, mide ülseri gibi hastalıkları önler.  Aynı zamanda, bağırsaklardan gelen zehirli atıkları temizlemede ve ortadan kaldırmada ve vücudun mide kanseri gibi çeşitli karın hastalıklarına yakalanmasını önlemede yardımcı olur.
 
Şeftali yemek Bağışıklığı arttırır
Şeftali, vücudun normal işleyişine yardımcı olan askorbik asit ve çinko içermektedir. Çinko ve C vitamini, enfeksiyonlarla mücadelede, soğuk algınlığı , sıtma , zatürree ve ishal gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. 
 
Şeftali Vücudu Temizler
Şeftali, vücudu temizlemek ve detoksifiye etmek için faydalıdır ve karaciğer ve böbreklerdeki zararlı toksinleri temizlemede yardımcı olurlar. 
 
Şeftali zararlı mıdır?
Şeftali, belirli alerjenlerin varlığından dolayı gıda alerjilerine neden olabilir.  Kurutulmuş şeftalilerin üretimi ve depolanması, astım , ürtiker , bronşiyal- konstriksiyon ve anafilaksi semptomlarının kötüleşmesi gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilen bir koruyucu olarak sülfit içerebilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler