Etin Rakibi İstiridye Mantarı

Etin Rakibi İstiridye Mantarı

Her yörede farklı bir ad ile bilinen istiridye mantarı; yarım kilosu 5-6 TL’den satışa sunularak kırmızı ete...

Etin Rakibi İstiridye Mantarı
Her yörede farklı bir ad ile bilinen istiridye mantarı; yarım kilosu 5-6 TL’den satışa sunularak kırmızı ete meydan okumaya devam ediyor. Ete göre daha uygun fiyatıyla hem alternatif oluşturuluyor hem de faydaları açısından aranan bir besin kaynağı.
 
Bir süredir gündemde yer alan haberlerle yeni gelir kapısı olarak adlandırılan mantar, pazardaki yerini de koruyor. Yarım kilosu 5-6 TL’den alıcısını buluyor. Kırsalda et mantarı olarak da bilinen istiridye mantarı, fiyatıyla et yerine alternatif oluyor. Kırmızı ete rakip olan mantar halk tarafından da severek tüketilmeye devam ediyor. İstiridye mantarı, doğal yollarla toplandığında genellikle ağaç diplerinde nemli ortamlarda yetişiyor. 
 
Kavak mantarı, selvi mantarı, yaprak mantarı gibi yöreden yöreye değişen isimlerle anlıyor. Ancak son dönemde kapalı alanda üretimi yapılıyor. Dolayısıyla pazardaki satıcılardan bile yıkanmadan kullanılabileceği tavsiyesini alıyorsunuz. Yapımı da kolay olan mantar, pazardaki bazı tezgahlarda pişirilerek satılıyor. 
 
 
Mantar genellikle en basit pişirilme şekli olan sote ile tüketiliyor. Mantarda, insan vücudu için gerekli olan kalsiyum, fosfor ve demir gibi tüm mineral tuzlar sığır ve tavuk etinde bulunanların iki katı düzeyindedir. 
 
Faydaları ise şöyle sıralanıyor; Yenilenebilir mantar türleri içerisinde sadece istiridye mantarı, kandaki kolesterol seviyesini düşüren “Lovastatin” adlı etken maddeyi içeriyor. Kan dolaşımını düzenliyor ve damar tıkanıklıklarını önlüyor. Tansiyona iyi geldiği doktorlar tarafından belirtiliyor. Aneminin düşmanıdır. Karaciğer hariç tüm et ve sebzelerden daha fazla “folik asit” içeriyor. 
 
Azeker ve tansiyon sorunu olanlara tavsiye ediliyor. Düşük nişasta, yağ ve kalori içerdiği için obezite, şeker ve hipertansiyon hastalarıyla, çok az sodyum içermesinden dolayı nefrit ve kalp rahatsızlığı olanlar için tavsiye ediliyor.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler