Nevşehir'in Küflü Çömlek Peyniri Doğal Antibiyotik...

 Güncel Mutfak Haberleri
Yazar: Güncel Mutfak Haberleri
Bu yazı

 
Nevşehir'in Küflü Çömlek Peyniri Doğal Antibiyotik...
 
Nevşehir'de vatandaşların sürdürdüğü asırlık toprağa peynir gömme geleneği ile birlikte, peynirler birçok işlemden geçirildikten sonra çömleklere iyice sıkıştırılarak hışır (ince pomza) toprak altına gömülüyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Nevşehir çömlek peyniri, toprağa gömme işleminin ardından daha lezzetli ve organik bir şekilde sofraları süslüyor.
 
Küflü Peynir Yenir mi?
Küflü peynirin faydalarını saymakla bitmez. 
 
Nevsehir-in-Kuflu-Comlek-Peyniri-Dogal-AntibiyotikAntiseptik özelliği bulunur. Bol miktarda kalsiyum içerdiği için diş sağlığına katkısı büyüktür. Çocukların küçük yaşlardan itibaren tüketmeye başlamaları önerilir. Küflü peynir bağırsak florasını güçlendirip, hastalıklara karşı direnç sağladığı için Osmanlı döneminde askerlere de verilen bir besindir.
 
Küflü Peynir Faydaları Nelerdir?
 
Tüm küflü peynir çeşitleri, bünyesinde barındırdıkları vitamin, mineral ve antibiyotikler sayesinde insan sağlığına son derece yararlı peynirlerdir.
Özellikle Nevşehir'in küflü çömlek peyniri faydaları içinde, aşağıda sıralanan maddelerin hepsi yer alır:
 
* Küflü peynir, kalsiyum açısından çok zengindir. Kemik sağlığı ve gelişimi için önerilen bir peynir türüdür.
* Özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir.
* Romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumunu engeller.
* Kemiklerin kırılma ve çatlamalara karşı direnç kazanmasını sağlar.
* Bünyesindeki vitamin ve mineraller ile vücut direncini artırır.
* Antibiyotik içerdiği için iyileştirici etkisi vardır. Hastalıklardan korur.
* Mikroplara karşı kalkan vazifesi görür.
* Genellikle küflü peynir bakterileri antibiyotik etkisine sahip olsa da her çeşitte bu etkinin aynı miktarda olduğu söylenemez.
* Kanıt için laboratuvar araştırması gerekir.
* Antiseptik özelliği bulunur.
* Bol miktarda kalsiyum içerdiği için diş sağlığına katkısı büyüktür.
* Çocukların küçük yaşlardan itibaren tüketmeye başlamaları önerilir.
* Küflü peynir bağırsak florasını güçlendirip, hastalıklara karşı direnç sağladığı için Osmanlı döneminde askerlere de verilen bir besindir.
 
Küflü Peynirin Zararları Nelerdir?
 
Küflü peynir seçerken yeşil küflü olanları tercih etmek gerekir. Siyah, kırmızı ya da beyaz renk küfe sahip olan peynirlerden mutlaka uzak durulması gerekir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez. Penisilin alerjisi olanlar, tansiyon hastaları böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemoterapi tedavi alan kanser hastaları, bağışıklık sistemi baskılayan ilaç kullanan hastalar küflü peynir tüketiminde riskli gruplardır.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.