• ‘Yeşilyurt Kent Park’ projesi sürüyor

    ‘Yeşilyurt Kent Park’ projesi sürüyor "Malatya Mutfağı Hakkında"

  • ‘Yeşilyurt Kent Park’ projesi sürüyor

    ‘Yeşilyurt Kent Park’ projesi sürüyor "Malatya Mutfağı Hakkında"


‘Yeşilyurt Kent Park’ projesi sürüyor "Malatya Mutfağı Hakkında"

Kültür Evimizin temelini inşallah en kısa sürede atacağız. Gedik tepesi; sosyal yaşam alanları, Yeşilyurt Kent Par...

‘Yeşilyurt Kent Park’ projesi sürüyor
Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, yapımı tamamlanan ‘Yeşilyurt Kent Park’ projesinin geleceğe dönük kalıcı bir yatırım olduğunu söyledi. Başkan Polat, “Projemiz; tasarımı, hizmet alanları ve mimari yapısıyla kentimizin cazibe merkezi olacak özelliklere sahiptir” diye konuştu.
 
Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, beraberinde Başkan Yardımcısı Mehmet Güner, Mehmet Çınar, Haydar Şahin, İŞGEM Genel Müdürü Mehmet Karaman ve Fen İşleri Müdürlüğü ekipleriyle Yeşilyurt Kent Park’ta incelemelerde bulundu. Yeşilyurt Kent Park’ta inşaat çalışmalarında sona yaklaştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Polat, “Her yönüyle farklı ve modern bir anlayışa sahip Yeşilyurt Kent Park’ın büyük bir kısmı tamamlandı, ekiplerimiz artık son rötuşları yapıyorlar. 
 
ANADOLU MUTFAĞIKentimizin ve ilçemizin geleceğine yönelik hazırlanan projemiz bölgemizin sosyal yaşam kültürüne farklılık getirecek. Yeşilyurt Kent Parkımız; bulunduğu hâkim nokta, içerisindeki hizmet alanları, tasarımı ve mimari yapısıyla Malatya’nın cazibe merkezi olacaktır. Burası rekreasyon alanı olduğu kadar vatandaşlarımızın çok rahatlıkla gelip güzel vakit geçirebilecekleri, dinlenebilecekleri, yemeklerini yiyip çaylarını gönül rahatlığıyla içebilecekleri nitelikli bir hizmet alanı olacaktır. Projemizi tamamlayıp hizmete sunduğumuz andan itibaren hemşerilerimizin yoğun ilgi göstereceklerine inanıyorum” dedi.
 
Çok Farklı Bir Atmosfere Bürünecek
Yeşilyurt Kent Park’ın kapılarının yakın bir zamanda açılacağını ve hizmet vermeye başlayacağını dile getiren Başkan Polat, “Dört katlı sosyal tesis binası, kafe-restaurant, rekreasyon alanları şekilde oluşacak. Parklar, kamelyalar, yeşil alanlar ve yürüyüş yollarının yer aldığı projemizin bütün ayrıntılarına hassasiyet gösteriyoruz. 
 
Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 6 Milyon TL’lik destek sağladı. Projemizin uygulandığı bu bölgemizde ayrıca Namazgâh ve Gedik Kültür Evimiz yer almaktadır. Kültür Evimizin temelini inşallah en kısa sürede atacağız. Gedik tepesi; sosyal yaşam alanları, Yeşilyurt Kent Park, Namazgâh ve Gedik Kültür Evi ile çok farklı bir atmosfere bürünecek” diye konuştu.
 
ANTEP MUTFAĞIMalatya Mutfağı Hakkında?
Malatya’nın geleneksel mutfağında kış mevsimi yenilecek gıdalar yaz aylarından kurutulur. Bulgur kaynatılır; üzüm veya duttan pestil, pekmez yapılır; hoşaflık gün kurusu kayısı ve diğer meyveler kurutulur; turşu “basılır”. Yörenin tarımsal yapısı bulgur, un, süt ürünleri ve eti ana yemek malzemesi yapmıştır. Köftenin yeri özel ve önemlidir.
 
Yalnız Malatya mutfağında “köfte” denince etten yapılan köfte anlaşılmamalıdır. Köfteden kastedilen bulgur ağırlıklı ve bir bölümü bazı meyvelerin ve sebzelerin yapraklarına sarılan yemeklerdir. Belli başlı köfteler şunlardır: Analı kızlı, içli köfte, sumaklı ekşili çorba, sıkma köfte, ayva köftesi, Polat köftesi, gıkırdaklı köfte, elmalı köfte, kurşun geçmez köftesi, gidirikli köfte, ciğer köftesi, haşhaşlı top köfte, kabaklı çimdik köfte, yumru köfte, yumurtalı sıkma köfte, yoğurtlu balkabağı köftesi, etli çiğ köfte, çiğleme, mercimekli çiğ köfte, keloğlan köftesi, yavandan patlıcanlı köfte, bulama köfte, hirçikli köfte, pat köftesi ve nahna (lahana) köftesi.
 
Bazıları köfte olarak da adlandırılan sarmalar şunlardır: Dut yaprağı, kabak, pazı, ayva yaprağı, zeytinyağlı marul sarmaları, fasulye yaprağı sarması, pancar yaprağı sarması, soğan dolması, kabak çiçeği dolması, kiraz yaprağı dolması, isot dolması, balcan (patlıcan) dolması ve sığırdili dolması. Et tiridi, kabuk aşı, buğulama, sac kavurması, kaburga kebabı, kağıt kebabı, pıtpıtı pilavı gibi yemekler et ve sebzeden yapılır.
 
BALIK YEMEKLERİBunlardan kağıt kebabı, yağlı kuzu etinin “taraklık ve etevi” denilen yerinden, özel bir kağıt içinde, fırında buğulanarak yapılır ve çok tutulur. Kayısı, elma, ayva, kabak, çilek, erik, gül, vişne gibi türlerden reçel yapılır. Yine üzüm, kızılcık, vişne, erik ve gül gibi türlerden de şurup hazırlanır. Ayrıca biber, salatalık, domates, acur, lahana gibi sebzelerden turşu yapılır. Tatlı olarak dut helvası, üzüm pestili, köpük pestili, üzüm sucuğu,
 
pekmez, çir kavurması, peynir tatlısı, deli kız baklavası, kaymaklı kayısı tatlısı, Arapgir’in peynir helvası, halbur tatlısı, dolma tatlısı, sütlaç ve çiğdemli sütlaç sayılabilir. Kesmece, haşhaşlı saç baklavası ve kabaktan yapılan çıtma tatlısı diğer bazı tatlı çeşitleridir.
 
Kuşkusuz modern hayat geleneksel mutfağa büyük sekte vurmuş, yukarıda sayılan yiyecek ve içecekler sadece kırsal kesimde yaşayan birkaç aile tarafından hazırlanır olmuştur. Ama Malatyalı bu lezzete, damak zevkine alışkındır, vazgeçmek istememektedir. Bunun farkında olan bazı işletmeciler son yıllarda lokantalarında klasik lokanta yemeklerinin yanına yerel mutfaktan yemekler eklemiştir.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler