Kendi İsteğiyle İşinden Ayrılanlar Da İşsizlik Maaşı Alabilir

Kendi İsteğiyle İşinden Ayrılanlar Da İşsizlik Maaşı Alabilir

İstifa Edene İşsizlik Maaşı Verilecek. Bu haktan 5510 Sayılı Kanuna Göre 4A’lı çalışan sigortalı işçiler...

Kendi İsteğiyle İşinden Ayrılanlar Da İşsizlik Maaşı Alabilir...
 
Sadece İşten Çıkartılanlara  Değil,  Kendi İsteğiyle İşinden Ayrılanlar Da İşsizlik Maaşı Alabilir.  Kişi ‘Haklı Fesih’ Nedeniyle İşten Ayrılırsa İşsizlik Maaşı Alması Mümkün.
 
İstifa Edene İşsizlik Maaşı Verilecek.  Çalışanların  güvencelerden biri olan işsizlik maaşı uygulaması  işten ayrılanlar prim ödeme  gün sayılarına göre 10 aya kadar alabiliyor.  
 
Bu güvence çalışanları elini rahatlatan bir güvencedir.  İşsiz kalanlar Maaşlarını İŞKUR vasıtasıyla alırlar İşsizlik maaşı alan çalışanlar işsizlik maaşı bazı şartları yerine getirmek zorunda.  
 
İşsizlik maaşı sadece  işten atılanlara değil belli şartların oluşması durumunda, istifa edenler de işsizlik maaşından faydalanabilir.
 
İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir ?
İstifa Edene İşsizlik Maaşı Verilecek. Bu haktan 5510 Sayılı Kanuna Göre 4A’lı çalışan sigortalı işçiler  ve çalışanlar yararlanabilir. Banka sandıklarına bağlı olarak çalışanlar da yararlanabiliyor.
 
İşsizlik Maaşından faydalanabilmenin en önemli şartı çalışanın işten kendi istek ve kusuru dışında ayrılmasıdır.
Çalışan İstifa Ederse İşsizlik Maaşından Faydalanabilir mi ?
 
İstifa Edene İşsizlik Maaşı Verilecek. Çalışan Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılırsa, yani istifa ederse  işsizlik maaşından faydalanamaz. İşsizlik maaşı almak için İŞKUR’a başvuramaz.  Kendi isteğiyle işten ayrılan sadece  İş Kanunu’nda ‘haklı fesih’ tanımına giren durumlar nedeniyle işten ayrılırsa işsizlik maaşı alma hakkı var.  Haklı fesih nedeniyle işten istifa edenler.  
 
Haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabilirler.  Eğer konu mahkemeye intikal etmişse sonucuna göre yine işsizlik maaşı alınabilir.   Haklı Fesih nedenleri olarak Maaşın ödenmemesi,  gerçek ücretin saklanması,iş yerinde baskı, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması durumları,  sağlık gerekçeleri haklı fesih kapsamına girer.
 
Yani kişi bu nedenlerle işten kendi isteğiyle ayrılırsa işsizlik maaşı alabilirler.
Her Sigortalı İşsizlik Maaşından Faydalanabilir mi ?
 
İstifa Edene İşsizlik Maaşı Verilecek. İşsizlik maaşı alabilmek için son 3 yıl içinde farklı işyerlerinde de olsa en az 600 gün prim ödenmiş olması gerekir. Bu şartın yanı sıra Yine işten ayrılmadan önceki 120 günde de eksiksiz prim ödenme şartı bulunmaktadır.
 
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır ?
Maaşın süresi yatırılan sigorta  primine göre değişir.  Buna göre;
Son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay,
900 gün primi olan 8 ay,
3 yılın tamamında yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay,
Boyunca işsizlik maaşı alabilirler.
 
İşsizlik Maaş Tutarı Ne Kadar ?
İstifa Edene İşsizlik Maaşı Verilecek.  Rakam çalışanın işte iken aldığı  maaş tutarına göre değişir.  Yüksek maaş alan çalışanların işsizlik maaşıda yüksek olur. İşsizlik maaş tutarının üst bir sınırı bulunuyor.  İşsizlik maaşının üst sınırı brüt asgari ücretin % 80 kadardır.
 
Bu tutar 2017 yılı için 1.411,21 TLdir. İşsizlik maaşı normal tutarı ise  brüt asgari ücretin yüzde 40’ı kadardır.  İşsizlik maaşından sadece damga vergisi kesintisi yapılabilir.
 
İşsizlik Maaşı Alınan Sürece Sağlık Sigortasından Faydalanılabilir mi  ?
 
İstifa Edene İşsizlik Maaşı Verilecek. İşsizlik maaşı alanların  işsizlik maaş dönemi sürecinde Genel Sağlık Sigortası primleri İŞKUR tarafından ödenir. Genel sağlık sigortasından  Kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları ve eşleri de sağlık hizmetinden faydalanırlar.  Bu süreler emeklilik hesabından sayılmazlar.
 
İş Bulunursa İşsizlik Maaşı Kesilir mi ?
İstifa Edene İşsizlik Maaşı Verilecek. İşsizlik Maaşı alanlar bu süre içinde yeni bir iş bulurlarsa durumu İŞKUR’a bildirmeleri gerekmektedir.  
 
İş bulanların işsizlik  maaşlarının kesilmesi gerekmektedir.  Bildirim yapmayanların çalıştığı tespit edilirse ödenen paralar faiziyle geri alınır. kişi Yeniden işsiz kalırsa çalışan belli şartlarda kalan işsizlik maaşını alabilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler