Yemek Ve Mutfak Kültürüde Milliyetçilik Olur Mu?

Yemek Ve Mutfak Kültürüde Milliyetçilik Olur Mu?

Mutfak kültürlerini milliyetçilik temelleri üzerinde yükseltmiş olan dünyadaki tüm çevrelerle birlikte size, Türk yemek yazarı olan Vedat Milor'un 30 Ekim 2021 tarihinde yayınla..

 
Yemek Ve Mutfak Kültürlerinde Milliyetçilik Olur Mu?
Tolgahan Gülyiyen
 
Sevgili Yunan, Ermeni, İtalyan, Fransız Aşçıları ve Yemek Kültürü Profesyonelleri;
 
Mutfak kültürlerini milliyetçilik temelleri üzerinde yükseltmiş olan dünyadaki tüm çevrelerle birlikte size, Türk yemek yazarı olan Vedat Milor'un 30 Ekim 2021 tarihinde yayınlanan bir yazısında ifade ettiği "Yemekte Milliyetçilik Olmaz." söylemini iletmek istiyoruz. 
 
Bu söz, Türkiye'deki kamuoyu ve aşçılar arasında yaygın bir şekilde kabul görmüş olan Atatürk’ün milliyetçilik anlayışını ilgilendiren düşünceleri anlamanız için sizlere çok büyük katkılar sağlayacaktır diye düşünmekteyiz. Yurtta ve dünyada barış istemiş olan Atatürk’ün milliyetçilik tanımına uygun olarak Türk toplumu, yemek kültüründeki tüm farklılıkları zenginlik olarak görmektedir. 
 
Hem ülkelerinizde hem de lobileriniz aracılığıyla dünya genelinde sürdürülen, mutfak sanatları alanında diğer ülkelerin varlıklarını ya yok sayarak ya da diğer ülkelerin mutfak kültürü varlıklarını tamamen kendinize ait saymak suretiyle farklı mutfak kültürlerine üstenci ve küçümseyici tavırlara neden olan aşırı milliyetçi propagandaların, radikal eğilimlerin ve eğitimlerin sona erdirilmesini önermekteyiz. 
 
Asırlar boyunca barış, huzur ve hoşgörü içinde dillerini konuşup kültürel ve dini değerlerini istedikleri gibi özgürce yaşayarak günümüze kadar muhafaza edilmiş olmasını sağlayan karşılıklı saygı ve hoşgörüye dayalı anlayışlar, özellikle Türk, Yunan ve Ermeni dostluğuna gelecekte de her alanda olacağı gibi mutfak sanatları alanında da çok büyük katkılar sağlayacaktır.
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün gastromilliyetçilik konularında da kapsayıcı milliyetçilik ve gastromilliyetçilik anlayışından uzak şekilde uzun yıllardır hem ülkelerinizde hem de dünya genelindeki lobileriniz tarafından devam ettirilen aşırılıklara dayalı anlayışlar, başka milletlerin mutfak kültürlerini de varlıklarını da yok sayma eğiliminde olmuştur. Tarih ve bilim, bu dar görüşlerin Türk, Yunan ve Ermeni halklarına zarar vermekten başka bir şey getirmediğini açıkça göstermektedir. 
 
Ancak, yemek evrensel bir dil olarak kabul edilmeli ve bu dil, insanları bir araya getirerek etkileşimi artırmalıdır. Radikal bir milliyetçilik anlayışıyla kendi kültürünü üstün görme ve diğerlerini küçümseme yerine; çeşitliliği kucaklamak ve birbirimize açık olmak, daha pozitif ve anlayışlı bir yaklaşım sunacaktır.
 
Bu çağrıyla birlikte, her alanda olduğu gibi mutfak sanatları alanında da tıpkı yıllar önce asırlarca beraber çalıştığımız gibi içinde bulunduğumuz bu çağda da farklılıkları zenginlik olarak kabul etmenizi ve karşılıklı saygı çerçevesinde mutfak sanatları alanında hareket etmeyi arzuluyor ve amaçlıyoruz. 
 
Unutmayalım ki herkesin, her milletin, her ülkenin kültürü benzersiz ve değerlidir. Yemek kültürünü sınırlamak yerine, birbirimize açık olmak, birlikte daha güçlü bir gastronomi dünyası oluşturmamıza yardımcı olacaktır.
 
Sağlıklı, lezzetli ve barış dolu günler diliyorum.
 
Tolgahan Gülyiyen
TMDH-WTCA Kurucu Başkanı
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler