Konya Gastronomisinin Sesi Dünya'da Duyulacak...
Konya’nın gastronomisini tanıtmak amacıyla “Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir” sloganıyla düzenlenecek olan GastroFest Festivali’nin teması, dünya üzerinde türbesi bulunan ilk aşçı olan Ateş Baz-ı Veli Hazretleri’ne ithafen “Aşçı Dede” olarak belirlendi.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, 1-3 Ekim tarihleri arasında Kalehan Ecdat Bahçesi’nde, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan GastroFest Festivali’nin tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay; festivale ülkemizden ve dünyadan önemli şeflerin katılacağını, festivalle birlikte Konya’nın kadim yemek kültürünün tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılmış olacağını söyledi.
Turkiye
Turizm haberlerinde ve
gastronomi haberlerinde de yer alan önemli destinasyonlarından birisi haline gelen gastronominin, Türkiye’de de son dönemlerde hızla yükseldiğini ifade ederek, Konya yemek kültürünün tanıtılması adına önemli faaliyetler yürüttüklerini belirten Uğur İbrahim Altay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Konya, 9 bin yıl önce Çatalhöyük’ten başlayarak şehir hayatını sürdürebilmiş dünyadaki nadir yerleşim yerlerinden biridir. Ecdadımız da Orta Asya’dan başlayan yolculuğunda hem oradaki bilgi birikimini buraya aktarmış hem de gelirken yolda bulduğu bütün medeniyetlere ait bilgi birikimini buraya getirerek Selçuklu Sarayında harmanlayıp Anadolu yemek kültürünü ortaya koymuş. Konya’nın bu üç önemli özelliğini yemek kültürünü anlatırken mutlaka ifade etmemiz gerekiyor.
Konya’nın kendine has yemek kültürünü coğrafi işaret olarak tespit edebilmek için yapmış olduğumuz 51 başvurudan 21’i neticelendi ve 21 ürünümüze daha coğrafi işaret belgesi almış olduk. 34 yeni ürün için de en kısa sürede başvuruları yapmayı arzu ediyoruz. Ayrıca UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı için de başvurumuzu gerçekleştirdik.
Bu yıl kapılarını ilk kez açacak olan festivalimize; mutfak alanında hizmet veren 150 katılımcının yanı sıra Türkiye, İtalya, İspanya ve Hırvatistan’dan aşçı federasyonları temsilcileri ile birlikte 300’e yakın önemli şef katılacak.”
Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinden paylaşılan açıklamasında, festival alanında paneller, söyleşiler, workshop’lar düzenleneceği ve yemeklerin yapılma süreçlerinin izlenebileceği bilgisine de yer veren Altay; Türkiye Aşçılar Federasyonu, Konya Aşçılar Derneği, üniversiteler ve katkı sunan tüm bileşenlere teşekkür etti.
Toplantıya, basın mensuplarının yanı sıra Konya Gastronomi ve Turizmciler Derneği Başkanı Yılmaz Seçim, üniversitelerin gastronomi bölümlerinden akademisyenler ve şefler de katılım sağladılar.
Akşehir Belediyesi de
fuar ve festivallerden Konya GastroFest Festivaline katılarak, 2019 yılında katılım sağladığı Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nde olduğu gibi; Peynir Baklavası, Akşehir Kirazı Lokumu, Akşehir Hersesi, Akşehir Tandır Kebabı ve Akşehir Kirazı ile şehrimizi temsil edecek.
Konya dev organizasyona hazırlanıyor! 300 şef 'Gastrofest'te buluşacak...
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, düzenlediği basın toplantısında kent mutfak kültürü ile Konya yemeklerinin tanıtılacağı 'Konya Gastrofest' hakkında bilgi verdi.
300 Şef Katılacak
Festivalin 1-3 Ekim tarihleri arasında Kalehan Ecdat Bahçesinde gerçekleştirileceğini açıklayan Başkan Altay "Bu yıl ilk kez kapılarını açacak festivalimizin teması, Ateşbaz-ı Veli’ye ithafen “Aşçı Dede” olarak seçildi. Bu topraklardaki köklü yemek kültürünü vurgulamak adına ise festival için 'Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir' sloganını belirledik. Festivalimize mutfak alanında hizmet veren 150 katılımcı, alanında uzman 300 şef, Türkiye Aşçılar Federasyonu ile İtalya, İspanya ve Hırvatistan’dan aşçı federasyonları katılım sağlayacaktır. Festival alanında gün boyu gastronomi uzmanlarının katılımı ile panel, söyleşi, workshop ve konserler gerçekleştirilecek. Festival boyunca çocuklar da çeşitli etkinliklerle gastronomi alanına dahil edilecek." ifadelerini kullandı.
'Aşçı Dede Kuşak Kuşanma' Töreni
Festival açılışının Ateşbaz-ı Veli Türbesi’nde dua ile başlayacağını belirten Başkan Altay, buradan festival alanına tuz getirilmesi ve getirilen tuzun temsilen aş kazanına dökülmesi ile devam edeceğini ifade etti. Altay ayrıca Konya’daki üniversitelerin gastronomi bölümlerinden mezun olan öğrenciler için “Aşçı Dede Kuşak Kuşanma” töreni yapılacağını kaydetti.
Festivale Davet
Başkan Altay "9 bin 500 yıllık medeniyetin birikimini yaşatan kadim Selçuklu başkenti Konya’mızda saray mutfağının ve Mevlevi kültürünün birikimiyle harmanlanmış en güzel lezzetler için tüm Türkiye’den misafirlerimizi Konya Gastrofest’e davet ediyorum." dedi.
"Konya Nadir Yerleşim Yerlerinden Biridir"
Altay, Konya'nın 9 bin yıl önce Çatalhöyük'ten başlayarak, şehir hayatını sürdürebilmiş dünyadaki nadir yerleşim yerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Çatalhöyük kazılarında bulunan buğdaydan da insanların o gün de birlikte aş pişirdiklerini, yemek yediklerini, aşlarını paylaştıklarını ve birlikte yaşadıklarını görebiliyoruz. O günden itibaren de Konya dünyanın önemli merkezlerinden birisi olmuş. Ecdadımız Orta Asya'dan başlayan yolculuğunda hem oradaki bilgi birikimini buraya aktarmış hem de gelirken yolda bulduğu bütün medeniyetlere ait bilgi birikimini buraya getirerek, Selçuklu Sarayı'nda harmanlayarak Anadolu yemek kültürünü ortaya koymuş."
Çatalhöyük'te başlayan medeniyeti, Orta Asya'dan uzanan yolculuğu ve saray kültürünü anlatmayı amaçladıklarını belirten Altay, 2019'da Konya Mutfak Çalıştayı ve 2020'de Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Sempozyumu düzenlendiğini hatırlattı.
Altay, Konya'nın kendine has yemek kültürünü coğrafi işaret olarak tespit etmeye çalıştıklarını vurgulayarak, "Bunun için yapmış olduğumuz 51 başvurudan 21'i neticelendi. Şu an itibarıyla 21 ürünümüze daha coğrafi işaret belgesi almış olduk. 30'uyla ilgili süreç devam ediyor. Şu anda arkadaşlarımız 34 yeni ürünle ilgili çalışmaları da tamamladılar, inşallah onunla ilgili de en kısa sürede başvuruları yapmayı arzu ediyoruz." diye konuştu.