İotape Nerededir? Tarihi Nedir? İotape'ye Nasıl Gidilir?

İotape Nerededir? Tarihi Nedir? İotape'ye Nasıl Gidilir?

İotape Antik Kenti, bugün Aytap olarak da bilinen, Akdeniz'in sularına kıyısı bulunan bir Kilikya kıyı şehridir. Bu tarihi kent, Antalya ilinin Alanya ilçesine bağlı olup, Alanya'nın doğu..

 
* İotape Nerededir?
* İotape Antik Kentine Nasıl Gidilir?
* İotape'nin Tarihi Nedir?
* İotape'nin Turizme Katkıları Nelerdir?
 
İotape Antik Kenti, bugün Aytap olarak da bilinen, Akdeniz'in sularına kıyısı bulunan bir Kilikya kıyı şehridir. Bu tarihi kent, Antalya ilinin Alanya ilçesine bağlı olup, Alanya'nın doğusunda, Gazipaşa yolu üzerinde yaklaşık 33 kilometre mesafede bulunur​​​​​​​​.
 
İotape'nin adı, M.S. 38-72 yılları arasında yaşamış olan Kommagene Kralı IV. Antiochus'un karısı Iotape'den gelmektedir. Antik çağda, Roma İmparatorları Trajan’dan Valerian’a kadar dönemde kent, kendi adına sikke basma ayrıcalığına sahip olmuş ve bu, kentin önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olduğunu gösterir. Kalıntılar, Roma ve Bizans Dönemi özelliklerini taşımaktadır​​​​.
 
Tarihi yapılar arasında denize doğru uzanan yüksekçe bir burun kentin akropolünü oluşturur. Kentin akropolünde ve çevresinde yer alan yapılar günümüze büyük ölçüde tahrip olmuş haliyle ulaşmıştır. İotape Antik Kenti'nde dikdörtgen planlı üç nefli bir bazilika, bir hamam ve kanalizasyon sistemi gibi yapılar günümüze kadar korunmuştur. Ayrıca, kentin doğu ve kuzey tepelerindeki nekropolde anıt mezarların ve tonoz örtülü küçük mezar yapıları bulunur​​​​​​.
 
Türkiye turizm haberlerinde yer alan bilgilere göre Alanyada Gezilecek Yerlerden İotape Antik Kentine ulaşım için, Alanya'dan Gazipaşa yönüne doğru eski sahil karayolunu takip ederek yaklaşık 34 kilometre sonra, Yeşilöz Köyü sahil kesiminden eski yola girilerek kente varılabilir. Ayrıca kent, Alanya'ya 34 km, Gazipaşa'ya ise 10 km mesafededir. Özel araç kullanımı buraya ulaşım için en uygun yöntemdir zira direkt olarak kente giden bir otobüs hattı bulunmamaktadır​​​​.
 
İotape Antik Kenti'nin turizme katkısı, özellikle tarihi ve kültürel mirasın korunması ve sunumu açısından büyük önem taşır. Ziyaretçilere antik çağlardan kalan bir kentin yaşam biçimi ve mimari yapısı hakkında bilgi verirken, aynı zamanda bölgenin doğal güzelliklerini de sergilemektedir. Antik kent, özellikle yaz aylarında Alanya'dan hareket eden guletlerin uğrak yeri olmasıyla ve denize girilebilecek kumsal alanlarıyla ziyaretçilere hem tarihi hem de doğal bir deneyim sunar​​.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler