Tbmm’den Bağcılığa Teşvik Önerisi

Tbmm’den Bağcılığa Teşvik Önerisi

TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu hazırladığı raporda Türkiye’nin 29 milyar euro’luk pazardan pay alması için şarap üretim ve ihracatının teşvik edilmesini önerdi.

Tbmm’den Bağcılığa Teşvik Önerisi
TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu hazırladığı raporda Türkiye’nin 29 milyar euro’luk pazardan pay alması için şarap üretim ve ihracatının teşvik edilmesini önerdi.
 
Ticaretinde sadece 10 milyon dolarlık bir paya sahip olduğu tespitini yaparak, Türkiye’nin şarap üretimi ve ihracatında diğer üretici ülkelere karşı rekabet avantajı sağlayabilmesi için üreticilere teşvik verilmesi önerisinde bulundu.
 
TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu raporunu tamamlayarak TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a sundu. Raporda, üzüm ve bağ yetiştiriciliğinde üreticilerin sorunlarının çözümüne yönelik pek çok önerinin sıralandı.
 
Şarap üretimi ve ihracatına ilişkin çarpıcı tespit ve önerilerin yer aldığı raporda, Türkiye’nin, kaliteli şaraplık üzüm yetiştiriciliği için çok elverişli iklim ve toprak koşullarına sahip olmasına rağmen, bu potansiyelini şarap üretiminde çok sınırlı ölçüde değerlendirebildiği vurgulandı. 
 
Şarap üretimi ve ihracatında diğer üretici ülkelere karşı rekabet avantajı sağlanabilmesi için üreticilere teşvik verilmesi önerisinin yer aldığı raporda şu tespitler yer aldı:
 
10 milyon dolar yetmez
- Mevcut bağ alanlarının çeşit bazında belirlenerek coğrafi bilgi sistemine aktarılması sağlanmalı ve istatistiki veriler sağlıklı şekilde belirlenmeli.
 
- Üzümün katma değeri en yüksek ürünü olan şarap, dünyada 29 milyar avroluk ticaret hacmine sahip. Türkiye ise bu rakamın 10 milyon doları civarında ihracat yapabiliyor. Türkiye, kaliteli şaraplık üzüm yetiştiriciliği için çok elverişli iklim ve toprak koşullarına sahip olduğu halde, bu güçlü potansiyelini çok sınırlı ölçüde değerlendirebiliyor.
 
Rekabet için teşvik
- Yurtdışındaki pazarlarda, şarap üreten ülkeler ile rekabet avantajı sağlayabilmek için, şarap üretimi, ihracatında bir teşvik veya destek sağlanabilir.
 
 
- Özellikle kırsal alanda faaliyette bulunan şaraplık üzüm üreticilerine verilen kredi sürelerinin daha uzun vadeli olması veya ayrı bir teşvik verilmesi gündeme getirilebilir.
 
‘Turizmi olumlu etkiler’
- Turizm ve gastronomi bir ülkenin en iyi tanıtım organlarıdır ve yüksek katma değer getirmektedir. Kırsal turizm ve gastronomi turizmi etkinlikleri birbirini tamamlayıcı nitelikte. Dünyada olumlu bir imaja sahip olan yerel yiyecek ve içecek kültürümüz, oluşturulacak kırsal turizm destinasyonunda çekiciliği artırmak amacıyla kullanılabilir.
 
- Yerel çeşitlerden olan Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere, Karalahna, Narince, Emir gibi çeşitlerle üretim ve tanıtım çalışmaları yapılmalıdır.
 
Üreticiler örgütlenmeli
- Üreticiler; fiyat konusunda etkili olabilmek, fiyat dalgalanmalarını önleyebilmek için kaynak kullanımından pazarlamaya kadar örgütlenmeli.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler