İştah Açıcılar

En iyi İştah Açıcılar nasıl yapılır? İştah Açıcı mezeler nelere dikkat edilir? İştah Açıcı yapmanın püf noktaları nelerdir? Türk mutfağında en iyi İştah Açıcı Yemekler hangileridir? Evinizde nefis İştah Açıcılar yapmak istermisiniz? En iyi İştah Açıcılar nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağında İştah Açıcı çeşitleri nelerdir? İştah Açıcılar kategorimizde ilgili sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. 


Gastronomi Haritasına Yeni Bir İmza

Gastronomi Haritasına Yeni Bir İmza "Abhaz Acıkası"

Abhaz Acıkası"nın coğrafi işaret tescili, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı. Bu tescille birlikte, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) aracılığıyla şehre kazandırılan..

Türk Mutfağında

Türk Mutfağında "En Meşhur" 40 Meze Çeşitleri Nedir?

Mezeler genellikle küçük tabaklarda servis edilir ve ana yemekten önce veya içki yanında tüketilir. Mezeler, sebze, deniz ürünleri, et, bakliyat ve süt ürünleri gibi birçok farklı malzemeyle hazırlanabilir.

İştah Açıcılar- Soğuk Mezeler 'in Önemi Ve Özellikleri...

İştah Açıcılar- Soğuk Mezeler 'in Önemi Ve Özellikleri...

İştah açıcılar, genellikle "meze" olarak adlandırılır ve öğünlerin başlangıcı olarak ya da ana yemeklere eşlik edecek şekilde servis edilirler. Mezeler, Türk mutfağının bir diğer önemli..

Şef Doğa Çitçi; Evde Semizotu Cacığı Nasıl Yapılır?

Şef Doğa Çitçi; Evde Semizotu Cacığı Nasıl Yapılır?

Semizotu cacığı nedir? Geleneksel Türk mutfağında Semizotu cacığı nasıl yapılır? Evde en muhteşem lezzetlerden Semizotu cacığı yapmak için şeflerin özel iştah açıcı tarif..

Patatesli Antakya Köftesi

Patatesli Antakya Köftesi

Bu güne kadar evinizde yöresel mutfaklarımızdan Patatesli Antakya Köftesi yaptınız mı? Patatesli Antakya Köftesinin özellikleri nelerdir? Bilinen Türk mutfağı şeflerinden "Sahrap Soysal" ın özel köfte tarif..

En İyi Bakla Ezmesi Tarifi

En İyi Bakla Ezmesi Tarifi

Bakla Ezmesi nasıl yapılır? En sevilen yöresel lezzetlerimizden ve iştah açıcılarımızdan Bakla Ezmesi yapmak için hangi malzemeler gereklidir? En meşhur yöresel mutfaklarımızda Evde en iyi Bakla Ezmesi..

Çerkestavuğu Nasıl Yapılır?

Çerkestavuğu Nasıl Yapılır?

En lezzetli Çerkestavuğu için Türk mutfağı şeflerinin özel yemek tariflerinden faydalanmak istermisiniz? Çerkestavuğu yapmanın püf noktaları nelerdir? En iyi iştah açılardan Çerkes tavuğu tarifini şeflerin özel..

Șef Ömür Akkor 'dan Özel Nefis Çiğ Köfte Tarifi

Șef Ömür Akkor 'dan Özel Nefis Çiğ Köfte Tarifi

Evde En iyi Çiğ Köfte tarifleri 'nden Türk mutfağı şeflerinin özel tarifleri nden faydalanmak istermisiniz? Şef Ömür Akkor Çiğ Köfteyi nasıl yapar? Bilinen şeflerimizden Şef Ömür..

Şakşuka Nasıl Yapılır?

Şakşuka Nasıl Yapılır?

Şakşuka'nın diğer isimleri nelerdir? Evde Şakşuka yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel meze tariflerinden faydalanmak istermisiniz? İşte sizlere tam ölçüler ve orijinal tarifi ile Şakşukanın püf noktaları...

Humus Nedir? Nasıl Yapılır?

Humus Nedir? Nasıl Yapılır?

Humus yaparken nelere dikkat edilir? Humus yapmanın püf noktaları nelerdir? Nohut ile yapılabilecek sonsuz tarif arasından en bilindik olanı Humus. Türk mutfağında da yaygın olan bu lezzet

En İyi 10 Yılbaşı Mezesi

En İyi 10 Yılbaşı Mezesi

En İyi Yılbaşı Mezeleri nelerdir? Yılbaşı sofralarına konabilecek en harika yöresel lezzetler nasıl yapılır? En Sevilen Yılbaşı mezelerini yaparken nelere dikkat edilir? Yılbaşı sofralarına en çok hangi mezeler yakışır?

Ayvalı Kereviz Salatası

Ayvalı Kereviz Salatası

Türk mutfağında en özel iştah açıcılardan Ayvalı Kereviz Salatası nedir? Ayvalı Kereviz Salatası nasıl yapılır? Peki bu güne adar evinizde Ayvalı Kereviz Salatası yaptınız mı? Bilinen Türk mutfağı şefleri..

En İyi İştah Açıcılardan Acılı Ezme Nasıl Yapılır?

En İyi İştah Açıcılardan Acılı Ezme Nasıl Yapılır?

Acılı ezme nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağında en iyi iştah açıcılardan Acılı ezme yapabilmek için nelere ihtiyaç vardır? Evde Acılı ezme..

Tam Ölçüler İle

Tam Ölçüler İle "Şakşuka"

Şakşuka nasıl yapılır? Evde en iyi iştah açıcılarımızdan Şakşuka yapabilmek için nelere ihtiyaç vardır? Geleneksel Türk mutfağında en iyi lezzetlerden olan Şakşuka yapmanın püf..

Fava Nasıl Yapılır?

Fava Nasıl Yapılır?

Fava yapmak için gereken malzemeler nelerdir? Fava yaparken nelere dikkat edilir? Eğer Türk mutfağı şeflerinin özel iştah açıcı meze tariflerinden faydalanmak isterseniz...

Kuru Cacık Nedir?

Kuru Cacık Nedir?

Kuru Cacık Nasıl Yapılır? Geleneksel Türk mutfağında en iyi iştah açıcılardan Kuru Cacık yapmak için hangi malzemeler gereklidir? Bu güne kadar evinizde Kuru Cacık yaptınız..

Avakado Püreli ve Somon Fümeli Kanepe Tarifi

Avakado Püreli ve Somon Fümeli Kanepe Tarifi

Misafirlerinize şık bir şekilde ikram edebileceğiniz kanepeleri, kısa sürede ve anında hazırla -yabilir, avokado ve somon fümeli kanepeler ile hazırla...

Muğla Mutfağında

Muğla Mutfağında "Kuru Börülce Yoğurtlaması"

Yöresel mutfaklarımızda yetmedi Kuru Börülce birde en iyi yemeklere, bağışıklık sistemini güçlendiren en iyi çorbalara ve nefis tane tane birçok pilava...

Muğla Mutfağında Ekşili Biberli Cacık & Ekşili Cacık

Muğla Mutfağında Ekşili Biberli Cacık & Ekşili Cacık

Geleneksel Türk mutfağında yöresel mutfaklarımızdaN Muğla mutfak kültüründe en iyi lezzetlerden Çok Kolay ve en pratik cacık tariflerinden İki...

En Meşhur İştah Açıcılarımızdan Közlenmiş Patlıcan ve Biber Salatası...

En Meşhur İştah Açıcılarımızdan Közlenmiş Patlıcan ve Biber Salatası...

Geleneksel Türk mutfağında en zengin yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası...

Arnavut Biber Yoğurtlaması

Arnavut Biber Yoğurtlaması

Muğla yemek kültüründe nefis ve lezzetli iştah acıcılardan Arnavut Biber Yoğurtlaması tarifini Türk mutfağı sevdalısı Yeliz Tezcan Bingöl’ün kaleminden mutfaklarınız...

Çekişte Nasıl Yapılır?

Çekişte Nasıl Yapılır?

Çekişte: Bence kahvaltının sultan’ı... Meze (iştah açıcılar) olarak da çok beğenilen bir lezzet...Her ikisi de natürel, ister sade isterseniz kekik, pulbiber ve ekşi ilavesiyle afiyetle...

İç Bakla Ezmesi Nasıl Yapılır? “Şef Yaren Çarpar”

İç Bakla Ezmesi Nasıl Yapılır? “Şef Yaren Çarpar”

Peki iç bakla ezmesi yapabilmek için şeflerin özel tariflerinden faydalanmak istermisiniz? İste sizler Türk mutfağı şeflerimizden olan Şef Yaren Çarparın kale...

Bulgurlu Semizotu Yoğurtlama

Bulgurlu Semizotu Yoğurtlama

Muğla mutfağında Bulgurlu Semizotu Yoğurtlaması nasıl yapılır? Bulgurlu Semizotu Yoğurtlaması yapmak için hangi malzemeler gereklidir? Muğla yemek kültüründe evde...





İştah Açıcılar & Soğuk mezeler

İlk mezenin kimler tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir fakat zeytinyağını ilk bulanlar Giritlilerdir. Soğuk mezelerde genellikle zeytinyağı ile yapıldığından ilk mezenin de Giritliler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Zeytin ağacına ilişkin mevcut en eski veri Ege Deniz’indeki Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan 39.000 yıllık zeytin yaprağı fosilleridir.

 
Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz’in tam ortasındaki Girit Medeniyeti’ne M.Ö 4.500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir. Zeytinyağı kültürünün Akdeniz’deki diğer kavimlere yayılmasında en önemli rolü Giritliler oynamıştır. Zeytinyağının bulunuşu ile yemek kültüründe de değişiklikler olmuştur. Zeytinyağının aromasıyla yemekler daha lezzetli ve daha dayanıklı hale gelmiştir. 
 
Osmanlı Saray mutfağında da zeytinyağlı yemekler mevcuttu fakat İslam dinine göre içki haram olduğu için meze bir yemek kültürü olarak fazla gelişememiştir. Fakat İstanbul çevresinde yaşayan Gayrimüslimler tarafından meze bir kültür olarak benimsenmiş ve geliştirilmiştir.
 
Özellikle İstanbul’un Yenikapı, Karaköy, Galata, Kumkapı, Balat, Şişli, Kurtuluş, Adalar, Üsküdar ve Kadıköy çevresinde yaşayan Gayrimüslimlerin açtıkları meyha- neler ve şarküteriler meze kültürünün yaygınlaşmasına ve çeşitlili- ğin artmasına önemli katkı yapmıştır. 
 
Meze Kültürü 
Meze denilince akla ilk gelen, alkollü ve özellikle rakı ile tüketilen yiyecekler düşünülür; fakat meze kültürünün gelişmesi ile birlikte meze sadece içkinin yanında atıştırmalık bir yiyecek olarak değil, bir yemek kültürü olarak Türkiye mutfağında kendisine yer bulmuştur. 
 
Türkiye mutfağı kültüründe, masayı mezelerle donatmak, o sof- ranın zenginliğini de gösteren bir kavramdır. Görsel olarak fark- lı renkli görüntüleriyle sofranın albenisini artıran mezeler, aslın- da farklı bir işlev de sağlıyor. Yemek yemeği karın doyurmak kav- ramından uzaklaştırıyor, keyi i bir olaya çeviriyor.
 
Bu keyfi sağlayan sadece mezelerin görüntüsü, kokusu ve tadı değil hiç kuşkusuz. Mezelerin sofrada yarattığı güzelliğin, sohbetle süslenmesi de önemli. 
 
Soğutulmadan yenmek istenen ana yemeğe verilen telaş, mezelerde bir yavaşlığa, dinlenmeye ve sohbetle ayrı bir keyfe dönüşüyor.
 
Ağırhiçbiryiyecekmezesınıfınadahiledilmez.Mezelerasla karın doyuracak boyutlarda sunulmamalıdır. Mezeler mevsimlere göre taze bulunan sebzelerden hazırlanmalıdır. Yazın patlıcanı bi- beri, ilkbaharın enginarı, güzün mantarı, kışın lahanası; kısacası her mevsimin kendine has taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanmış mezeleri vardır. 
 
Bu kadar geniş bir alanda değerlendirilen mezeler arasında şüphe- siz ilk akla gelenler beyaz peynir, kavun, yoğurt ve çiğ sebzelerdir. Ardından ise her çeşit salata, sardalya, tuzlu balık türleri, ciğer kebabı, tavası, yahnisi, havyar, beyin, muska böreği, midyenin her çeşidi, kuzu söğüş, patlıcan, biber, yaprak, lahana, domates dolmaları, her türlü köfte, zeytin, zeytinyağlılar, şarküteri ürünleri, çerkez tavuğu ve yumurta yerlerini alır. 
 
Tabii Türkiye mutfağının, yörelere göre pek çok değişik lezzet barındırdığını düşünürsek, listeyi uzatmak mümkün. Ayrıca meyveleri, gerçek meze olarak kabul edenlerin sayısı az değildir.