Yeni Asgari Ücret Ancak Mutfak Giderini Karşılıyor

Yeni Asgari Ücret Ancak Mutfak Giderini Karşılıyor

Gmis Zonguldak’ta yaşayan 1 çalışan, 1 ev hanımı ve 2 çocuklu bir ailenin mutfak giderinin yüzde 0,76 oranında...

Yeni Asgari Ücret Ancak Mutfak Giderini Karşılıyor 
Gmis Zonguldak’ta yaşayan 1 çalışan, 1 ev hanımı ve 2 çocuklu bir ailenin mutfak giderinin yüzde 0,76 oranında arttı. Buna göre yeni asgari ücret ancak mutfak giderlerini karşılıyor. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Zonguldak’ta yaşayan 1 çalışan, 1 ev hanımı 2 çocuklu toplam dört kişiden oluşan çekirdek ailenin aylık gıda harcaması Ocak 2018’de bir önceki aya göre yüzde 0.76 oranında arttı.   
13 Lira Ek Yük Getirdi 
Araştırmaya göre aynı dönemde mutfaktaki yıllık artış yüzde13,30 seviyesinde gerçekleşti. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0.76’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 13 lira ek yük getirdi. Buna göre Aralık 2017’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması bin 514 lira oldu.   
Mutfak Gideri Bin 240 Lira 
Geçtiğimiz yıl Ocak 2017 döneminde ise mutfak harcaması bir önceki yıl Ocak ayına göre yıllık bazda yüzde 13,86 oranında artmıştı.  Aynı dönemde mutfak gideri ise bin 240 lira 45 kuruş olmuştu. Ocak 2018-Aralık 2018 dönemini kapsayan ve bin 603 lira olarak belirlenen yeni asgari ücret 4 kişilik bir ailenin sadece mutfak giderini karşılar duruma getirilebildi. Bin 603 lira alan asgari ücretli, gıda harcaması sonrasında konut, eğitim, giyim vb. zorunlu giderleri karşılamak zorunda.   
Yaşam Koşulları Net Ortaya Çıkıyor 
Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor. Ocak 2018 gıda harcamasında özellikle sebze, süt ürünleri ve yağ ve yağlı ürünler grubundaki artışlar etkili oldu.   
Gruplarda Belli 
Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Ocak 2018’de şu değişimler gözlemlendi. Süt ürünleri grubu; Bu grupta aylık ortalama artış yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti. Ürün bazında, pastörize süt fiyatı yüzde 7,4, beyaz peynir yüzde 7 zam gören ürünler oldu. Kırmızı et ürünlerinde, bu grupta et ithalatına rağmen fiyatlarda inişli çıkışlı hareketlilik devam etti. Kırmızı et ürünlerinde grup bazında fiyatlarda yüzde 2 civarında gerileme oldu. 
Balık grubunda bu mevsim balık ürünlerinin az çıkması nedeniyle balık fiyatları yüksek oranlı artışlar devam etti. Balık fiyatları Ocak ayında bir önceki aya göre fiyatlarda tezgahlarda yer aldı. Ocak ayında en yüksek artışlarının yaşandığı grup Balık ürünleri grubu oldu. Bu grupta aylık artış oranı yüzde 20 seviyesinde oldu. Tavuk eti fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2 oranında arttı.  Yumurta fiyatlarından bir önceki aya göre yüzde 23 seviyesinde artış tespit edildi.   
Fiyat Düşüşü Yaşandı 
Bakliyat ve Tahıllar grubu; bu grupta 2018 Ocak ayı itibarıyla özellikle bakliyat ürünlerinde yapılan ithalatın etkisiyle yüksek oranlı fiyat düşüşleri yaşandı. Bakliyat grubunda ortalama yüze 10 civarında fiyat düşüşleri tespit edildi. Bu grupta nohut yüzde 18, yeşil mercimek yüzde 34 fiyat düşüşü ile fiyatların en çok gerileyen ürün oldu. Tahıllarda da bakliyat grubunda olduğu gibi yerli ve ithal savaşı gözlemlendi. Bu gruptaki aylık yüzde 2 civarında düşüş meydana geldi.   
Fiyatların Durumu 
Ocak ayında özellikle sebze meyvede karmaşık bir fiyat hareketleri yaşandı. Bazı turfanda ürünlerin fiyatları düşerken bazı ürünlerin fiyatında ise olağan üstü artışlar tespit edildi. turfanda ürünlerden taze fasulyenin fiyatı bir önceki aya göre yüzde 82 oranında artarken önceki yıllarda rekorlar kıran yeşil biber yüzde 18 oranında geriledi. Domates yüzde 5, salatalık yüzde 37 oranında arttı. Mevsim sebzelerinde ise genelde fiyat gerilemeleri tespit edildi.  Sebze grubunda ortalama fiyat artışı yüzde 18 düzeyinde oldu.  
Meyve grubu; Bu grupta portakal, greyfurt, elma gibi meyvelerde fiyat düşüşleri yaşanırken, Çikita muz, mandalina, nar gibi mevsimi geçmekte olan ürünlerde fiyat artışları tespit edildi. Meyve grubunda fiyatlar yüzde 10 civarında arttı. Yağlar grubu, bu grupta bir önceki ayda olduğu gibi aynı oranlarda artış devam etti. Bu grupta Ocak ayında tereyağı yüzde 18, margarin yüzde 14, fındık yağı yüzde 14, Ayçiçek yağı yüzde 9 oranında arttı.  Bu grupta ortalama artış yüzde 4 oranında oldu. Kahvaltılık zeytin ürünlerinde siyah yağlı sele zeytin yüzde 5 artarken yeşil zeytin yüzde 6 oranında geriledi.   
Yoksulluk Sınırı 
Yağlı tohum, kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, konserve grubunda bir önceki aya göre fiyatlarda yüzde 4 ila yüzde 12 civarında artışlar gözlemlendi. 2018 Ocak ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 28 lira 45 kuruş artış ile 3 bin 879 lira 69 kuruş oldu.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler