Bir Milyon Hintli Turist Hedefliyor “Muğla”

Bir Milyon Hintli Turist Hedefliyor “Muğla”

25-28 Ekim tarihleri arasında Hindistan’dan 600 seyahat acentesinin yetkilileri Muğla’da olacak....

Bir Milyon Hintli Turist Hedefliyor “Muğla” 
Rusya ve Avrupa pazarından Türkiye'ye turist akışının yavaşlaması üzerine alternatif pazarlara yönelen turizm sektörü temsilcileri, gözünü yüksek gelir grubuna sahip olan 25 milyon Hint turiste dikti. Turizmde pazarını çeşitlendirmek için atağa kalkan Muğla, hedef olarak belirlediği Hindistan’a yönelik çalışmalarını hızlandırdı. 
 
Muğla’daki turizm sektörü temsilcileri, her yıl düzenli olarak yurt dışı seyahate çıkan 25 milyon yüksek gelir düzeyine sahip Hintli turistlerin 1 milyonunu Türkiye’ye getirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta önemli bir adım atıldı ve Hindistan Seyahat Acenteleri Federasyonu’nun (TAFI) 2017 yılı genel kurulunun Muğla’ya yapılması için anlaşma sağlandı. 25-28 Ekim tarihleri arasında Hindistan’dan 600 seyahat acentesinin yetkilileri Muğla’da olacak. Ayrıca Türk Havayolları ile Hindistan’dan gelecek yolculara indirimli bilet satışı ile ilgili de anlaşmaya varıldı.
 
Muğla ve ilçeleri için en önemli sektörlerden birinin turizm olduğuna dikkat çeken Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “Avrupa’dan gelen turist sayısında düşüş olunca alternatif pazarlar aramaya başladık. Bunlardan Hindistan iyi yolda ilerliyor. Orada sezon öncesi 8 kenti kapsayan bir roadshowa ve turizm fuarına katıldık. 
 
50 kişilik Hindistan Tur Operatörleri Derneği (OTAİ) heyetini Dalyan, Marmaris, Bodrum, Fethiye bölgemizde ağırladık. Hindistan’ın sektördeki en önemli örgütü olan Hindistan Seyahat Acenteleri Federasyonu'nun (TAFİ) kongresini Muğla’da yapması için çalışmalara başladık. Son olarak geçen hafta ilimize yaptıkları ziyarette mutabakat sağladık. TAFİ 25-28 Ekim tarihlerinde kongresini Muğla’da yapmaya karar verdi. 600 acentenin yetkilileri katılacak. Bunların hepsi İATA belgeli acentalar” diye konuştu.
 
THY bilet fiyatlarında indirim yapacak
TAFİ yöneticilerini THY genel müdürü ile de görüştürdüklerini ifade eden Karakuş, “THY, Hindistan’dan Muğla’ya uçuşlarında bilet fiyatlarında indirim yapacak. TAFİ’nin genel kurulundan sonra Hindistan’dan Türkiye’ye ve Muğla’ya gelecek turist sayısında ciddi bir artış olmasını bekliyoruz. Şu an Türkiye’ye 150 bin dolayında turist geliyor. 
 
Bu çalışmalar sonucunda yaklaşık 1 milyon Hintli turistin Türkiye’ye geleceğini düşünüyorum. En geç 3 sene içinde bu rakama ulaşırız. Bu hedefe ulaşmada en büyük handikap THY’nin Hindistan’a uçuşlarının artırılamaması. Bu da Hindistan’dan kaynaklanan bir sıkıntı. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanımızın Hindistan’a yaptığı ziyarette bu konu da gündeme geldi. TAFİ yönetimi de kongre sonrası uçuş izinlerinin artırılması için bize destek olacaktır. Şu an THY’nin Mumbai ve Yeni Delhi’ye seferleri var. Sefer ve uçuş noktası sayısı arttığında Hindistan’dan akın bekliyoruz” dedi.
 
İyi bir çalışmayla orta vadede bu rakamı alabiliriz
Hindistan’da her yıl 25 milyon kişinin yurt dışına tatile gittiğini vurgulayan Karakuş, şu bilgileri paylaştı: “Üstelik bunlar otelde tıkılıp Muğla, 1 milyon Hintli turist hedefliyor Rusya ve Avrupa pazarından Türkiye’ye turist akışının yavaşlaması üzerine alternatif pazarlara yönelen turizm sektörü temsilcileri, gözünü yüksek gelir grubuna sahip olan 25 milyon Hint turist dikti. Sektör temsilcileri, 1 milyon Hintli turisti Türkiye’ye getirmeyi hedeflerken, 60 acentesi olan Hindistan Seyehat Acenteleri Federasyonu Kongresi’nin de ekim ayında Muğla’da yapılması konusunda mutabakata vardı. kalan değil, gezen, alışveriş yapan üst gelir düzeyinde turistler.
 
Yaptığımız görüşmelerde Hintli turistlerin Avrupa ve ABD’de olumsuz tavırlarla karşılaşabildiklerini, Türkiye’de kendilerini daha rahat hissettiklerini, Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı, Yöresel Mutfaklar, Osmanlı Yemek Kültürü, Osmanlı ve Türk Mutfağı, Gastronomi, Osmanlı ve Türk Mutfağı Tarihi, Yöresel Yemekler, Modern Türk Mutfağı, yemek kültürlerinin bize yakın olduğunu öğrendik. Burada daha rahat ediyorlar. Asıl önemli kısmı, bizim yoğun sezon dediğimiz haziran-eylül döneminde değil, mart-haziran, ekim-aralık döneminde seyahat ediyorlar. Bu da bizim sezonumuzu uzatacak bir unsur. 25 milyonluk pazarın 1 milyonluk kısmını alabileceğimizi düşünüyoruz. Çok iyi bir çalışma yapılırsa, orta vadede bu rakam daha artabilir” diye konuştu.
 
Bollywood’dan 2 film Muğla’da çekilecek
Hindistan’ta film endüstrisinin çok gelişmiş olduğuna dikkat çeken Karakuş, “Bollywood’dan 2 filmin Muğla’da çekilmesi ile ilgili mutabakata varıldı. Hintliler filmlerini çektiği bölgelere ilgi artıyor. Geçtiğimiz günlerde film endüstrisine mekan sağlayan bir Hint firmasını ağırladık. Yılmaz Erdoğan’ın Muğla’da kurduğu platoyu gezdiler. Yakında Türkiye’de Hint filmleri çekilmeye başlanacak. Düğün turizminden alacağımız payı da artırmaya çalışıyoruz. Bu konuda çalışan bir firmayı ağırladık. İlk etapta 3-4 düğünü almaya çalışacağız. Onların düğünleri 2-10 milyon dolara mal oluyor. Oteli kapatıyorlar, düğünleri 3-4 gün sürüyor. Bu da önemli bir gelir kapısı” dedi.
 
Hintliler turizm sezonunu 8 aya yükseltebilir
Geçen hafta TAFİ heyeti ile birlikte Bodrum Belediyesi’ni ziyaret eden Türkiye Hindistan Turizm Konseyi (TITC) Kurucu Başkanı Emin Çakmak da Hintli turistlerin ortalama 3-5 bin dolar harcadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu, Avrupa’dan gelen turistin 3-5 katı anlamına geliyor. Son yıllarda Hindistan pazarında bu yöre önemli hale geldi. İstanbul ve Antalya’dan sonra üçüncü bir destinasyon olarak mutlaka Hintli tur operatörlerinin, düğün organizatörlerinin, sinema yapımcılarının aklında.
 
Geçtiğimiz günlerde Paramount Bodrum Resort Otel’de bir Hint düğünü gerçekleştirildiğini hatırlatan Çakmak, “İstiyoruz ki Bodrum, daha çok daha yoğun olarak Hint düğünlerine, Hint sinema filmlerine ev sahipliği yapsın ve nisan - mayıs aylarında, okul tatillerinde Bodrum’da Hintlileri ağırlayalım. Daha sonra da onların divala diye adlandırdıkları ve ekim-kasım aylarına denk gelen ışık günleri tatillerinde de onları ağırlayabiliriz. 
 
Hindistan pazarı Bodrum’un 4 ay olan turizm sezonunu çok rahat 8 aya yükseltebilecek potansiyele sahip. Charter opsiyonlarının görüşmelerini de başarıyla devam ettiriyoruz. Başarabilirsek, 2018’de de Hindistan’dan direkt Milas–Bodrum ve Dalaman havalimanlarımıza, Muğla ilimize charter uçuşlarını başlatmış olacağız ” şeklinde konuştu.
 
Bodrum Hintliler için bir cennet
Bodrum Belediyesi ve BOTAV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kocadon ise önceki yıllarda Hindistan’da kurulan Satte Yeni Delhi Turizm Fuarı’nda Bodrum standıyla yer aldıklarını, alternatif turizm olarak Hint düğünleri ve Hint sinema sektörü Bollywood için Bodrum’u cazip hale getirmek amacıyla yapılan çalışmaları desteklediklerini ifade ederek, “Geleneklerine ve değerlerine sahip çıkan bir toplum olarak ün salmış Hintliler için Bodrum adeta bir cennet. 
 
Lüks otellerden otantik mekanlara ve Bodrum kalesi başta olmak üzere korunmuş çok sayıda tarihi yapıya kadar cazibesini her daim korumaya devam ediyor” ifadelerinde bulundu. Çalışmaları olumlu bulduğunu belirten TAFI Başkanı Praveen Chugh da, Bodrum’un ve Muğla bölgesinin Hintli vatandaşların dikkati çekecek güzelliklere sahip olduğunu söyledi.
 
Hintli turist herşey dahil istemiyor
Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı(DOKTOB) Yücel Okutur da ciddi bir potansiyeli olan ve yıllardır ihmal etttikleri Hindistan pazarına yöneldiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:
 
“Bu ülkede 35 milyon rahatça yurt dışında tatil yapabilecek bir kitle var. Ama şimdiye kadar ihmal edilmiş. DOKTOB olarak bu pazarı gündeme getirdik ve önce 8 şehirde workshoplar yaptık. Şubat ayında da Mumbai ve Yeni Delhi fuarlarına katıldık. Hindistan’ın büyük tur operatörleri başkanları ve turizm acenta başkanları, düğün organizatörleri ve fi lm yapımcılarıyla yaptığımız görüşmeler çok olumlu geçti. Mart ayında Muğla’ya gelen başbakanımıza konuyu anlattım ve kendisine rapor sundum. Bu konuya turizm bakanımız, Muğla’nın merkezi ve yerel yöneticileri, oda başkanları sonsuz destek verdiler. Nisan sonunda Cumhurbaşkanımızın Hindistan gezisine katıldık.
 
Burada Turizm Bakanımız Nabi Avcı ve Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ile Hindistan’ın en üst düzey acenta yetkilileriyle görüşmeler yaptık, Muğla’yı ve Akdeniz’i anlattık. Çünkü Antalya’dan başka bir yeri bilmiyorlardı. 3 Mayıs’ta OTAİ’nin 55 kişilik heyetini misafi r ettik. Bir hafta sonra TAFİ’nin yöneticilerini gezdirdik. Bölgemizi çok beğendiler. Daha sonra geldiklerinde genel kurullarını Dalaman’da yapma kararı aldılar. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Genel Müdürü Bilal Ekşi’den de destek aldık. Hindistan Türk turizminin tam aradığı pazar. 
 
Hintli turistler kesinlikle her şey dahil sistemini istemiyorlar.
Çok güzel oteller, restoranlar, mükemmel alışveriş merkezleri, doğa ve tarihi güzellikler arıyorlar. Hintli turistlerimiz mart-nisan-mayıs ve eylül, ekim gibi tarihlerde seyahate çıkabiliyorlar. Bundan daha denk düşen bir pazar olamaz. DOKTOB olarak yüzde 1 ihtimali düşünerek yola çıktık bu konuda ama şimdi yüzde 99 konuma geldik.
 
Kongreden önce de küçük gruplar gelmeye başladı. Zaten büyük gruplar olarak gelmek isteseler de şu an ulaşım olanakları buna izin vermiyor. Bunu da çözeceğiz. THY gereken desteği veriyor. 1 milyon Hintli turist hedefi kolayca aşılabilir. Karşımızda 35 milyonluk bir kitle var. Ulaşımı çözdüğümüz anda bunu çok daha kısa zamanda çok daha üst noktalara çekebiliriz. Avrupa’nın örtülü olarak uyguladığı ambargoyu yönümüzü Asya’ya doğru çevirerek telafi etmeye çalışacağız.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler