Nohutlu Yahni Tarifi

Nohutlu Yahni Tarifi

Nohutun Faydaları Nelerdir? Nohut, tarihi çok eski zamanlara dayanan ve yüksek besin değerlerine sahip olan bir kaynaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık olarak...

Osmanlı ve Türk Mutfağı, Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklardan Nohutlu Yahni Tarifi
Nohutlu Yahni Kullanılan Malzemeler
 
*    2 Su Bardağı Nohut
*    500 Gr Kuşbaşı Dana Eti
*    4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*    15 Gr Tereyağı
*    250 Gr Arpacık Soğan
*    1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
*    1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
*    Tuz
*    Karabiber
*    Kimyon
*    Kırmızı Pul Biber
*    2.5 Su Bardağı Sıcak Su
*    1 Çay Bardağı Et Suyu
 
Nohutlu Yahni Yapılış Tarifi
Nohudu bir gece önceden suda bekletin. 
Ertesi gün suyunu değiştirip yumuşayana kadar haşlayın. 
Salçaları zeytinyağında 1-2 dakika kavurun. 
Etleri ve tereyağını ilave edip kavurmaya devam edin. 
Sıcak su ve et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. 
Arpacık soğanların kabuklarını soyun ve etler yumuşayınca yemeğe ekleyin. 
10 dakika pişirip nohut, tuz ve baharatları ilave edin. 
Soğanlar piştiğinde ocaktan alıp sıcak servis yapın.
 
Türk Aşçı Haberleri "Alternatif Tarif";
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yahni tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Nohutlu Yahni Tarifi” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…
 
Nohut Nedir?
Nohutun Faydaları Nelerdir?
Nohut, tarihi çok eski zamanlara dayanan ve yüksek besin değerlerine sahip olan bir kaynaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık olarak 8000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. Yılda yalnızca bir kez ürün veren bu bitkinin boyu, 50-60 santimetre kadar uzayabilir. Ortaya çıktığı yer olarak Orta Doğu düşünülmektedir.
 
Kıraç topraklarda yetişebildiğinden dolayı, ülkemizin kırsal bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilir. Suyun bol olduğu zamanlarda nohudun veriminin azaldığı söylenebilir.
 
Sağlıksal yönden oldukça faydalı bir bitki olan nohut, kurutularak yemeklerde kullanılabilir. İçerdiği A, C, K, B6, B12 ve E vitaminleri sayesinde besin değeri oldukça yüksektir. Bu vitaminler yönünden, özellikle A vitamini yönünden çok zengindir. Beta karoten olarak bilinen içerik yönünden de zengin olduğu bilinmektedir. Nohut, mineraller ve kalsiyum, magnezyum ve potasyum yönünden de oldukça zengin bir bitkidir. Demir, selenyum ve bakır da içerdiği bilinmektedir.
 
İçerdiği yüksek mineral ve vitaminler dolayısı ile nohut birçok sağlık problemine iyi etkiler sağlar. Özellikle cilt bakımı ve kozmetik sanayi ürünlerinde nohut ürünleri kullanılmaktadır. Bunların yanında, direkt olarak birey vücuduna yaptığı etkileri sayacak olursak;
 
Bireylerde bulunan kolesterol seviyelerinin sağlıksal açıdan normal seviyelere çekilmesinde etkin rol oynar.
 
Nohudun içermiş olduğu zengin lif kaynağı ile bireylerin sindirim sisteminin sağlıklı olarak fonksiyon görmesinde yardımcıdır.
 
Nohudun yüksek oranda içermiş olduğu lifler, sindirim sisteminin yanı sıra, kolon kanseri gibi sindirim sistemini ve bağırsaklar üzerinde yıpratıcı etkiye sahip problemlerin oluşma riskini azaltır.
 
Nohut Cilt Sağlığını Korur
Nohudun içerdiği yüksek orandaki manganez yardımı ile bireylerin cilt hücrelerinin sağlıklı bir şekilde kalmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra, bireylerin cilt hücrelerine zarar veren ve yaşlanmaya sebep olan serbest radikallerin yaygınlığını azaltır. Bireylerin yaşlanma süreçlerini en aza indirir.
 
Nohut ve zerdeçalın karıştırılması ile elde edilen karışım cilt üzerinde onarıcı etkiye sahiptir. Bu karışımın bireyin cildine uygulanması sonucu, ciltte bulunan ölü hücrelerin temizlenmesini ve cildin nemlendirilmesini sağlar.
 
Ayrıca, yüzün genel olarak temizlenmesinde yardımcı olarak kullanılan yüz maskelerinin yapımında nohut etkin şekilde kullanılmaktadır.
 
Nohut Saç Sağlığına Faydalıdır
Nohudun içerisinde barındırdığı yüksek orandaki vitamin ve mineraller, saçların korunmasında oldukça etkilidir. Saç dökülmesinin sebeplerinden biri olan demir eksikliği, saç köklerinin zayıflamasına neden olur. Bu nedenle, nohudun barındırdığı yüksek orandaki demir sayesinde, bireyin demir ihtiyacı ve saç köklerinin güçlenmesi sağlanır.
 
Böylece saç dökülmesinin önüne geçilebilir. Ayrıca, nohutta bulunan manganez ve bol miktardaki protein ile saç dökülmesi tamamen ortadan kaldırılabilir.
 
Nohutun Faydaları | İbrahim Saraçoğlu
 
Bunun dışında nohudun suyunu elde ederek, saç diplerinize uygulayabilirsiniz. Bu kepek sorununun çözüme kavuşturur ve kafa derisinin sağlığına katkıda bulunur.
 
Nohudun saç dökülmesi ve kepek oluşmasını engellemesi dışında, saçların yumuşak bir hal almasına ve parlak olmasına da katkı sağlar.
 
Nohut Kolesterolü Sağlıklı Bir Seviyeye Çeker
Nohudun düzenli olarak tüketilmesi sonucu yüksek kolesterol sorununun önüne geçilebilir. İçerdiği dislipidemi ile kandaki kolesterol konsantrasyonunu engeller.
 
Kalp üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, düzenli olarak nohut tüketen bireyler, tüketmeyen bireylere oranla daha az kalp hastalıkları ve felç durumlarına yakalanmıştır.
 
Nohut Kemiklerin Sağlığı Açısından Önemlidir
Nohut, içerdiği demir, fosfat, kalsiyum ve çinko gibi birçok sağlıklı mineral ve vitamin sayesinde kemiklerin oluşması ve korunmasında önemli bir yere sahiptir. Kemiklerin sağlıklı olarak kalmasında ve kemik hastalıklarının engellenmesinde özellikle fosfat ve kalsiyum mineralleri çok önemli olduğu belirlenmiştir.
 
Ancak bu tür minerallerin normal oranlarda tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü fazla ya da az alımları bireylerin kemiklerinde erimeler gerçekleşmesine neden olduğu görülmüştür.
 
Bunun yanında var olan vitaminler de kemiklerin sağlamlaşmasında etkindir. Kemiklerin kırılması ya da çatlaması gibi durumların engellenmesinde ve bu durumlara karşı dayanıklı kemiklerin elde edilmesinde K vitamini özellikle önemli yer tutar.
 
Kemiklerinde sorun olan, kemik erimesi ve kemik direnci düşük olan bireylerin nohut tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Gereken yeterli mineral ve vitamin bu yolla sağlanabilir.
 
Nohut Tansiyonun Düzenlenmesi
Yeterli miktarlarda nohut alımı ile tansiyonun düzenlenebildiği görülmüştür.
 
Nohut Kalp Sağlığını Korur
Bol oranda çözünebilen lif içeren nohut, bu niteliği sayesinde kalp hastalığı riskini azaltan bir rol oynar. Kan şekeri seviyesini dengeleyerek kalp sağlığının korunmasını ve safra sağlığının korunmasında da etkilidir.
 
Nohut Bağışıklık Sistemini Destekler
Nohudun barındırdığı demir içerik, insanların bağışıklık sistemleri ve metabolizma akışı için oldukça önemlidir. Demir eksikliği sonucu, vücutta birçok hastalık baş gösterebilmektedir. Bunların başını da anemi hastalığı çeker. İçerdiği yüksek orandaki demir ile nohut tüketimi, bireylerin anemi gibi hastalıklardan korunmasına yardımcı olur.
 
Nohut Uyku Problemlerini Giderir
Bireylerin ilerleyen yaşlarda meydana gelen uyku problemlerinden kurtulmasında pozitif bir role sahiptir. Uyku problemi eğer tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunlara neden olabilir.
 
Nohudun yüksek miktarlarda barındırdığı aminoasitler, triptofan ve serotonin gibi içerikler, bireylerde beliren uyku sorunlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Özellikle triptofan tüketimi, uyku düzeninin tekrar sağlanmasında oldukça etkilidir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler