Çorum Mutfağından  Nefis ve Lezzetli Yöresel Yemekler

Çorum Mutfağından Nefis ve Lezzetli Yöresel Yemekler

Osmanlı Ve Türk Mutfağı Ve Geleneksel Türk Mutfağıda Yöresel Mutfaklarımızdan Olan Çorum'un Mutfağından Yöresel Yemekleri Mutlaka Denemeli...

Çorum Mutfağından  Nefis ve Lezzetli Yöresel Yemekler
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Ve Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Mutfaklarımızdan Olan Çorum'un Mutfağından Yöresel Yemekleri Mutlaka Denemelisiniz. 
 
Karadeniz Bölgesinin İç Anadolu’ya açılan kapısı olan Çorum İli'nin Çorum (merkez), Alaca, Bayat, Boğazkale, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Mecitözü, Oğuzlar, Ortaköy, Osmancık, Sungurlu, Uğurludağ gibi ilçeleri bulunmaktadır.
 
Madımak, Közleme, Mıklama (muhlama), Mücver, Çullama, Helise, Borhani, Cilbir, Tatar aşı, Tutmaç aşı, Yoğurtlu aş, Sütlü aş, Toyğa aşı, Düğül aşı, Bulgur aşı, Helle aşı, Cızlak, Mayalı, Katmer, Kızartma, Kömbe, Pezi, Yanıç, Oğmaç, Unutma beni, Karaçuval helvası, Teltel, Hasıda, Hedik Çorum iline ait yöresel yemeklerdir.
 
Kuzu Tandır Tarifi
Kuzu Tandır İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     1 adet kemikli veya kemiksiz kuzu kol 
*     4-5 adet tane karabiber
*     4 diş sarımsak
*     1 adet kuru soğan
*     Kekik
*     Tuz
 
Kuzu Tandır Yapılışı
Eti yıkadıktan sonra biraz süzülmesi için süzgeçte bekletin. Etin birkaç yerine bıçakla çizik atın, eti bütün olarak kullanın. Pişireceğiniz tencereye alın. Önce harlı ateşte biraz altüst edin ve kapağını kapatın kaynamaya başlayana kadar bekleyin. Daha sonra ocağın en küçük gözüne ve en düşük derecesine getirin. İçine birkaç top tane karabiber ve 1 adet bütün kuru soğanı ekleyin. 
 
Aynı şekilde sarımsakları da kabuklarını soyun bü olarak tencereye alın. Et yavaş yavaş pişecek ve bıraktığı suyu çekecek. Suyunu iyice çekince kendi yağında biraz kavurun tane karabiberleri, soğanı ve sarımsakları alın tuz serpiştirin. Et piştikten sonra kemikli ise kemiklerinden ayırın. Kemiksiz ise servis edeceğiniz zaman birer kişilik olarak porsiyonlara ayırın yanında pilav ile servis edin.
 
Yaprak Aşı Tarifi
Yaprak içi Aşı İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     Yarım su bardağı nohut
*     Yarım su bardağı yarma
*     Yarım su bardağı börülce
*     Yarım su bardağı bakla
*     Yarım su bardağı yeşil mercimek
 
Yaprak içi Aşı Tiritli suyu İçin
 
*     Et suyu
*     1 adet kuru soğan
*     2 yemek kaşığı domates salçası Bolca kırmızı pul biber Karabiber
*     3 su bardağı su
*     Tuz
*     2 yemek kaşığı tereyağı
*     1 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Yaprak içi Aşı Yeşillikleri;
 
*     3 adet yeşil soğan 
*     6-7 dal taze nane 
*     Biraz maydanoz 
*     Biraz dereotu
 
Yaprak içi Aşı Servis için;
 
*     Asma yaprağı 25-30 adet
 
Yaprak İçi Aşı Yapılışı
İlk önce nohutu, börülceyi, baklayı bir gün önceden ıslayın. Islanmış kuru bakliyatlarımızdan nohut ve börülceyi haşlamaya alalım. Biraz haşlandıktan sonra baklayı da ekleyip haşlamaya devam edelim. En son yeşil mercimek de ekleyip haşlayalım. Haşlandıktan sonra suyunu süzelim. Bir başka tencerede tiritli su İçin;
 
Tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile soğanlarımızı kavuralım. Kavurduktan sonra domates salçamı baharatlarımızı koyalım. Et suyumuzu da ekleyelim. Yarım su bardağı yarmamızı da yumuşayana kadar kaynatalım. 3 su bardağı suyu da ekleyi bir taşım kaynatıp altını kapatalım. Altını kapattıktan ince ince kıydığımız yeşillikleri tiritli suya katalım. Tiritli suya en son haşladığımız bakliyatlar koyup bir taşım kaynatalım. Asma yaprağı ile servis edelim.
 
 
Pastırmalı Madımak Tarifi
Pastırmalı Madımak İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     1 kilo madımak
*     1 büyük soğan
*     3 diş sarımsak
*     1,5 yemek kaşığı biber salçası
*     1 5 yemek kaşığı biber salçası 
*     Yarım çay bardağı pirinç
*     7-8 dilim pastırma
*     Tuz
*     Karabiber 
*     kimyon
 
Pastırmalı Madımak Yapılışı
Soğan sarımsak kavrulur doğranmış pastırma eklenir, kavrulur. Salçalar eklenir, kavrulur. Madımak eklenir tuz karabiber kimyon eklenir. Suyu eklenir. En son pirinç eklenir. Düdüklünün kapağı kapanır. 30-35 dk da hazır. Biz üstüne sarımsaklı yoğurtla seviyoruz.
 
Söbelek Dolması Tarifi
Söbelek Dolması İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     10 adet söbelek mantarı (eşit boyda) 
*     Yarım su bardağı bulgur
*     Yarım demet maydanoz
*     1 çay kaşığı kimyon
*     1 büyük domates
*     2 yeşil biber
*     1 yemek kaşığı salça
*     1 yemek kaşığı inek tereyağı 
*     Tuz
*     Biber
 
Söbelek Dolması Yapılışı
Mantar 10 dakika kaynatılır. Soğan tereyağında kavrulur. İnce kıyılmış domates ve biberler eklenir, biraz daha çevrilir. Salça, bulgur ve kalan malzeme eklenir. Harç mantarlara doldurulur, az su ile ve çok kısık ateşte pişirilir. Sıcak olarak, üzerine tereyağı gezdirilip servis edilir.
 
Çorum Mantısı Tarifi
Çorum Mantısı İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     İstediğiniz miktarda kıyma 
*     2 yemek kaşığı tereyağ 
*     Hazır mantı
*     1 yemek kaşığı salça
*     Tuz
*     Bi miktar su
*     1 tatlı kaşığı nane
*     1 - 2 tatlı kaşığı pul biber 
*     Yoğurt
*     2 diş sarımsak
 
Çorum Mantısı Yapılışı
Öncelikleri tencereye kıymayı ve tereyağını alıp iyice kavuralım. Üzerine salça ve tuzumuzu ekleyelim. 4-5 bardak kaynar suyumuzu üzerine dökelim. Su kaynayınca mantımızıda ekleyelim. Mantı istediğimiz yumuşaklığa gelince kapatalım ve kıymayla beraber mantımızı servis tabağın alalım. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökelim. Onun üzerine kızarttığımız de nane yağ ve pul biberi karışımını döküp servis edelim ama servisi hazırlarken 10 dk içinde oturup yemezse kuruyabilir taze taze yemek için yemeye yakın servis yapınız.
 
Yırtma Aşı Tarifi
Yırtma Aşı İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     1 adet orta boy soğan 
*     2 yemek kaşığı sıvı yağ 
*     1/2 (yarım) limon suyu 
*     1. 5 litre kaynamış su
*     1 yemek kaşığı salça
*     Taze asma yaprağı
*     2 yemek kaşığı yarma 
*     10-12 dal maydanoz
*     6-7 dal dereotu
*     Tuz
*     Pul biber
 
Yırtma Aşı Yapılışı
Öncelikle soğanımızı küçük küçük doğruyor ve sıvı yağda soteliyoruz. Kavrulan soğanımızın üzerine salçayı koyup karıştırıyoruz ve sıcak suyun ekliyoruz. Elimizle küçük parçalara böldüğümüz ve sonrasında yıkadığımız asma yapraklarımızı ve yarmamızı atıyoruz kaşıkla bir tur karıştırıp yapraklar yumuşayıncaya kadar pişiyoruz. Pişen yemeğimizin üzerine doğranmış dereotunu, maydanozu, çeyrek limon suyunu ve baharatlarını atıyoruz. Bir kaç taşım kaynatıp servise sunuyoruz. İsteyen üzerine sarımsaklı yoğurtta dökebilir.
 
 
Keşkek Tarifi
Keşkek İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     1 su bardağı keşkeklik buğday (Aşurelik) 
*     Yarım su bardağı nohut
*     Yarım su bardağı fasulye
*     Yarım kilo tavuk göğüsü
*     1 adet orta boy soğan 
*     1, 5 yemek kaşığı salça 
*     1 tane tavuk bulyon 
*     Tuz 
*     pul biber
 
Keşkek Tarifi Üzeri için:
 
*     Tereyağı
*     Toz kırmızı biber
 
Keşkek Yapılış Tarifi
Yarım su bardağı nohut yarım su bardağı fasulye 1 gece önceden suya ısladım. Ertesi gün 1 soğanı yağda kavurdum 1 yemek kaşığı salça ekledim. 1 su bardağı keşkeklik buğdayı yıkayıp içine koydum. Ben haşlanmış tavuğu keşkek pişince içine koyup karıştırdım siz içine isteğinize göre tavuk veya kemikli et koyabilirsiniz. Sonra ısladığım nohut ve fasulyeyi içine koydum. 
 
Tuz ve pul biber isterseniz bir tane bulyon atın üstünü parmak geçecek kadar su koydum. Düdüklü kaynamaya başladıktan sonra 45 dk 1 saat arası kısık ateşte pişti düdüklüyü açınca isterseniz taht kaşıkla biraz ezer gibi karıştırın daha kıvamlı oluyor. Servis yapacağım zaman da tereyağ eritip içine kattığım toz kırmızı biber karışımını tabakla üstüne gezdirdim.
 
İskilip Dolması Tarifi
İskilip Dolması İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     1 Kilo Akçeltik pirinci
*     3 Kilo kemikli dana eti (antrikot veya kontfille bölümleri) 300 gram tereyağ
*     1 Su bardağı zeytinyağı
*     2 Orta boy kuru soğan
*     500 Gram iri kaya tuzu
*     1 Çay kaşığı karabiber
*     "Ca” adını verdiğimiz bez torba
*     Kazan Eti Sosu İçin
*     Bir yemek kaşığı tereyağ 
*     Bir yemek kaşığı zeytinyağ 
*     Bir soğan
*     Tuz
 
İskilip Dolması Yapılışı
500 gram iri tuz 3 litre su ile kaynatılır.Kaynarlığı savrularak giderildikten sonra pirinç ıslatılır. Diğer tarafta ince doğranmış soğanlar tereyağ ve zeytinyağ ile iyice kavrulur. Karamelize rengi alınca pirincin ölçüsüyle bire bir ölçek su verilir. Su kaynayana kadar pirinçler tuzlu sudan akıtılarak nişastası kalmayacak şekilde iyice yıkanır. Kaynayan suyun içerisine pirinç ilave edilerek salma pilav pişirilir. 
 
Pirinçler diri kalacak şekilde ocakta alınarak, ara ara karıştırılıp, iyice soğutulur. “Ca” denilen özel torbaya soğuk pilav doldurulur. Dolma kazanının dibine tereyağı ve zeytinyağı konarak etler çok az kızartılır. İçerisine tuz ve iki parçaya ayrılan soğan ile etlerin üzerini bir parmak aşacak şekilde su ilave edilir.
 
Kazanın içine saçayağı konur ve üzerine de tepsi ters kapatılır, önceden yarım pişirilen pilav ile doldurulan “ca” torbası tepsinin üzerine konur. Parşomen kağı torbanın etrafı örtülür. Kazanın kapağı kapatılıp bir tek buhar deliği bırakılarak etrafı hamurlanır. 
 
İskilip Dolması’nın pişme süresi miktara göre değişir. Büyük dolma kazanlarının pişmesi 13 saati bulurken, bu tarifimizde ki miktar az olduğu için 4 saat kısık ateşte pişirmek yeterlidir. Kazan açılınca “ca” torbası alınarak dolma boşaltılır, biraz et suyu ile terleme yapılır. Lenger dediğimiz sunum kabına alınan dolmanın üzerine kazanda çıkartılan iri didilmiş etler yerleştirilip; üzerine biraz et suyu gezdirilir, üzerine tercihen karabiber serpilir. Dolmadan önce şehriye çorbası, dolma il birlikte sirke salatası ve sonrasında helva ile birlikte servis edilir.
 
Hingel Mantısı Tarifi
Hingel Mantısı İçin Kullanılan Malzemeler
 
Hingel Mantısı Hamuru için;
 
*     1 adet yumurta 
*     3 su bardağı un 
*     1 çay bardağı su 
*     1 tatlı kaşığı tuz
 
Hingel Mantısı İçi için;
 
*     4-5 adet patates (büyük boy) 
*     1 tatlı kaşığı tuz
*     Kırmızı biber,
*     karabiber
 
Hingel Mantısı Sosu için;
 
*     1 kase yoğurt
*     3-4 diş sarımsak
*     2 çorba kaşığı tereyağ (isteğe göre azaltılabilir) 
*     Kırmızı biber
 
Hingel Mantısı Yapılışı
Patatesleri soyarak haşlanmaya bırakalım. Hamur için un karıştırma kabına alalım ve ortasını açarak yumurtayı kıralım. Tuz ilave edip azar azar dökelim ve sert bir hamur elde edelim. Hazırladığımız hamuru nemli bezle örterek bir süre dinlendirelim. Bu arada haşlanan patatesleri ezip için tuz ve baharatları ilave ederek hazırlayalım. 
 
Dinlenmiş hamuru 2 parçaya bölelim ve bir parçayı merdane yardımıyla açalım. Açtığımız hamurda eğer yuvarlak kalıbınız yoksa çay bardağı ile keselim. Elde ettiğimiz yuvarlak parçalara 1 tatlı kaşığı patates koyarak uç kısımlarını birleştirip resimde ki gibi diğer uçları birbirine yapıştıralım ve tüm hamur için aynı işlemi yapalım. 
 
Kaynayan bol su da (büyük tencere iyi bir seçim olacaktır yaklaşık 40 dk ara ara karıştırıp kontrol ederek pişirelim. Bu arada yoğurt bir miktar su ile açılıp boza kıvamına getirildikten sonra sarımsak sıkılı hazır edilir. Süzdüğümüz hingelleri servis tabağına alarak önce yoğurt ardından yaktığımız kırmızı biber dökülüp servis edilir.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler