Osmanlı Sarayında Harem’de Yemek...

Osmanlı Sarayında Harem’de Yemek...

Matbah-ı Âmire’den getirilen yemek tablaları, Harem’de Cümle Kapısı’ndan Cariyeler ve Kadınefendiler Taşlığı’na açılan koridordaki mermer...

Osmanlı Sarayında Harem’de Yemek...
 
Saray mutfaklarında padişah, valide sultan, şehzadeler, padişah kızları ve kadınları ile cariyeler için de her gün yemek pişirilirdi. 
 
Matbah-ı Âmire’den getirilen yemek tablaları, Harem’de Cümle Kapısı’ndan Cariyeler ve Kadınefendiler Taşlığı’na açılan koridordaki mermer setlerin üzerine bırakılır, buradan cariyeler tarafından alınarak Harem halkına dağıtılırdı. Ziyarete gelen hanedan mensupları ile yabancı kadın misafirlere de yemek verilirdi.
 
Harem’de Altınyol’da yer alan Padişah Mutfağı ya da Kuşhane Mutfağı adı verilen küçük mutfak ise, özel gün/gecelerde ve gerektiğinde padişah ile üst düzey hanedan mensuplarına hizmet ederdi. 
 
Bu mutfağın masrafları Ceyb-i Hümâyûn ve daha sonraları Hazine-i Hassa denilen padişahın özel bütçesinden karşılanırdı. 
 
Saray arşivinde yer alan belgelerden Kuşhane Mutfağı’nda kullanılan eşyaların ve masrafların kaydedildiği, doğum vb. kutlamalarda Kuşhane’den Harem’e ziyafetler verildiği anlaşılır. 
 
Padişahlar atla geziye çıktığı zaman Kuşhane Mutfağı da beraber giderdi. Küçük sahan ve kâselere kuşhane adı verilirdi.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler