Muğla Simidi Nedir?

Muğla Simidi Nedir?

Çocukluğumuzda okul kantinleri 'nden severek aldığımız simidin hikâyesini biliyor musunuz? Muğla Simidini diğer şehirlerde üretilen simitlerden ayıran özellik ne? Hepsi de yuvarlak...

Muğla Simidi Nedir?Muğla Simidi Nedir?
Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"
 
O, Orta Asya'dan gelen Yörük lezzeti, Osmanlı saray mutfağının prensi. fırından çıktığında 22 ayar Osmanlı altını renginde olması makbul yiyecek.
 
Çocukluğumuzda okul kantinlerinden severek aldığımız simidin hikâyesini biliyor musunuz? Muğla Simidini diğer şehirlerde üretilen simitlerden ayıran özellik ne? Hepsi de yuvarlak, hepsi de susamlı ve hepsi de tat olarak birbirine benzeyen yiyecekler. 
 
Peki ya bu denli dillere dolanan, Muğlalının, Muğla simidi ile diğer simitler arasında dağlar kadar fark olduğunu haykırmasının sebebi ne? Yarım asır önce Orta Asya’dan gelen Tatar Türklerinin, İzmir, İzmit, Kastamonu dolayları ve Muğla’ya yerleşmesiyle başladı simidin hikâyesi…
 
Orta Asya’da öğrendikleri şekliyle kadınlarının hazırladığı hamurdan, küçük parçalar koparılıp halka haline getiriliyor, harlı ateşteki kazanda fokur fokur kaynayan pekmeze atılıyordu. 
 
Sonra tepsinin içinde iyice susama bulanıp daha sonrasında da kızgın fırınlarda pişirilerek çıtır çıtır bir hale getiriliyordu. ilk Simidin üretildiği yer İzmit, yani eski adıyla Simiti olarak biliniyor. 
 
Muğla Simidi Nedir?
İstanbul'a gelen ya da İstanbul'dan doğuya giden kervanların, konaklama alanı olarak bilinen İzmit'te, yolculara pratik bir yiyecek olarak hazırlanıyordu simit. Kervanlarda yolculuk yapanların atıştırmalık olarak yanlarına aldıkları ve yol boyunca karşılaştıkları kişilere "Simiti'den" aldıklarını söyledikleri için, bu halka şeklindeki yiyeceğin adı simit olarak kaldı.
 
Muğla’da üzüm bağları vardı. Halk topladığı üzümlerden pekmez yapar, bunu değişik tatlılarda kullanırdı. Üzüm pekmezi pek değerliydi.
 
Muğla Simidi Nedir?
Ula, Gökova havzasında ülkemizin en lezzetli susamı üretilmekteydi. Halen 9000 hektar alanda doğal yöntemlerle üretilen susam, dünyanın en lezzetli susamı olma özelliğini taşımaktadır.
 
Muğla simidini bu kadar lezzetli yapan içinde kullanılan susam ve pekmezin kalitesidir. Tabii odun ateşinde pişiriliyor olması da çok büyük etken.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler