Klasik Un Helvası...

Klasik Un Helvası...

Helva başlıbaşına sayfalarca yazılacak bir konu. Helvanın kültürümüzdeki yeri çok önemli. Bu tarif Muğla'ya ait değil belki ama bizim kültürümüze ait. Klasik un helvasından farklı.

Klasik Un Helvası...Paylaşmak Dostluktandır.
Kandil gecelerinde helva, pişi, lokma yapmak dağıtmak adettendir. Geleneklerimizde, inancımızda bize paylaşmayı öğretiyor. Çocukluğumda anneler kendi yöresinde bildiği şekliyle kimi pişisini kızartır, kimi helvasını kavurur, kimi lokmasını döker ya da ne öğrendiyse kandile dair büyüklerinden onu yapardı. (Ben İstanbul'un İstanbul olduğu dönemde Beyoğlu"nda büyüdüm). 
 
Dağıtmaksa biz çocuklara düşerdi. Genelde oruç tutanların orucunu Allah kabul etsin, iftar yapılırdı. İftardan sonra tüm çocuklar bir araya gelir, ellerimizde bir mum, hep birlikte tüm komşularımızın kapısını çalardık.
 
Yağ parası, mum parası
Akşam oldu kandil parası
 
Gittiğimiz evde kapıyı açan komşularımız hazırlıklı olur bozuk paralarla çıkar, her birimizin avucuna bozuk paraları koyardı. Güzeldi, çok güzel günlerdi. Aslında bu geleneklerin bizi biz yapan olduğunu unutmasak mı?
 
Bende bugün bir anne olarak helva yaptım. Çocuklarım dağıttı. Helva başlıbaşına sayfalarca yazılacak bir konu. Kültürümüzdeki yeri çok önemli. Bu tarif Muğla'ya ait değil belki ama bizim kültürümüze ait. Bildiğimiz klasik un helvasından farklı. Bundan dolayı sizinle paylaşmak istedim.
 
Muğla Yemek Kültüründe Klasik Un Helvası "Selma Atabey"
Muğla Mutfak Kültüründe Klasik Un Helvası Kullanılan Malzemeler;
 
*     4 Kaşık Tereyağı
*     3 Bardak Un
*     1 Bardak Pirinç Unu
*     1 Bardak Antep Fıstığı
*     3 Bardak Şeker
*     3,5 Bardak Su
*     1/2 Bardak Gül Suyu
 
En İyi Helva Tariflerinden Klasik Un Helvası Yapılış Tarifi;
Şerbet için şeker ve su ocağa alınır. Kaynamaya başladığında gül suyu ilave edilip yaklaşık 5 dakika kaynatılır. Şerbet ocağa alındığında bir başka tencerede tereyağı eritilir ve un ilave edilip çok harlı olmayan ateşte kavrulur. Yaklaşık 15 dakika kavurduktan sonra pirinç unu ilave edilerek kavurmaya devam edilir. 
 
5 dakika kavurup fıstıkları helvaya dahil edilir. Sürekli karıştırıp yanmaması sağlanmalıdır. Toplamda yaklaşık 30 dakika kavurma yapıldıktan sonra şerbeti verilir ve karıştırarak 5 dakika daha pişirme devam ettirilir. Suyunu tamamen çektikten sonra kaşığa basılır. Afiyet olsun. Kandiller gönlünüzden geçenlerin size gelmesi için vesile olsun.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Klasik Un Helvası" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler