En Meşhur Mugla Yemekleri 'nden

En Meşhur Mugla Yemekleri 'nden "Semiz Bulgurlusu"

Muğla Mutfak Kültüründe Semizotu nedir? Semizotunun faydaları nelerdir? Semizotu nerelerde kullanılır? Semizotu 'ndan hangi yemekler...

En Meşhur Mugla Yemeklerinden "Semiz Bulgurlusu"Muğla Mutfak Kültüründe “Semizotu” nedir? Semizotunun faydaları nelerdir? “Semizotu” nerelerde kullanılır? Semizotundan hangi yemekler yapılır? “Semizotu” yemekleri hangi mevsimde yapılır? 
 
İşte tüm bu sorularınızın cevabını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı Şef "Selma Atabey"in kalemin kendi yorumu ile derlediğimiz haberimizde bulacaksınız.  Türk Aşçı Haberleri olarak mutfağımıza olan katkıları ve ilgili çalışması için Türk Aşçı Haberleri Olarak teşekkür eder profesyonel kariyerinde başarılar dileriz.
 
Semiz Bulgurlusu "Selma Atabey‎"
Semizotu, doğanın bize lütfu, her yerde neredeyse her dönemde, (aşırı soğuklar hariç), kendiliğinden yetişen, azman bir ot. Ot diyorum ama sebze mi ot mu diye hala tartışılanlardan bu zatı muhterem. 
 
Tartışıladursun, doğada kuşların, arıların, rüzgarın vasıtasıyla kendiliğinden oradan oraya sürüklenen, bereketli ve bir o kadar lezzetli bir ot bana göre. Kültürü de üretiliyor tabi. Ama kendiliğinden olan küçük yapraklı, koyu renkli olanı benim tercihim. 
 
En Meşhur Mugla Yemekleri 'nden "Semiz Bulgurlusu"
Mayhoş tadı, gevrek yapısı ile çok hoşuma gider kendileri. Omega 3 zengini oluşu da bonusu. Semizotu Salatası, Semizotu mezesi, Semizotu çorbası, Semizotu cacığı, Semizotu yemeği bir çok çeşidi yapılan otlardan "Semizotu" biri. 
 
Unutulan veya pazarlarda bulunmayan otlara inat her daim kendini hatırlatan özellikte, baskın bir ot. Kendi şansını kendi yaratanlardan, saksılarda çiçeklerin aralarında bile çıkarak.
 
Bugün doğu illerinde pirpirim olarak da bilinen semiz bulgurlusuyla güne başlayalım.
 
En İyi Semizotu Yemeklerinden Semiz Bulgurlusu Nasil Yapılır?
En İyi Mugla Yemeklerinden Semiz Bulgurlusunda Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Bağ Semizotu
*     1 Büyük Kuru Soğan
*     1 Kırmızı Kuru Biber (Kıtlama Veya Takırak Biber)
*     1 Avuç Bulgur
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Biber (Renk)
*     1 Domates (İsteğe Bağlı)
*     Tuz
 
En Meşhur Mugla Yemekleri 'nden "Semiz Bulgurlusu"
En İyi Sebze Yemeklerinden Semiz Bulgurlusu Üzeri İçin
*     2 Diş Sarımsak
*     1 Kase Yoğurt
 
En Meşhur Mugla Yemeklerinden Semiz Bulgurlusu Yapılış Tarifi;
Semizotu suda bekletilerek toprağı iyice akıtılmalıdır. Bu anlamda topraklı kumlu kalması riski olan bir ottur. Bu nedenle çok hırpalanmadan iyi yıkanması gerektiğini hatırlatmak isterim. Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur. 
 
Toz biberle renklendirilerek kavurmaya devam edilir. Kabukları soyulmuş, doğranmış domates ve semiz otu tencereye alınır. Üzerine bir avuç bulgur ve tuzu ilave edilir. Kapağı kapatılıp, kısık ateşte suyunu sallana kadar beklenir. 
 
Su ilave sine gerek yoktur, kendi suyu yeterlidir genelde. Suyunu saldıktan sonra karıştırılır ve kuru biberi ilave edilir. Semizotu çok çabuk pişer normalinde o nedenle bulgurdur pişme süresini belirleyen. 
 
Yaklaşık 10 dakika yeterlidir pişmesi için. Kapağı kapalı bir şekilde ocaktan alınır ve soğutulur. Tercihim soğuk veya ılık yemek çünkü. Üzeri için sarımsaklı yoğurt da tercihe bağlı tabi. Ama çok yakışıyor tavsiye ederim.
 
En Meşhur Mugla Yemekleri 'nden "Semiz Bulgurlusu"
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey‎'in yemek arşivindeki "sebze yemekleri" tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi sebze yemeklerinden "Semiz Bulgurlusu" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler