Gün Geçtikçe Kuraklık Artıyor!

Gün Geçtikçe Kuraklık Artıyor!

Ancak hayatımızda ilk kez değirmeni döndürmekte zorlanıyoruz. Değirmeni döndüren derenin suyunun debisi yağış olmadığından çok düştü. Biz istesek...

Gün Geçtikçe Kuraklık Artıyor! 
Ebru Baybara Demir
 
Şırnak’tan kooperatifimiz için tahin üreten Mizbah bugün ziyaretimize geldi. Kendisine sipariş verdiğiniz tahin miktarının anca yarısını getirebildiğini söyledi. 
 
Neden bu kadar az, sahiplerine teslim edilmesi gereken bir sürü siparişimiz var dedik!
 
Mizbah anlattı.
Biz hiç bu kadar fazla üretim yapmıyorduk eskiden. Siz bizden tahin istediğinizde çok inanmamıştık bu kadar satabileceğinize. Biz dedemizden kalma değirmen ile iyi tahin yapıyoruz. Fiyatımız diğer tahinlerden farklı.  
 
Herkes ucuz olsun nasıl olursa olsun diyor. Bu yüzden size rastlamadan önce susam ekmekten vazgeçmeyi bile düşünmeye başlamıştık.
 
Sayenizde dededen kalma değirmen ile tahin üretimimiz tekrar başladı. 
 

Gün Geçtikçe Kuraklık Artıyor!

Çok mutluyuz, eski günlerdeki gibi çalışmaya başladığımız için. Ama şimdi biz istesek de üretemiyoruz. Çünkü bizim deden kalma değirmen, su değirmeni ve suyun gücü ile döndürülerek çalışıyor. 
 
Ancak hayatımızda ilk kez değirmeni döndürmekte zorlanıyoruz. Değirmeni döndüren derenin suyunun debisi yağış olmadığından çok düştü. Biz istesek de değirmen dönmüyor artık.
 
Sorun bununla da bitmiyor. Gelecek yıl için hazırlık yapmak istedik. Biz geçtiğimiz yıl 12 dönüm susam etmiştik. Sizden gelen talep için 40 dönüm ekmek istedik. Tohum bulmak da zorlamaya başladık. 
 
Kuraklık sebebi ile herkes bu yıl tohumun tarlada kuruyacağını düşünüyor. O yüzden kendine saklıyor.  Şimdi olacak bilemiyoruz! 
 
Gün geçtikçe kuraklık artıyor! 
Kuraklığın hep gelecek nesiller için çok büyük problem olduğu söylenirdi ama biz geleceği bugün yasamaya başladık. 
 
Tarım üretiminin  en büyük doğal güçlerinden biri olan su, artık gücünü kaybediyor; ufacık bir değirmeni bile çevirmeye yetemiyor. 
 
Asıl sorun ise toprağın yıllardır maruz kaldığı kimyasaldan dolayı sertleşmesi. 
 
Önceden yağan, doyurmasa da öldürmeyen yağışlarda bile toprak geçirgenliğini kaybettiği için yeraltı suları beslenemiyordu. Bugün ise ilk kez Ocak 15’ine kadar henüz yağmur bile düşmemiş olan topraktan, bizi beslemesini nasıl bekleyeceğiz?
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler