Tirit Nedir? Tirid Nasıl Yapılır? Tirid Çeşitleri Nelerdir?

Tirit Nedir? Tirid Nasıl Yapılır? Tirid Çeşitleri Nelerdir?

Tirit tarihimizde nasıl tarif edilir? En eski lezzetlerimizden Tirit nasıl yapılır? Yöresel mutfakları -mızda farklı şekillerde birbiri 'nden güzel Tirit çeşitleri...

Tirit Nedir? Tirid Nasıl Yapılır? Tirid Çeşitleri Nelerdir?
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak Tirit 'i Araştırdık:
 
Tirit nedir? Tirit tarihimizde nasıl tarif edilir? En eski lezzetlerimizden Tirit nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızda farklı şekillerde birbirinden güzel yapılan Tirit çeşitlerini yapabilmek için şeflerin özel yemek tariflerinden faydalanmak istermisiniz? hangi malzemelere ihtiyaç vardır?
 
Türk mutfağı şeflerinin Tirit yemeklerini araştırdık ve en beğendiğimiz Tirit yemeğini mutfaklarınıza getirdik. Bilinen Türk mutfağı şeflerimizden Ömür araştırmacı yazar ömür Akkor'un özel Tirit tarifine geçmeden önce Tirit çeşitleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.
 
Tirit ne demek? Tirit hangi ülkenin yemeğidir? Tirit en çok hangi şehirlerimizde yapılır? Tiritin tarihini biliyorsunuz?
 
Tirit et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemektir. Tirit kelimesi Farsça bir kelimedir. Yörelere göre çok farklı et çeşitleri konulabilir. Kaz, ördek, tavuk, inek, koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır. Papara ve Orta Asya'da yapılan Beşbarmak yemeği ile benzerlik gösterir.
 
Urfa Tiridinin özellikleri nelerdir?
Urfa Tiridi/ Şanlıurfa Tiridi, yörede yetişen ivesi türü koyunun kuzusunun etinin kemiğiyle birlikte uzun süre kaynatılmasıyla yapılan, sunumunda Şanlıurfa Açık Ekmeğinin üzerine konulan, sarımsaklı yoğurt, limon ve taze yeşilbiberle sunulan yemektir. Urfa Tiriti (Şanlıurfa Tiriti)Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
 
Samsun Tiridinin özellikleri nelerdir?
 
Samsun yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan Kaz Ekmeği'dir. Mahallî olarak tirit denir. Kazın eritilen kızgın yağına batırılmış yufkalarla (yoka), yine kazın yağı ile yapılmış bulgur pilavı üzerine pişirilmiş kaz eti serilip çatal-kaşık kullanmadan et ve pilavın üstüne yufka konur ve parmak uçlarıyla et ve pilav bu yufkaya sarılır ve büyük bir lokma halinde yenir. Samsun kaz tiridi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
 
Şimdi Tirit hakkıda ki araştırmalarımızdan sonra Yemek Araştırmacısı ve Seyyah - Ömür Akkor' un kısık ateş veb sitesini kaynak olarak gösterebileceğimiz şefimizin kendi yorumu ile ve "en orijinal hali" ile Yufka Ekmekli Tirit tarifine geçiyoruz.
 
Tirit Nedir? Tirid Nasıl Yapılır? Tirid Çeşitleri Nelerdir?Yufka Ekmekli Tirit "Yemek Araştırmacısı ve Seyyah - Ömür Akkor"
 
Tirit; ekmek, pide veya yufkaların et suyuna batırılarak yapılan yemeğin adıdır. Her yörenin kendine özgü bir tirit yemeği olsa da hepsinin ortak yönü et suyuyla ıslatılmış pide/bayat ekmek/yufka içermesidir ve oldukça sağlıklıdır.
 
*     4 Adet Yufka Ekmeği
*     55 Gr Zeytinyağı
*     500 Gr Kemikli Kuzu Eti
*     1600 Ml Su
*     500 Gr Süzme Yoğurt
*     15 Adet Taze Nane (Yaprak)
*     5 Diş Sarımsak
*     7 Gr Karabiber
*     5 Gr Pul Biber
*     8 Gr Kaya Tuzu
 
Yufka Ekmekli Tirit Nasıl Yapılır?
 
Suyu, kemikli kuzu etini, tuzu ve karabiberi tencereye koyun.
 
Ateşin altını orta hararete getirin ve yaklaşık 2 saat kaynatın.
 
2 saat sonra eti suyundan çıkarıp kemiklerinden ayırın.
 
Etleri tekrar yemeğin suyunun içine didikleyin ve kaynamaya bırakın.
 
Bu esnada ekmekleri servis tabağına elinizle parçalayarak yerleştirin.
 
Sarımsağı ezip süzme yoğurtla karıştırın.
 
Kaynayan et ve suyundan ekmeklerin üzerine dökün.
 
Üzerine sarımsaklı yoğurdu ilave edip nane yapraklarını ekleyin.
 
Zeytinyağını bir tavada yakıp ocaktan alın ve pul biber ekleyin.
 
Pul biberi yakmadan hemen yemeğin üzerinde gezdirerek servis edin.
 
Türk aşçı haberleri olarak tavsiye lnkimiz olan Tirit Nedir? Tirit'in Tarihi Geçmişi isimli makaleyi'de inceleyebilirsiniz...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler