Elma Nedir? Türkiyede Elma Çeşitleri Hangileridir?

Elma Nedir? Türkiyede Elma Çeşitleri Hangileridir?

Elma Nedir? Elma nereden geldi? Elmanın anavatanı neresidir? Elma nerede yetişir? Elma çeşitleri hangileridir? Elmanın tarihini biliyormu...

Elma Nedir? Türkiyede Elma Çeşitleri Hangileridir?
 
Elma Nedir? Elma nereden geldi? Elmanın anavatanı neresidir? Elma nerede yetişir? Elma çeşitleri hangileridir? Elmanın tarihini biliyormusunuz? Elma 'da hangi vitaminler bulunur?
 
Elma, gülgiller familyasının malus cinsinden olan ağaçlarının yenen meyvesidir. Her iki yarım kürenin ılıman iklim kuşağında yetişir. Çok eski çağlardan beri üretilen elma, aşılama yöntemiyle pek çok çeşide bürünerek çoğalabilmiştir . Elmanın anavatanı Anadolu’yu da içine alan Güney Kafkaslardır. Ekolojik şartların uygunluğu ve gen merkezi olması nedeniyle elma, yurdumuzun hemen her yerinde çok eski yıllardan beri yetiştirilmektedir. 
 
Fakat en uygun kültür merkezleri yabanisinin yayılma alanlarına parelel olarak Kuzey Anadolu’da bulunmaktadır. Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyı bölgesi ile İç Anadolu ve Doğu Anadolu yayları arasındaki geçit bölgeleri ve son yıllarda güneyde göller bölgesi elmanın önemli yetiştiricilik alanlarını oluşturmaktadır (Anonim, 2001). Türk aşçı haberleri. Dünya’da elma çeşitlerinin sayısı 6500’ü aşmaktadır.
 
Elma Nedir? Türkiyede Elma Çeşitleri Hangileridir?Türkiye’de ise bu sayı 460’ı bulmaktadır. Bunlar arasında kalite ve verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır. En verimli elma çeşitleri Starking, Golden, Starkrimson, Gronny Smith, Starkspur, Beacon, Jonathan, Black Stoyman İmproved ve Amasya elmasıdır.
 
Ülkemizde üretilen elma çeşitleri ise Starking, Golden, Starkrimson ve Amasya elmasıdır. İnsan sağlığı için çok faydalı olan elma, genellikle meyve olarak tüketilmekle birlikte sirke, şarap ve meyve suyu olarak da kullanılır. Ayrıca yemeklerde ve tatlılarda da sıkça kullanılır. Hoş kokulu ferahlık verici olmasının yanında besin değeri son derece yüksektir.
 
Elma, fosfor, kalsiyum, potasyum, sodyum, mağnezyum, silisyum gibi bir çok mineral maddeler ile organik asitler, meyve asitleri ve doğal aroma maddeleri içerir. Türk aşçı haberleri. A, B1, B2, C, ve E vitaminleri bakımından oldukça zengindir (Anonim, 2003b). 2. Dünya’da Durum Dünya’da 2002 yılı verilerine göre 5.675 bin hektar alanda elma yetiştirilmektedir. 
 
Elma üretimi 57.095 bin tondur. 1993-2001 yıllarında elma üretim miktarının üçer yıllık ortalamalarına bakıldığında, üretimin düzenli bir artış gösterdiği görülmektedir. 2002 yılında ise üretimde az da olsa düşüş görülmektedir. Dünya elma üretiminin %72’si on ülke tarafından gerçekleştirilmektedir. Çin ve ABD elma üretiminde ilk sırayı alırken Türkiye 2.5 milyon tonla üçüncü sırada yer almaktadır.
 
Bu ülkeleri sırasıyla Fransa, İran, İtalya, Polonya, Rusya, Almanya, ve Hindistan takip etmektedir. Güney yarım kürede yer alıp elma üretiminde mevsimsel farklılıkta avantaj sağlayan Arjantin, Şili, Brezilya ve Yeni Zelanda dünya elma üretiminde önemli ülkeler arasında yer almaktadır.
 
Elma Nedir? Türkiyede Elma Çeşitleri Hangileridir?
Dünya’da üretilen elmanın büyük bir bölümü üretici ülkelerde taze olarak tüketilmekte ve işleme sanayinde kullanılmaktadır. 1999-2001 yıllarında dünya elma üretiminin %9’u ihraç edilmiştir. Dünya elma ihracatında Fransa 778 bin tonla ilk sırayı alırken bu ülkeyi sırasıyla ABD, Şili, İtalya, Çin, G. Afrika, yeni Zelanda, Polonya ve Hollanda izlemektedir. Türk aşçı haberleri. Türkiye üretim bakımından üçüncü sırada olmakla birlikte, dünya ülkeleri arasında ihracat miktarı çok azdır. Oysa elma üretiminde önemli paya sahip ülkelerin çoğu ihracat açısından da ilk sıraları almaktadır.
 
Dünya elma ithalatı 2001 yılında 4.966 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Dünya ithalatının %53’ü on ülke tarafından gerçekleştirilmiştir. En önemli ithalatçı ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Meksika, İspanya, Çin, ABD, Kanada ve Fransa’dır. Dünyada elma üretiminde ve ihracatında önemli paya sahip ülkelerde, üreticilerin genelde örgütlenmiş olduğu görülmektedir. Bu ülkelerde çeşit seçimi ve yetiştirme tekniği açısından bilinçli hareket edilmektedir. Girdi kullanımı, ambalajlama, etiketleme ve muhafazaya önem verilmekte, kalite ön plana çıkarılmaktadır. 
 
Türkiye’de Durum Türkiye dünyadaki belli başlı elma üreticisi ülkelerden biridir. Ülkemizde elma yetiştiriciliği hemen hemen her bölgede yapılmaktadır. Ege bölgesinde 500 metre, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 800 metreden daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Son 6 yıllık veriler incelendiğinde Türkiye elma ekim alanlarında artış ve üretimde de çok az miktarda azalış olmuştur. 2002 verilerine göre elma ekim alanı 109 bin hektar, üretim ise 2.500 bin tondur. 
 
Elma Nedir? Türkiyede Elma Çeşitleri Hangileridir?
Hektardan elde edilen verim ise 23 ton/ha ’dır. Türk aşçı haberleri. Türkiye’de 1997 yılından 2001yılına kadar meyve veren elma ağaç sayısı %1.3, meyve vermeyen ağaç sayısı ise %3 artış göstermiştir. Aynı yıllarda ağaç başına verim ise %5.3 azalmıştır. 1997-2002 yılları arasında elma üretim miktarında görülen azalma %2 düzeyinde gerçekleşmiştir. Tüm bu veriler elma üretim miktarında meydana gelen azalışın ağaç başına verimin azalmasından kaynaklandığını göstermektedir. Ağaç başına verimin azalmasının nedeni döllenme ve meyve tutum zamanında yaşanılan olumsuz iklim koşullarıyla açıklanmaktadır.
 
Elma Çeşitleri Nelerdir?
 
Doktorların kişilere önerdiği meyvelerden birisi de elmadır. Elmanın içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde insan vücuduna olan katkısı oldukça fazladır. Türk aşçı haberleri. Özellikle insan vücudunun bazı görevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için elma tüketiminin yapılması gerekiyor.
 
Uzmanlar bu konuda gerekli açıklamalar yaparak, elma tüketmenin çok faydalı olduğunu söylüyor. Tüm dünyada yaklaşık 1000 çeşit elma bulunuyor. Fakat bu elmaların hepsi ülkemizde yetiştirilen elma türleri değildir. Kokusu ve özel lezzetiyle her evde yerini alan bir meyvedir.
 
Faydaları saymakla bitmeyen bu meyve, herkes tarafından sağlıklı bir yaşam için tüketilmelidir. Elmaların çeşitleri pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Parlak görünmesi ve lezzetiyle ön plana çıkan elma çeşitlerinden birisi de Amasya elmasıdır.
 
Amasya elması ülkemizde yetiştirilen bir meyve türüdür. Elmanın farklı türleri de bulunuyor. Özellikle bazı elmaların ekşi bazı elmaların tatlı olması, insanların en çok ilgilendiği konudur. Bazı kişiler ekşi elmaları severken, bazı kişiler tatlı elmaları tercih edebiliyor.
 
Elma İsimleri ve Elma Özellikleri İle Elma Türleri
 
Elma Nedir? Türkiyede Elma Çeşitleri Hangileridir?
Elmaların çok fazla çeşidi bulunuyor. Ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen elma çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
 
Golden elması
Fuji elması
Santana elması
Amasya elması
Jonathan elması
Summer red elması
Granny smith elması
Gala elması
Gold star elması ve diğerleri
 
Elmanın çeşitleri arasında en dikkat çeken elma çeşidi, istisnasız Amasya elmasıdır. Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor. Tadı genellikle tatlıdır ve Eskişehir bölgesinde oldukça fazla yetiştiriliyor.
 
Santana elması, çok iri boyuta sahip olan ve sulu olmasıyla ilgi gören bir elma türüdür. Amasya elması, tatlı ve sulu olmasıyla bilinen bir elma türüdür. Ülkemizde oldukça sık tercih edilen bir elma çeşididir. Jonathan elması, koni ve silindirik yapısıyla kırmızı renge sahip olan bir elma türüdür. Son derece tatlı olan bu elma çeşidi, elma severler tarafından oldukça fazla tüketilir. Elmaların tatları yetiştiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler