Çubritsa & Çibrisa Nedir?

Çubritsa & Çibrisa Nedir?

Mercimek otu nedir diye araştırma yaptığınızda karşınıza birçok isim çıkacaktır. Çubritsa, çıbrıka, çibriska, çubriza, geyikotu ya da zater isimlerini gördüğünüzde mercimek otu..

Çubritsa & Çibrisa Nedir?
 
Halk arasında çibrisa, Mercimek Otu, çubrika, geyik otu, kekik otu, sater gibi bir çok adı bulunan Ege ve marmara bölgesinde köylerden gelen bitki kış aylarında özellikle çorbaların vazgeçilmezi.
 
Özellikle Göçmen Mutfağında kullanılan çibrisa, İştahı açan, mideyi çalıştıran, hazımsızlığı giderici, gaz ve idrar söktürücü özellikleriyle biliniyor.  Antiseptik etkisiyle bilinen ve soğuk algınlığında iyileştirici etkisi görülen bu güzel kokulu bitki bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına da iyi gelir.
 
Kış aylarında sıcak çorbaların vazgeçilmez baharatı olan bu lezzet ve sağlık deposunun ismi üzerinde uzlaşma sağlayamasak da aklımıza gelen ilk isimle pazarda tezgah açan köylülerden istemeniz yeterli.
 
Çubritsa & Çibrisa Nedir?
Yemeklere eklenen baharatlar, yiyeceklere aroma verdiği gibi sağlık için de faydalı olmaktadır.
 
Anadolu mutfağı bu bakımdan çok zengindir. İpek Yolu’nun etkisiyle zenginleşen yemek kültürü, birçok baharatın tanınmasına vesile olmuştur. Sosyal ilişkiler, komşuluk ilişkileri ve göç olayları da eklendiğinde hem kültürel hem de sosyal alanda birçok kazanım elde edilmiştir.
 
Şimdi sizlere bu kültür alışverişinden mutfağımıza da konuk olan bir baharattan bahsedeceğiz. Bu baharatın adı farklı şekillerde anılsa da siz onu mercimek otu baharatı olarak duymuş olabilirsiniz.
 
Mercimek otu adıyla bilinen bu bitkiyi daha yakından tanımak istediğinizde, sizlere bu yazımızdaki bilgileri sunacağız. Yemeklerine lezzet, sağlığına sağlık katmak isteyenler uzaklara gitmesin. Aradığınız tüm bilgiler şimdi tam da bu sayfada yer alıyor!
 
Çubritsa Otu Nedir?
 
Çubritsa & Çibrisa Nedir?
Mercimek otu nedir diye araştırma yaptığınızda karşınıza birçok isim çıkacaktır. Çubritsa, çıbrıka, çibriska, çubriza, geyikotu ya da zater isimlerini gördüğünüzde mercimek otunun diğer ismi olduğunu hatırlayabilirsiniz.
 
Çıbrıka otu, Balkan mutfağında hazırlanan yemekleri lezzetlendiren bir tür bitkidir.
 
Nane ve kekik benzeri olan bu ot, tıpkı nane ve kekik gibi toplanır ardından kurutulup baharat olarak tüketilir.
 
Çibriska otu, çorbadan kahvaltıya kadar farklı öğünlerde tercih edilmektedir.
 
geyik otu Kendine has bir kokusu olan mercimek otu, göçmen yemeklerinin olmazsa olmazıdır.
 
Çubritsa & Çibrisa Nedir?


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler