Trichinella Spiralis nedir?

Trichinella Spiralis nedir?

Salgın hastalıklar her zaman bu çiğ veya az pişmiş hayvanların et veya et ürünlerini yeme alışkanlığında ortaya çıkar. Çeşitli bilimsel kaynaklar birçok trikinoz salgınını bildirmiştir.

Trichinella Spiralis Nedir?
 
Trichinella temel olarak enfekte çiğ domuz eti veya az pişmiş domuz eti yemekten kaynaklanır; ancak ayılar, atlar, köpekler, tilkilerinde bünyesinde bulunabilir. Trichinella larvalarını yiyen hayvanların çiğ veya az pişmiş eti de kirliliğe neden olabilir. 
 
Açıkçası, salgın hastalıklar her zaman bu çiğ veya az pişmiş hayvanların et veya et ürünlerini yeme alışkanlığında ortaya çıkar. Çeşitli bilimsel kaynaklar birçok trikinoz salgınını bildirmiştir. 
 
Trichinella spiralis bir parazit olarak adlandırılmasına ve konak zinciri domuz-domuz şeklinde olmasına rağmen, parazit hayvanlar arasındaki leş nedeniyle diğer hayvanları enfekte edebilir. Yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle insanlar da bu linkte yer almaktadır.
 
Trichinella Spiralis Hastalık Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkmaktadır?
 
Trichinella Spiralis Nedir?
Kistlerdeki Trichinella, çiğ veya pişmemiş et ile insanlar tarafından yutulmaktadır. İnce bağırsağa giren larvalar 36 saat içinde olgunlaşarak çiftleşmeye ve larvaları doğurmaya başlar. Her dişi yaklaşık 4-16 hafta içinde yaklaşık 1500 hareketli larva doğurur. 
 
Trichinella Spiralis yaşam döngüsü ise şu şekildedir. Doğal larva, ince bağırsağın mukozasını işgal eder; ayrıca bağırsakta larvalar  lenf veya mezenterik venüller yoluyla kana girer ve vücuda yayılır. 
 
Larvalar, çiğneme kasları, dil, diyafram kası, boyun, kaburga kası, biseps ve gastroknemius, miyokardiyum ve larinksin çizgili kasında batarak kist haline gelir. Bu kistler 6-8 ay sonra kireçlenir. Kireçlenme genellikle 1 yıl içinde tamamlanır. Larvalar beyin dokularına ve kaslarına yerleşebilirler.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler