Geleceğe Miras, Yaşayan Toprak

Geleceğe Miras, Yaşayan Toprak "İzmir GastroFest"

Yemek tadımlarının yanı sıra, peynir, şarap tadımlarının yapılacağı, Almanya'nın önde gelen peynir uzmanlarından Ursula Heinzelma..

Geleceğe Miras, Yaşayan Toprak "İzmir GastroFest"
 
Her geçen yıl güçlenerek büyüyen İzmir GastroFest dördüncü yılında yine yurtiçinden ve yurtdışından gastronomi dünyasının ünlü isimlerini bir araya getiriyor. Dünyamızı tehdit eden iklim değişikliği, kuraklık, küresel ısınma ve hava kirliliği gelecek kuşaklara daha güzel bir dünya bırakma sorumluluğumuzu arttırıyor.
 
Bu yıl gastronomi haberlerinde de yer alan ‘Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak’ temasıyla düzenlenecek olan GastroFest, daha iyi bir gelecek ve daha yaşanılabilir bir dünya için neler yapılabilir ekseninde sektörün paydaşlarını bir araya getirecek.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege İhracatçılar Birliği, İzmir Ticaret Odası, Karaca, +1, Yenilikhane, Metro, Getir Yemek, Unilever, Öztiryakiler, Nestle, LAV, İzmir Marriott Hotel ve Salt İletişim sponsorluğunda ITALTUR M.I.C.E  tarafından düzenlenen festivalde sektör çevresel sürdürülebilirlikten küresel ısınmaya, küçük ölçekli tarımdan atıksız mutfağa birçok konu masaya yatırılacak.
 
Güne boyoz, söğüş, kumru, gevrek gibi lezzetlerle başlayacak ziyaretçiler "Göç İle Şekillenen İzmir Mutfağı" panelinde Müge Akgün moderatörlüğünde; Ahmet Örs, Nedim Atilla, Vedat Başaran, Haluk Özyavuz, Ahmet Güzelyağdöken gibi konunun uzmanlarını dinleme fırsatı bulacak.
 
İzmirli şarap üreticileri Can Ortabaş (Urla Şarapçılık), Reha Öğünlü (Urlice) Enis Güner (Sevilen), Ali Boz (Lucien Arkas Şarapları) ve Vedat Başaran bölgenin şaraplarını Bülent Akgerman moderatörlüğünde konuşacaklar.
 
Festivale katılan tüm ziyaretçiler, Od Urla, Teruar, VinoLocale, Muranos, Kilimanjaro, Mürver / Loft, Cantinery, Alaf, Seçkin Et, Zai Bodrum, Urla Bağ Yolu, Edovital, Alliance, Özsüt Select, Tok BBQ, Miralem, AtelierFiore, Kaliforniya Ceviz, Dostlar Fırını’nın yanı sıra Kahveci Mehmet Efendi, Dedemin Bahçesi, Antik Fırın, İskele Zeytinyağı, Deli Gibi, CartelCoffe&Cocktails gibi ünlü markaları da deneyimleyecekler.
 
4. İzmir en farklı fuar ve festivallerden olan Gastrofest kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ayşin Işıkgece ‘Yaşayan Toprak ve Geleceğe Miras’ başlığı ile dinleyiciler ile buluşurken, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar ‘Farkındalığa Çağrı’ başlığı ile su havzalarının ve toprak erozyonunun hayatımıza etkilerinden bahsedecek. Çevre bilimci ve Good4Trust.org kurucusu Uygar Özesmi ise ‘Organik ve Biodinamik Tarımın Ekolojik ve Yaşamsal Sürdürülebilirliği’ konusunda önemli bilgiler paylaşacak.
 
İzmir Gastrofest’in konukları ve konuşmacıları arasında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı WFP Ülke Direktörü Margaret Rehm, tarih, tohum ve toprağı mutfağa bağlayan “CookThe Farm” projesinin kurucusu, dünyaca ünlü Anna Tasca Lanza Yemek Okulunun sahibi ve direktörü Fabrizia Lanza, dünyanın en prestijli yemek sempozyumu olarak kabul gören ‘Oxford Symposium on Food&Cookery’nin yönetim kurulu başkanı Elisabeth Luard da yer alacak.
 
Moderatörlüğünü Müge Akgün’ün yapacağı ‘Geleceğin Ortaklıkları: Ziraatçiler, Üreticiler, Şefler ve Yeni Projeler’ panelinde ise yerel ürün ve yerel üretim projeleriyle sektörün öne çıkan isimlerinden Tangör Tan, İlhan Koçulu, Türk mutfağı şeflerinden Osman Sezener ve Neptün Soyer deneyimlerini misafirler ile paylaşacak.
 
Workshoplarda ise Rusya’nın ilk atıksız mutfağı olarak ses getiren, Moskova’da Nordik Mutfak akımının temsilcilerinden  ‘Bjorn’ restoranın şefi Nikita Poderyagin ve ülkemizin önde gelen şeflerinden Melih Demirel, Murat Deniz Temel, Ozan Kumbasar, Yılmaz Öztürk, Osman Serdaroğlu lezzet tutkunları için unutulmaz deneyimler paylaşacaklar.
 
Tüm gün boyunca İstanbul ve İzmir’in vazgeçilmez restoranları ve üreticilerinin güzel lezzetlerini paylaşacağı ve sürpriz tadımlar ile renklenecek festival, film gösterimi ve kapanış partisi ile sona erecek. Gastronomi meraklılarını sektörün önemli isimleri ile buluşturacak festival ile ilgili tüm bilgilere izmirgastrofest.com.tr ve @izmirgastrofest instagram hesabından ulaşabilirsiniz.
 
İzmir Gastrofest'in konukları ve konuşmacıları arasında Parabere Form'un kurucusu, gastronomi dünyasının en etkili kadınlarından, yeme-içme yazarı Maria Canabal, yemek sosyolojisi konusunda uzman Profesör Dr. Zafer Yenal, Prof. Dr. Biray Kolluoğlu, Saffet Emre Tonguç, marka pazarlama uzmanı Lisa Donoghue gibi ünlü isimler var.
 
Aylin Yazıcıoğlu, Şemsa Denizel, Yılmaz Öztürk, Osman Sezener, Murat Bozok, Jale Balcı, İsrailli şef Moshe Basson ve "mutfakta yepyeni, orijinal bir ses, bir hikâye anlatıcısı" diye tarif edilen Ukrayna asıllı Olia Hercules gibi ünlü isimlerle "workshop"lar lezzet tutkunları için kaçırılmayacak fırsatlar.
 
Deniz Alphan'ın ses getiren belgeseli "Kaybolan Bir Dil, Kaybolan bir Mutfak" ile Dünya'nın en iyi restoranlarından sayılan El Celler De Can Roca'nın sahibi Roca Kardeşlerin Türk Mutfağını keşif hikayesi olan Turkish Way filmleri de İzmir Gastrofest kapsamında gösterilecek.
 
Yemek tadımlarının yanı sıra, peynir, şarap tadımlarının yapılacağı, Almanya'nın önde gelen peynir uzmanlarından Ursula Heinzelmann'ın İzmir bölgesi şaraplarını ve peynirlerini eşleştireceği İzmir Gastrofestin bir diğer sürprizi de Amerikalı ünlü saksafon efsanesi Ricky Ford. Fort, ünlü pianist Ali Perret, Can Kozlu, İmer Demirer, Matt Hall birlikte sahne alacak. Hiç kuşku yok, utulmayacak bir caz konserine imza atacaklar.
 
Ford'un, gastronomi festivalinde mutfağa girip annesinin 'Fish Cake'ni, Ali Perret'in mürekkepli kalamarını yapması da ihtimal dahilinde! Festival Birlikte Güzeliz'in sürpriz sanatçısı ile düzenleyeceği After Party'si ile sona erecek...
 
Geleceğe Miras, Yaşayan Toprak "İzmir GastroFest"
Festival Programı 2021
 
Konular
 
• Metropol Yaşantısında Toprak/Arazi Kullanımı
• Mantar Dünyasının Yer Altı İletişim Kanalları
• Kadim Ritüeller: Toprak’dan Almak ve Toprağ’a Geri Vermek
• Geleceğin Ortaklıkları: Ziraatçiler, Üreticiler, Şefler ve Yeni Projeler
• Farkındalığa Çağrı: Su Havzaları ve Toprak Erozyonunun Hayatlarımıza Etkisi
• Tarım Organik, Bio Dinamik, Rejeneratif/Arkalarındaki Gerçek Nedir?
• Birleşmiş Milletler/Dünya Gıda Programı; Neden Toprak Neden Tarım?
 
Etkinlikler
• Tanınmış şefler tarafından düzenlenen atölye çalışmaları
• Ulusal ve Uluslararası şeflerle söyleşiler
• Stantlarda üreticilerle söyleşiler
• Yerel üreticiler, Yerel ürünler tanıtımı ve satışı
• Festival alanında kurulacak stantlarda tanınmış restoranlar tarafından hazırlanan lezzet tadımları
• Sokak Lezzetleri
• Kutlama Partisi
 
4. İzmir GastroFest 2021: “Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak…”
Her geçen yıl güçlenerek büyüyen İzmir GastroFest dördüncü yılında yine yurt içinden ve dışından gastronomi dünyasının ünlü isimlerini bir araya getiriyor.
 
İzmir’in ilk gastronomi festivali ‘İzmir GastroFest bölgeyi mutfağıyla tanıtmak, gastronomik değerleriyle ön plana çıkan, marka bir kent yapmak amacıyla 21 Ekim 2018’de ‘Göç’ temasıyla düzenlendi.
 
20 Ekim 2019’da ikincisi gerçekleşen Festival’in konusu ise ‘Pazarlar olarak belirlendi. Tarihi Alsancak Tren Gar’ı Pazar yerine dönüştü. Bilinçli üretim ve tüketim yapmamız gereken bir zaman diliminde yaşadığımız hatırlandı.
 
Geçen yılın teması ise ‘Yemek ve İletişim’di.
 
İzmir GastroFest ekibi olarak çağımızda her alanda iletişimin yolunun yemekten geçtiğini, disiplinler arası, insanlar arası, ülkeler arası en büyük iletişim aracı olduğunu düşündüğümüz için temayı ‘Yemek ve İletişim’ olarak belirlemiştik. Ancak pandemi koşulları gereği festivalimizi online olarak yaptık.
 
Bu yıl ise konumuz Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak…
 
Toprağın gördüğü ciddi zarara rağmen, kendini yeniden inşa edebilme
gücüne olan inancımızla yaşayan bit toprağın hayatlarımızdaki önemini ve değerini ele almaya karar verdik.
 
Sektörün tüm paydaşlarıyla bir arada kurulacak Covid sonrası dünyanın, geride bıraktığımızdan daha iyi olmasını istiyoruz. Ancak ciddi değişikliklerin şart olduğunun da farkındayız ! Çevresel sürdürebilirlikten, küresel ısınmaya, küçük ölçekli tarımdan atıksız mutfağa geleceğimizle ilgili konuları tartıştığımız enerji ve umut dolu bir günde buluşmak üzere…
 
Amaç
 
Binlerce yıldır tarımın ilk başladığı bereketli topraklarda yaşayan şanslı insanlar olduğumuzun farkındayız. Ancak dünyanın birçok farklı köşesinde olduğu gibi bizi besleyen toprağa karşı hoyrat davrandığımız da bir başka gerçek.
 
Oysa bugün dünyanın geleceğinin küçük ölçekli, sağlığı tehdit etmeyen tarımda olduğunu iklim krizi de bize gösteriyor. İyi temiz adil gıdaya ulaşmanın yolu da sürdürülebilir tarımdan geçiyor.
 
Ancak bugün tarımla uğraşanları desteklerken yüzyıllarca yaşadığı topraklarda çiftçilik yaparken, umudunu yitirip göç etmek zorunda kalan, küskünleri ve onların çocuklarını da unutmamak lazım.
 
Amacımız, yurt içinden ve dışından bu konuyla ilgili çalışan isimleri, şefleri, kanaat önderleri ile yeme-içme severleri bir sofra etrafında toplayarak bir kez daha toprağın sorunlarını ve neler yapmamız gerektiğini hatırlamak ve hatırlatmak…

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler