Türk Mutfağımızın Tanıtımını Hep Beraber Yapalım...

Türk Mutfağımızın Tanıtımını Hep Beraber Yapalım...

Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran ise "Gastromasa'ya bir iş olarak bakmıyor, Türkiye’yi tanıtan önemli bir değer olarak görüyoruz. Eskiden 10-15 şef civarında dünyada önemli ..

Köklü Türk Mutfağımızın Tanıtımını Hep Beraber Yapalım...
 
6. Uluslararası "Gastromasa Gastronomi Konferansı" İstanbul'da tanıtıldı...
 
Dünyaca ünlü şefleri ve gastronomi meraklılarını her yıl İstanbul'da buluşturan Gastromasa Gastronomi Konferansı'nın lansman toplantısı yapıldı.
 
Haliç Kongre Merkezinde 7 Kasım'da gerçekleşecek Gastromasa Gastronomi Konferansı'nın bir otelde yapılan tanıtım toplantısında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin geçmişten gelen kültürel mirasını anlattı.
 
Gaziantep yemek kültürü ve belediyenin projeleriyle ilgili bilgi veren Şahin, bölgesel yeni nesil aşçılarla yapılması gereken önemli çalışmalar olduğunu ifade etti.
 
Şahin, şöyle devam etti:
 
Köklü Türk Mutfağımızın Tanıtımını Hep Beraber Yapalım..."Elinizde büyük bir kültürel miras var fakat bunu ekonomiye dönüştüremiyorsunuz. Bu iş tek başına yeme-içme konusu değil. Beraberinde kimlik demektir. Farklılıklar yerellikle başlar. Yerelliği uluslararası alana çevirdiğimiz anda tanıtabiliyoruz. Aslında zenginliğin olduğu yerde gastronomi konuşuluyor. Daha da önemlisi sürdürülebilirlik. Bizim her yıl bunu yapmamız gerekiyor."
 
Gaziantep'in önemine işaret eden Şahin, "Antep'te güven var. Dünyanın doğduğu merkezdeyiz. Mezopotamya'nın göbeğindeyiz. 100 milyon turist geldiği zaman ne terör kalır ne de ekonomik sıkıntı. Zenginlik beraberinde sıkıntıları bitirir. Ne kadar çok insan bize gelirse kültür elçimiz oluyor. Bu bağlamda köprü görevi üstlenen Gastromasa paydaşlarına teşekkür etmek istiyorum." değerlendirmesini yaptı.
 
Gastromasa Gastronomi Konferansı Genel Müdürü Gökmen Sözen de bu organizasyonun, 6 yıldır olduğu gibi bu yıl da Türk mutfağının dünyaya açılan kapısı olmaya devam edeceğini söyledi. Sözen, organizasyona ABD, İspanya, İtalya, Fransa, Danimarka, Belçika, Portekiz, Rusya ve Almanya başta olmak üzere ünlü restoranların ödüllü şeflerinin yanı sıra The Best Chef Awards tarafından Yılın Şefi seçilen Dabiz Munoz’un katılacağını belirtti.
 
Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran ise "Gastromasa'ya bir iş olarak bakmıyor, Türkiye’yi tanıtan önemli bir değer olarak görüyoruz. Eskiden 10-15 şef civarında dünyada önemli şef vardı ama şimdi değişti. Butiklere döndü. Gençlerimize katma değer verecek sistemleri hayata geçiriyoruz. Yıllar önce Türk olduğumuz için giremediğimiz okulların şefleri şimdi ülkemize gelip workshop yapıyor. Bu yüzden Gökmen Bey'i tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
 
Toplantıya Metro Türkiye CEO'su Sinem Türüng, Accor Türkiye Operasyonlar Başkan Yardımcısı Uğur Talayhan, Türk Hava Yolları Kurumsal İletişim Başkanı Mert Dorman ile davetliler katıldı.
 
Dünya gastronomisinin en önemli isimlerini İstanbul’da buluşturan Gastromasa için artık çok az bir zaman kaldı. Dünyanın en önemli üç gastronomi konferansından biri olan 6. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’nın bu yılki programı ve gelecek projeleri, Swissotel the Bosphorus’un ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısıyla duyuruldu. 
 
Sözen Organizasyon Genel Müdürü Gökmen Sözen, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, Öztiryakiler Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki, Swissotel the Bosphorus Genel Müdürü Uğur Talayhan, Türk Hava Yolları Kurumsal İletişim Başkanı Mert Dorman ve Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran basın toplantısında 7 Kasım’da gerçekleşecek organizasyon için duydukları heyecanı paylaşarak gelecek projeler için dayanışmanın önemine dikkat çektiler.
 
Basın mensuplarının yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda açılış konuşmasını yapan Sözen Organizasyon Genel Müdürü Gökmen Sözen, “Türkiye’de gastronomi konferansı konusunda bir dünya markası yarattık. Araştırma şirketleriyle yaptığımız çalışmada gördük ki, dünyanın en önemli gastronomi konferanslarından birincisi İspanya’da, ikincisi İtalya’da üçüncüsü ise Türkiye’de yapılıyor. 
 
Dünyanın en önemli üçüncü gastronomi etkinliği olarak global düzeyde ilgi görüyoruz. Bir Türk markasının bu denli büyük başarılara imza atması sizlerin desteğiyle oluyor, bu nedenle herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. 
 
Dünyanın en iyi şeflerini Türkiye’de ağırlamanın sadece sektörel bir gelişime değil öğrencilerin eğitimi ve vizyonuna da katkı sağladığını belirten Gökmen Sözen, küresel entegrasyonun artık günümüzde çok kıymetli olduğunu söyledi, “The 50 Best Restaurants ve Michelin tarafından ödüllendirilen, dünyada trend yaratan şefleri Türkiye’ye getiriyoruz. Dünyadaki gelişimi görmemiz açısından bu çok önemli. Gastromasa ile aslında Türkiye ile dünya arasında bir köprü oluşturuyoruz. 
 
Her yıl farklı bir konu başlığını ele alıyoruz. Bu yıl “Tasarım” temasını işleyeceğiz. 2022’de ise konumuz “Biyo-çeşitlilik” olacak, çünkü dünya çok farklı bir yöne gidiyor ve biz bunu görüyoruz.”
 
Sinem Türüng: “Gelin Türk mutfağının tanıtımını hep beraber yapalım”
 
Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng ise, ilk günden bugüne Gastromasa’nın vizyonunu benimsediklerini söyleyerek büyük başarılara imza atmak için iş birliğinin önemine dikkat çekti, “1990 senesinde Türkiye’ye yatırım yapan ilk uluslararası perakende şirketiyiz. Hem sektörümüzü daha iyiye taşıyacak hem de Türk toplumuna fayda sağlayacak projelere imza atıyoruz. Türk mutfağının lezzetlerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, bu değerleri korumak ve şeflerimizin hak ettikleri yere gelmelerini sağlamak için çalışıyoruz.
 
Coğrafi işaretli ürünlerimizin değerini biliyoruz ve yıllardır bu ürünlerin korunması ve ekonomiye kazandırılması için mücadele ediyoruz. Şeflerimizi desteklemek için 2011 yılında Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’yu kurduk. Gastromasa da bizim bu amaçlarımızla son derece örtüşen bir etkinlik. İlk günden bugüne bu organizasyonu destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. Gelin Türk mutfağının tanıtımını hep beraber yapalım ve dünyada hak ettiği yere gelmesini sağlayalım.”
 
Köklü Türk Mutfağımızın Tanıtımını Hep Beraber Yapalım...
Tahsin Öztiryaki: “Türkiye’nin tanıtımı açısından Gastromasa’yı çok anlamlı buluyorum”
 
Endüstriyel mutfak sektöründe Türkiye’nin en köklü firmalarından olan Öztiryakiler’in Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki, gastronomi sektörünün sadece yeme-içme bazında değil kullanılan ekipmanlar açısından da çok geliştiğini söyledi. Bu gelişime Türk kültürünün adapte edilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Tahsin Öztiryaki, “Bu etkinliğin ürünleri, şefleri, restoranları dünyaya tanıtabilecek direkt temas noktası olduğuna inanıyorum. Gastromasa’ya gelen konuklar Türkiye’de tanıdıkları ürünleri ve yemekleri dünyaya götürüyorlar. 
 
Bu konuya sahip çıkmak sadece buna bir iş olarak bakmakla olmuyor. Türkiye’nin her şeyin tanıtmakla ilgili bir bütün. Türkiye’yi reklamlarla, filmlerle tanıtabilirsiniz ancak insanların buraya gelmesi, bizi burada tanıması, ürünlerimizi alması ve memleketlerine götürüp oradaki insanlara anlatması çok daha değerli. Bu nedenle Gastromasa’yı çok anlamlı buluyorum” dedi.
 
Vedat Başaran: “Tam da bu noktada ülkemizin ihtiyacı olan proje bu”
 
Türkiye’nin son yıllarda büyük bir gelişim kat ettiğini ve bu yolculukta kıymetli projelerin hayata geçmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Vedat Başaran, geçmişte bu imkanların ne yazık ki değerlendirilemediğini anlattı. Bugün gelinen noktanın büyük bir emek ve özverinin ürünü olduğunu belirten Başaran, “90’lı yıllarda Türkiye’ye şefleri getirmemiz çok zordu. Bunu ancak bir, iki defa kısıtlı bir şekilde başarabilmişizdir. 
 
Ancak bugün Gastromasa ile dünyanın en önemli şeflerini ülkemize getirebilmek ve her türlü olumsuzluğa rağmen bunu yıllardır sürdürebilmek çok önemli bir başarı. Artık dünyada çok daha fazla şef var ve butik üretimlere önem vermeye başladılar. Tam da bu noktada bizim ülkemizin ihtiyacı olan proje bu. Gastromasa ile onlar bizi öğreniyorlar, biz onları öğreniyoruz, öğrencilerimiz öğreniyor ve büyük bir etkileşim oluyor” dedi.
 
Uğur Talayhan: “Gastromasa ile gurur duyup herkese ulaştırmamız lazım”
 
Swissotel the Bosphorus ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısının konuşmacılarından Swissotel the Bosphorus Genel Müdürü Uğur Talayhan, uluslararası platformlardaki deneyiminden de örnekler vererek böylesi bir organizasyonun zorluğuna ve bu başarıya sahip çıkılması gerektiğine değindi, “Gastromasa gerçekten çok özel bir organizasyon. Biz de son birkaç yıldır bu etkinliğin yanındayız ve her zaman da yanında olacağız. 
 
Gökmen ile yeni projelerimiz var, Accor olarak daha global ölçekli çalışmalara imza atmak istiyoruz. Çünkü inanın bu kadar ünlü şefi bir araya getiren kimseyi ben görmedim. Dünyanın birçok bölgesinde çalıştım ve şefleri böyle bir araya getirmek gerçekten çok zor. Bu nedenle Gastromasa ile gurur duyup herkese ulaştırmamız lazım.”


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler