Sofrada Tuz Tercihi...

Sofrada Tuz Tercihi...

Peki hangi tuzu tüketmek sağlık için daha faydalıdır? Kaya tuzu ile sofra tuzu arasındaki fark nedir? Sofra Tuzu Nedir? Kaya Tuzu Nedir? Kaya tuzunun en yaygın kullanılan türü Himalaya tuzudur. Sofra tuzu ile..

Sofrada Tuz Tercihi...
 
Kaya Tuzu Mu, Sofra Tuzu Mu Tercih Etmeliyiz? Sofra tuzu ile kaya tuzu arasındaki farklar ve hangi tuzu kullanmamız daha faydalı olduğu konusundaki detaylar haberimizde
 
Gıdaları tatlandırmak için sıkça kullandığımız tuz, tüketimi doğru ölçülerde tutulduğu takdirde vücuda pek çok fayda sağlar. Sodyum, sıvı dengesi, sinir iletimi ve kas kasılması gibi çeşitli biyolojik işlevlerde de önemli bir rol oynayan tuz, su buharlaştırılarak ya da yeraltı tuz madenlerinden katı tuz çıkarılarak üretilir. 
 
Peki hangi tuzu tüketmek sağlık için daha faydalıdır? Kaya tuzu ile sofra tuzu arasındaki fark nedir? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
 
Çok fazla sodyum tüketimi kan basıncını yükselterek kardiyovasküler hastalıklara yol açabilir. Kaya tuzu, son yıllarda, fazla miktarda tuz tüketiminin zararlarının anlaşılmasıyla sofra tuzuna alternatif olarak kullanılan ve daha az zararlı olduğuna inanılan bir tuz türüdür.
 
Sofra Tuzu Nedir?
 
Tuz çeşitlerinden sofra tuzu, en yaygın olarak kullanılan tuz türüdür. Yeraltı yataklarından çıkartılır, yabancı maddelerden arındırmak için yüksek oranda rafine edilir ve topaklanmayı önleyici katkı maddeleri eklenir. %97 veya daha yüksek oranlarda sodyum klorür içeren sofra tuzu, iyot ile zenginleştirilir. 
 
Sofra tuzuna iyot eklenmesiyle, yaygın bir halk sağlığı sorunu olan hipotiroidizm, zihinsel engellilik, endemik kretenizm gibi iyot eksikliği hastalıklarına karşı etkili bir önlem alınmaktadır.
 
Kaya Tuzu Nedir?
 
Kaya tuzunun en yaygın kullanılan türü Himalaya tuzudur. Himalaya tuzu, doğal olarak pembe renkli olan ve Pakistan’daki Himalayalar yakınlarında çıkarılan bir tuz türüdür. 
 
Himalaya tuzu, sofra tuzuna göre daha az zararlı olduğu düşüncesiyle tercih edilse de Himalaya tuzu da yüksek oranlarda sodyum içermektedir dolayısıyla sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanılması, yüksek sodyum tüketiminin neden olduğu kardiyovasküler hastalık riskinin önüne geçemez. 
 
Bununla birlikte, Himalaya tuzunun doğal hasat süreci, normal sofra tuzuna göre daha fazla miktarda mineral ve eser element içermesini sağlar ancak bu miktarlar sağlık üzerine olumlu etki edemeyecek kadar az miktardadır.
 
Hangi Tuzu Tercih Edelim?
 
Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır. 
 
Tuz tüketimi konusunda Dünya Sağlık Örgütünün günlük 5 g tuz önerisi dikkate alınmalıdır ve iyot uçucu bir element olduğundan kayıpların yaşanmaması için iyotlu tuzlar koyu renkli kaplarda ve karanlık yerlerde saklanmalıdır ayrıca yemeğe yemek piştikten sonra eklenmelidir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler