Domates Nedir? Domatesin Özellikleri Nelerdir?

Domates Nedir? Domatesin Özellikleri Nelerdir?

İşte sizlere domates soruları ve domates cevapları. Domatesin tarihi nedir? Türkiyeye domates nasıl geldi? Domates ne olarak geçer? Domatesin kökeni neresi? Domates ne zaman..

Domates Nedir? Domatesin Özellikleri Nelerdir?
 
Domatesin özellikleri nelerdir? Domatesin tarihi nedir? Domates sebzemidir yoksa meyve mi? Türkiyeye domates nasıl geldi? Domatesler meyve midir? Domatesin kökeni neresi? Domatese benzeyen meyve nedir? Meyveler ve sebzeler arasındaki fark nedir? Domates Avrupa'ya ne zaman geldi? Kurutulmuş domates nasıl saklanır?
 
Türk aşçı haberleri olarak domates hakkında en çok sorular soruları ve cevaplarını araştırdık. 
 
İşte sizlere domates soruları ve domates cevapları...
 
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı kızanak sözcüğüdür.
 
Domatesin özellikleri nelerdir?
 
10 veya 15 cm boya sahip olan domates bitkisinin hafif odunsu bir gövdesi vardır. 10–25 cm uzunluğunda olan yapraklarının[kaynak belirtilmeli] üzerinde 5-9 yaprakçık bulunur. Yaprakları tüylüdür. 1–2 cm uzunluğunda ve genellikle sarı olan domates çiçekleri bir sap üzerinde 3-12 adettir. Genellikle kırmızı, yenilebilen meyvesi yabani bitkilerde 1–2 cm çapında iken, kültür bitkilerinde daha büyüktür. Çoğu vitamin bu meyvede bulunur ve kanseri önleyici yapısı vardır. Bu vitamin ve önleyici mineraller domatesin kabuğunda bulunur.
 
Domatesin tarihi nedir?
 
ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir. Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya Türk aşçı haberleri gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı. 
 
Domates ABD'de ilk defa Thomas Jefferson tarafından yetiştirildi. Ama pek çok insan zehirli olduğuna inanarak yemeyi reddetti, ta ki 1900'e kadar. Uzun zaman önce, pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu. Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, bu isim de Nahuatl dilinde tomatotldan alınmıştır.[3]
 
Halk dilinde domates manasında alaganta, azak, banadura (banader), cırtatan, cırtlavuk, domatiz, dongurak, eyrim, firek (fıreng), frenk elması, gafete (kafete), gırmuzu, gille, göğ baldırcan, hambalcan, herim, hülek, kalmi, kardoş, kavanez, kıldır, lalik (lolik), mamador (manator), mamya (maye, mamye, maniya), menize, misir, mülye, solik, şamik, tevris, tıkıl (tıhıl), tomat (tomati, domat), topalak ve topul gibi sözler de kullanılmaktadır.
 
Domates sebzemidir yoksa meyve mi?
 
Oysa bilim insanları “Çekirdeği olan yiyecekler meyvedir” diyor. Bir başka şekilde, tüketilen şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler aslen meyve olarak tanımlanmaktadır.
 
Türkiyeye domates nasıl geldi?
 
Anadolu'da domates ile ilgili ilk kayıtlara 3. Ahmet döneminde Damat İbrahim Paşa'nın aylık olarak tuttuğu 1723 yılındaki masraf kayıtlarında rastlıyoruz. Domatesi Osmanlı'ya tanıtan ve tohumlarını ilk getiren Halep'te 1799-1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker'di.
 
Domatesler meyve midir?
 
Ülkemizde çeşit çeşit yetiştirilen domatesler, çekirdek kurutma usulü ile de toprakta Türk aşçı haberleri can bulur. Söz çekirdekten açılmışsa eğer; domates meyve mi sebze mi sorunuza burada çözüm bulalım. Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
 
Domates bitkisel yiyecek midir?
 
Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. ... Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
 
Domates ne olarak geçer?
 
Öncelikle konuya bilimsel açıdan baktığımızda domatesin meyve olduğunu söyleyebiliriz. Merriam-Webster sözlüğüne göre tohumdan bitki haline gelen her şey meyve olarak adlandırılır. Bu tanıma göre çekirdeği olan ve bitki formatında yetişen her şey; elma, domates, erik meyvedir.
 
Domatesin kökeni neresi?
 
Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı.
 
Domates ne zamandan beri var?
 
Domates ilk olarak Amerika'dan Avrupa'ya 16. yüzyılda gelmiştir. Osmanlı'ya gelişi uzun zaman almıştır. Osmanlı mutfağı saray kayıtlarına ilk olarak yeşil domates kavata adıyla 1700'lerde girmiş ve sadece yeşil domates tüketilmiştir.
 
Domatese benzeyen meyve nedir?
 
Hayatınızda hiç yemeğiniz belki de hiç görmediğiniz 20 meyve... Ülkemizde satılsa ismi kokona olacak bu meyve Güney Amerika'da yetişiyor ve tadı limon ile domates arasında. Yani isterseniz salataya doğrayabilirsiniz.
 
Meyveler ve sebzeler arasındaki fark nedir?
 
Kaliforniya Üniversitesi Sebze Araştırma ve Bilgilendirme Merkezi'nin yaptığı tanıma göre; Türk aşçı haberleri meyve, bitkinin ovaryumunun olgunlaşmış halidir yani bitkinin üremesi amacıyla, çiçeğin değişime uğramasıyla oluşmuş ve tohumları (çekirdek vs.) taşıyan bir yapıdır. ... Sebze ise bitkinin yenebilen diğer kısımlarına verilen isimdir.
 
1 adet domates kaç gram?
 
Ortalama 1 adet domates 110 gramlık bir ağırlığa sahiptir. Bu miktar içerisinde 17 kcal kalori yer aldığını söylemek gerekir.
 
Domates fidesi hastalıkları nelerdir?
 
*  -Domates Mildiyösü (Phytophthora infestans) Hastalık Belirtileri. ...
*  Erken Yanıklık Hastalığı (Alternaria solani) Hastalık Belirtileri. ...
*  Domateste Kurşuni Küf (Botrytis cinerea) Hastalık Belirtileri. ...
*  Yaprak Küfü Hastalığı (Cladosporium. fulvum) ...
*  Külleme Hastalığı ...
*  Fidelerde Kök Çürüklüğü (Çökerten)
 
Domates Avrupa'ya ne zaman geldi?
 
Amerika kıtası 1492 yılında Kristof Kolomb tarafından keşfedilmiş olarak kabul edilir. Bu keşif sonrası domates ilk olarak Amerika'dan Avrupa'ya 16'ıncı yüzyılda gelmiştir
 
En lezzetli domates çeşidi hangisi?
 
Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden. En lezzetli domates olarak biliniyor.
 
Kaç tane domates çeşidi var?
 
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
 
Kaç çeşit domates var?
 
Dünyada domates çeşidi çok fazla olmasına rağmen herkesçe bilinen ve tüketilen 7 tür domates vardır denebilir.
 
Salça kaç yılında bulundu?
 
İlk standart domatesten ABD'de 1822 yılında Sabine tarafından Türk aşçı haberleri kaleme alınan eserde bahsedilir.
 
Domates Anadoluya ne zaman geldi?
 
Anadolu'da domates ile ilgili ilk kayıtlara 3. Ahmet döneminde Damat İbrahim Paşa'nın aylık olarak tuttuğu 1723 yılındaki masraf kayıtlarında rastlıyoruz. Domatesi Osmanlı'ya tanıtan ve tohumlarını ilk getiren Halep'te 1799-1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker'di.
 
Domates ulkeye ne zaman geldi?
 
Bayraktar (1953) ve daha sonra Oraman'ın (1968) bildirişlerine göre domatesin Türkiye'ye gelişi 1770'ler civarına rastlamakta- dır. Önce Akdeniz Bölgesi'ne muhtemelen Adana'ya giren domates daha sonra İstanbul'a ve Marmara'ya geçmiş ardından da diğer bölgelerimize dağılmıştır.
 
Küçük domates adı nedir?
 
Ekvator ve Peru'da yetişen yabani bir tür domates ile bahçe domatesinin hibritlenmesi (birleştirilmesi) sonucu üretilmiştir. Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
 
En verimli domates hangisi?
 
3 veya 4 ton arasında dekarda verim alınmaktadır. Salçalık domates yaz aylarının en verimli domates çeşitlerinden olmaktadır. Mart aylarında ekimi yapılmaktadır. Haziran veya Eylül aylarında hasadı kısımlar halinde 4 veya 6 ton arasında verim alınmaktadır.
 
Hangi domates kurutulur?
 
Evde domates kurutmak için öncelikle domateslerinizi en Türk aşçı haberleri  tazesinden ve hormonsuz olanından tercih etmenizi öneririz. İlaçlanmış domatesleri kurutmanız sizin sağlığınızı tehdit eden bir unsur olabilir. Ayrıca sulu domatesleri tercih etmemenizi öneririz.
 
Ayaş domatesi sırık mı?
 
Dolgun, sert sulu, zengin aromalı sarı domatesi en lezzetli ilk 10 domatesimizden de biridir. 68-78 günde hasada varan, sırık tip sarı domatesi taze olarak salatalarda, dilim olarak tost ve söğüş tabaklarında, pişirilerek sos ve konservelik olarak tüketilebilir.
 
Salça Türk mutfağına ne zaman girdi?
 
Domates aslında patlıcangiller familyasından. Hatta Osmanlı'da bir dönem Frenk patlıcanı olarak da anılıyor. Bugün her yemeğin vazgeçilmezi, salçanın ana malzemesi olan domatesin Osmanlı mutfağına girişi ve yaygınlaşması, 1800'lü yıllara dayanıyor.
 
Siyah domates var mı?
 
Çoğu kişi tarafından bilinmeyen ama antioksidan bakımından güçlü besin olan siyah domatese aynı zamanda Akdeniz domatesi denir. Kumato oalrak bilinen siyah domates oldukça etli ve sulu bir sebzedir. Domates olgunlaştıkça siyahlaşır.
 
Domates kuruturken tuz atılır mı?
 
Tuz kurutulurken domateslerin küflenmesini engelleyerek fireyi en aza indirir. Ancak tuz eklenerek kurutulan domateslerin tadı doğal ekşimsi domates tadından uzaklaşabiliyor. O nedenle ben verilecek fireyi göze alıp tuz koymadan kurutmayı tercih ediyorum.
 
Tarla domates ekimi nasıl yapılır?
 
Tohumların Ocak-Nisan ayları arasında ekimi yapılır. Tohumlar sıra arası 13-15 cm, sıra Türk aşçı haberleri üzeri 1-1,5 cm olacak şekilde, 1-2 cm derinliğe ekilir ve m²'ye 2-3 gr tohum olacak şekilde hesaplanır. Domates Fideleri, 3-4 gerçek yapraklı olduğunda seyreltilirler.
 
Domates suyu asit mi baz mı?
 
Domates suyu ph değeri ise 4 ile 4.5 arasındadır. Bu da domates suyunun bir asit olduğunu ancak zayıf bir asit olduğunu göstermektedir. pH tablosunda 0'a yaklaştıkça asidik özellik artarken 14'e yaklaştıkça bazik özellik artmaktadır.
 
Domates Küflenmeden nasıl kurutulur?
 
Balkon, teras veya güneşi gören herhangi bir yere tepsinizi koyabilirsiniz. Domateslerin küflenmemesi için eğer dışarıda bir yere koyduysanız tepsiyi geceleri içeri alın. Eğer evde güneşi gören bir alanınız yoksa fırında da kurutabilirsiniz. Kurumuş domatesleri ekmeklerinizde kullanabilirsiniz.
 
Domates suyu ne işe yarar?
 
İşte domates suyunun sağlığa inanılmaz faydaları:
 
*  Kanseri önlemeye yardımcı olur. 
*  Sindirime destek olur. 
*  Kolesterolü Düşürür. 
*  Kalp Hastalığına karşı korur.
*  Kanın Pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. 
*  Anti-İnflamatuar etkisine sahiptir.
*  Kemiklerinize destekçi! 
*  Cildiniz için faydalı
 
Domates pH değeri nedir?
 
Literatüre göre domatesin pH değeri 4.18 olarak belirlenirken; domateste pH değerini 3.91- 4.34 aralığında saptanmıştır
 
Kurutulmuş domates nasıl saklanır?
 
İyice kurumuş olan domatesleri bez torbalarda saklayabilirsiniz.
Kurutulmuş domatesleri bir diğer saklama yöntemi de kavanoza koyup, Türk aşçı haberleri üzerine kuru defne yaprağı, tane karabiber, kişniş koyarak, üzerini örtecek kadar zeytinyağı ilave edip, kapağını sıkıca kapatmaktır.
 
Kurutulmuş domates ne kadar haşlanır?
 
Kuru domatesler güzelce yıkanıp kaynar suda iyice yumuşayıncaya dek 10-15 dk kaynatılır. Diğer tarafta zeytinyağı derin bir tavada ısınmaya bırakılır.
 
Kahvaltılık domates kurusu nasıl yenir?
 
Kahvaltılık domates kurusu farklı peynir çeşitleri ile hazırlanmış peynir tabağı yanına çok yakışır. Zeytin ezmesi de bu leziz sofraya eklenebilir.
Dilerseniz yanına kızarmış dilim ekmekler ile harika bir kahvaltı menüsü oluşturabilirsiniz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler