Tescili Reçellerimizden Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?

Tescili Reçellerimizden Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?

Ceviz reçeli nerede meşhur? Ceviz reçeli faydaları nelerdir? Ceviz Reçeli için ceviz ne zaman toplanır? Ceviz reçeli kaç günde olur? Reçel için kireç kaymağı nasıl yapılır? Yöresel Reçel...

Tescili Reçellerimizden Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?
Yöresel Reçel Çeşitlerimizden Ceviz Reçeli Yapımı İçin Malzemeler
 
*     1 Kilogram Yeşil Ceviz
*     1 Su Bardağı Kireç Kaymağı
*     1 Kilogram Toz Şeker
*     6 Su Bardağı Su
*     5 Diş Karanfil
*     1 Çorba Kaşığı Limon Suyu
 
En İyi Reçel Çeşitlerimizden Ceviz Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Elinize bir eldiven giyip cevizlerin en dış kabuklarını incecik soyun. (Cevizlere her dokunduğunuzda elinizde eldiven olsun.)
 
Cevizleri büyük bir cam kavanoza yerleştirip üzerini içme suyuyla doldurun. Cevizleri 2 gün bu suda beklettikten sonra 1 hafta boyunca günde 3 kez sularını süzüp yenileyin.
 
1 haftanın sonunda cevizleri 1 gün boyunca kireç kaymağında bekletin. Ardından güzelce duruladığınız cevizleri 20 dakika haşlayıp soğuk suya alın.
 
Sudan çıkardığınız cevizleri bir kürdanla delerek içlerindeki acı suyu akıtın. Şeker, su ve limon suyuyla bir şerbet hazırlayın. Cevizleri ve karanfilleri şerbete atın ve birlikte kaynatmaya devam edin.
 
Şerbet koyulaşıp reçel kıvamına yaklaştığında tencereyi ocaktan alıp temiz bir örtünün altında 1 gün güneşte bekletin. Ertesi gün cevizleri tencereden alıp şerbeti yeniden kaynatın.
 
Şerbet iyice koyulaştığında cevizleri içine ekleyip reçelin soğumasını bekleyin. Soğuyan reçeli kavanozlara aktarıp ağzını sıkıca kapatarak serin bir yerde saklayın. Afiyet olsun…
 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi şehirleri ağına dahil edilen Hatay’da "ceviz reçeli" Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi tescil belgesini aldı.
 
Ogunlaşmamış cevizin kabuğu ince bir şekilde soyulup, sudan geçirilerek acısının atılıp, kireç kaymağından elde edilen suda bekletilerek, şeker ile kaynatılmasından oluşan karanfil ile aromatize edilmiş kültürel ve ekonomik değeri olan “ceviz reçeli” Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın girişimleri ile tescillendi.
 
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, reçel çeşitlerinden ceviz reçelinin Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın 10'uncu tescilli ürünü olduğunu söyledi. 
 
Çinçin, gastronomi haritamızda “Ceviz reçeli Hatay'ımıza ve Türk gastronomisine hayırlı olsun diyoruz. 
 
Geleneksel usullerle üretilen ceviz reçeli ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 365 oda içinde ilk 5'te bulunarak coğrafi ürünlerini tescil ettirmeye devam etmekte. 5 ürünümüz tescil yolunda. Ama Hatay çok zengin bir coğrafya" dedi.
 
Mutfağında 600'ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi bulunan Hatay'da bu güne kadar toplamda 10 ürünün tescillendiğini kaydeden Çinçin, "Diğer odalar ve borsaların ve belediyelerin de bu işe yakın ilgi göstermelerini diliyoruz. Bizden sonraki nesillere bu ürünlerin yapılış tekniklerinin kayıt altına alınması çok önemli. 
 
Coğrafi işaret tescilli ürünler artık dünya piyasasında daha rahat satılabiliyor ve daha fazla ticari gelir elde edilebiliyor. Katıldığımız gıda fuarlarında coğrafi tesciller ayrı bir öneme sahip oluyor. Bir nevi bizim mirasımız bu” diye konuştu.
 
Ceviz reçeli faydaları nelerdir?
 
Beyin hücrelerini geliştirir, maksimum enerji sağlar, yaşlanmayı geciktirir, kolesterolü düşürür, kabızlığı giderir, astım ve bronşite iyi gelir. Özellikle çocukların kemik ve zeka gelişimine faydalıdır. İnsan psikolojisinde de etkili bir özelliği olan ceviz reçeli öfkeyi dindirir, sinir sistemini rahatlatır.”
 
Ceviz Reçeli için ceviz ne zaman toplanır?
 
Şenköylüler Ceviz Reçeli. Mayıs ayının ilk haftası daha olgunlaşmamış olan firik cevizler yeşil olarak toplanır. Cevizin sertliği salatalık kıvamında içine çatalın rahatça girebileceği tazelikte olmalıdır. Önce cevizler maharetli ellerde çabucak kabuklarından keskin bir bıçak yardımıyla soyulur.
 
Ceviz reçeli kaç günde olur?
 
Tam 20 gün boyunca her sabah ve her akşam olmak üzere günde 2 kez suyu değiştirilerek tatlandırma işlemi yapılır. Çünkü acılığı ancak 20 günde gidiyor cevizin. 20.gün sonunda cevizler hazırlamış olduğumuz kireç kaymağına alınır ve 4-5 saat içinde bekletilir.Sonra iyice yıkanarak kireçten arındırılır.
 
Ceviz reçeli nerede meşhur?
Ceviz Reçeli - Bitlis
 
halk arasında doğal viagra olarak anılan ceviz reçeli cevizin ham halinden elde ediliyor. Meşhur Adilcevaz Cevizlerinden özenle seçilen olgunlaşmamış yeşil cevizler, kabuğu soyulduktan sonra doğal işlemlerden geçirilerek elde ediliyor.
 
Reçel için kireç kaymağı nasıl yapılır?
 
KİREÇ KAYMAĞI HAZIRLANIŞI: Aşama: öncelikle kireç kaymağımızı hazırlayalım bir kaba kirecimizi ve suyumuzu koyup karıştırıyoruz kireç eridiğinde üzerini örtüp en az 3 saat olmak kaydıyla beklemeye bırakıyoruz kireç tamamiyle dibe çökecek bize üzerinde ķi su ve üzerine biriken kaymağı lazım


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler