Amasra'nın Özellikleri, Amasra'da Gezilecek Yerler

Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçedir. Amasra'nın Tarihçesi nedir? Amasra'da Gezilecek Yerlerden Amasra Müzesi, Amasra'da Gezilecek..

Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçedir.
 
Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı bağımsız adalarına sahip olan Amasra, antik dönem de Amastris 3000 yıllık tarihi, hem çekicilik ve balıkçılığa dayanan yerel sanatları, hem de kendini çevreleyen ormanlık alanlarına sahip bir yerleşim yeridir. Amasra hâlen özgün balık lokantaları, otelleri ve ev pansiyonlarına sahip bir turizm bölgesidir.
 
Amasra yaz aylarında özellikle Ankara'ya olan yakınlığı nedeniyle çok fazla yerli turist ağırlar. Günübirlik ve konaklamalı birçok geziye ev sahipliği yapan Amasra'da Amasra plajı, Amasra müzesi, Gürcüoluk mağarası, Kuş Kayası yol anıtı, Göldere şelalesi, Ağlayan Ağaç, Direkli kaya, Amasra kalesi ve Amasra feneri en çok ziyaret alan yerlerdir. Sanatçı Barış Akarsu'nun memleketidir. Akarsu, Ocak 2007'de çıkardığı son kasetini Amasralılara ithaf etmiştir. Amasra'da Barış Akarsu heykeli bulunmaktadır.
 
Amasra'nın Tarihçesi nedir?
 
Bölgede yapılan bilimsel araştırmalarda çıkan arkelojik kalıntılar ve Nümismatik veriler ışığında çıkan sonuçların Amasra tarihi hakkında ilk yerleşim tarihini M.Ö. 5000 - M.Ö. 8500 (Neolitik Çağ) yılları arasına, hatta Üst Palelotik (Eski Taş Devri'nin üçüncü ve son alt devri) tarihlendiren bölgede antik kalıntıları araştıran belgesel yönetmeni G.Tekin Gün Paflagonya bölgesi yerleşimleri adlı eserde geçmektedir. 
 
Kurucaşile ve Ulus ilçelerinde tarih öncesi kaya üzerine Tamga, betimlemeleri Türkler’in Orta Asya dan Anadolu göçlerini desteklediği tarih öncesi varlıklarının izleri olduğunu, üzerinde bilimsel çalışmaların neticesinde daha fazla verilere ulaşılabileceği sanılmaktadır. 
 
Amasra tarihi hakkındaki en net bilgiler bölgede uzun süre arkeolojik araştıma yapan Prof.Dr. Semavi Eyice  Küçük Amasra Tarihi ve Eski. Eserleri Kılavuzu eserinde geçmektedir. 
 
1965 yılında yayınlanan eserde Amasra (Küçük Amasra tarihi) sırasıyla Amasra tarihinin başlangıcı, İyon kolonizasyonu, İranlılar ve İskender'in seferi, Roma İmparatorluğu, Hıristiyanlık dönemi Amasra, Bizans idaresinde Amasra, Cenovalılar, Fatih ve Amasra, Amasra'nın fethi, Türk idaresinde Amasra, Amasra'nın eski eserleri olarak sıralanabilir.
 
Amasra'da Gezilecek Yerlerden Amasra Müzesi
 
1955 yılında belediye binasının bir odasında hizmete açılan Amasra Müzesi, daha sonra bugün faaliyet gösteren tarihi binaya taşınmıştır. 1884 yılında, Bolu Kaymakamı, İsmail Kemal Bey tarafından yaptırılan Bahriye Mektebi, 1982 yılında aslına uygun olarak restore edildikten sonra müze olarak ziyarete açılmıştır. 
 
Amasra'nın Özellikleri Nelerdir?
4 adet salonu bulunan müzenin, iki salonunda Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerine ait arkeolojik eserler sergilenirken, diğer iki salonda Osmanlı Dönemi’ne ait eserler yer almaktadır. 
 
Haftanın her günü, yaz döneminde 08.00 – 19.00, kış döneminde ise 08.30 – 17.30 saatleri arasında ziyarete açık olan müzeye giriş ücreti 10 TL’dir.
 
Amasra'da Gezilecek Yerlerden Göldere Şelalesi
 
Amasra Karaman Köyü’ne 7 km mesafede yer alan Göldere Şelalesi, doğa ile iç içe sakin bir gün geçirmek isteyenlerin tercih ettiği noktalar arasında yer almaktadır. 
 
Ormanların arasından uzanan engebeli bir yol ile ulaşılan Göldere Şelalesi mevkiinde kamp kurup, ateş yakılabilen bir alan da bulunmaktadır. 
 
Şelalenin döküldüğü yerde yüzme imkanı sunan bölge, aynı zamanda gün batımı manzarası ile fotoğraf tutkunlarının da dikkatini çekmektedir. 
 
Karadenizin İncisi Amasra’da Ne Yenir Daiyenler İçin ve Amasra'da Gezilecek Yerlerden Çakraz Plajı
 
Amasra ilçe merkezine 20 dakika mesafede olan Çakraz, turkuaz denizi ve yemyeşil doğası ile bölgenin en çok tercih edilen plajları arasında yer almaktadır. 
 
Çakraz Plajı’nda yüzme ve güneşlenme imkanının haricinde yelkencilik, doğa sporları ve balıkçılık da yapılmaktadır. Plaj çevresinde köy hayatının sakinliğinin yaşanabileceği çeşitli tesislerin hizmet vermesinden dolayı bölge günübirlik gezilerin haricinde konaklama için de uygundur. Çevresinde otel ve pansiyonların bulunuyor olması da ayrıca yapılacak etkinliklerin saat gözetmeksizin yapılmasına olanak tanımaktadır. Güzel bir denize ve kuma sahip olan bu plaj, günübirlik geziler için harika bir yerdir.
 
Plaja giriş ücretsiz olup, şezlong ücretlidir. Şezlong ve şemsiye kiralama hizmeti verilmektedir. Kiralama ücretleri 5 – 10 TL arasındadır. 
 
Amasra'da tatilde dinlenmek, kışa hazırlanmak ve bedenen rahatlamak için Amasra gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
 
Amasra'da Gezilecek Yerlerden Amasra Ağlayan Ağaç
 
Tarihi bir köprü ile ana karaya bağlanan Boztepe mevkiinde yer alan Ağlayan Ağaç, 350 yaşında bir Selvi ağacıdır. Yıl boyunca denizden ve havadan aldığı nemi saklayarak bahar aylarında damla damla akıtan bu ağaç, ağlıyormuş izlenimi uyandırmaktadır. 
 
Ağlayan Ağaç’ın altında yer alan çay bahçesinde bu manzara izlenebilmektedir. Tavşan Adası’nın karşısında yer alan Ağlayan Ağaç mevkiinde dürbün kiralayarak, Tavşan Adası’nı izleme imkanı da bulunmaktadır. 
 
Beş Yoldan Amasra
 
Amasra öyle kolay varılan, ana yolların hemen yakınında bir turizm kenti değil. Ona ulaşmak için seyahat sever olmak gerekiyor. Onu görebilmek için Batı Karadeniz’ in kıyılarını aşmak gerekiyor. O, yarımadalarıyla, nasıl denizi kucaklıyorsa, ona öyle yaklaşmak ve kucaklaşmak gerekiyor.
 
İki adası, bir yarımadası, burunları ve mendirekleriyle denize doğru kulaç atarken, o ismi kara kendi yeşil Denizde, iki koy ve kıvrımlarıyla sanki karaya sığınmak ister gibidir.
 
Birinci Yol; GÖLLER YOLU,
İkinci Yol; SAFRAN YOLU,
Üçüncü Yol; DOĞU ve DOĞA YOLU,
Dördüncü Yol; BATI KIYI YOLU,
Beşinci Yol; DENİZ YOLU
 
Bu beş yol da Amasra’ya çıkıyor ve Amasra’lılar bu beş yolun yolcusunu da her zaman sevgi ile karşılıyor.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler