Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi

Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi "Şef Mehmet Kudat"

Çalışmalar kapsamında 10 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 633'e, başvuru aşamasındaki ürün sayısı da 694'e yükseldi. Bu süreçte Türkiye'nin 5 yöresel...

Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi "Şef Mehmet Kudat"Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi "Şef Mehmet Kudat"
Şef Mehmet Kudat
 
Sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra zengin mutfağıyla ön plana çıkan Diyarbakır'ın bugüne kadar 49 ürünü coğrafi işaret belgesi aldı
Tescil bekliyen 14 yemeğimiz var toplamda 63 başvuru yapıldı türkiye'nin en çok coğrafi işaretli ürünlere sahip ilk sırada diyarbakır bunun yanısıra 500 yakın yemek bitki baharatlar yer alıyor mezopotamya dünya nın en eski kültür ve mutfağına sahip kadim kent diyarbakır bir çok medeniyete ev sahipliği yapıyor.
 
7 medeniyet 7 kültür aynı kente kardeşçe sofranı yerli ve yabancı türistler e açıyor 2021 yılında kente 5 milyon türist diyarbakır 'ın eşsiz lezzetleri tadıp eşsiz büyüleyici dünya da 2 inci en uzun surları ve kadın kültürü gezme fırsatı buldu 7 medeniyet 7 kültür aynı kente efsane pişirme teknikleriyle dünya ya nam yapan lezzetlerin serüveni diyarbakır peki kimler var buyur  kürt ermeni suryani türk arap zaza ezidi 
 
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Surları ve Hevsel Bahçeleri ile camiler, kiliseler, hanlar gibi tarihi dokusuyla göz kamaştıran kadim şehir Diyarbakır, verimli topraklarında yetişen ürünleri ve zengin mutfağıyla gastronomi alanında da ilgi çekiyor. 
 
Coğrafi İşaretli Ürün Sayısı 633'E Çıktı 
 
Bu çalışmalar kapsamında 10 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 633'e, başvuru aşamasındaki ürün sayısı da 694'e yükseldi. Bu süreçte Türkiye'nin 5 yöresel ürünü de Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret almayı başardı, 16 ürün ise başvuru aşamasında. 
 
Türkiye gastronomi haberleri ve turizm haberlerinde de yer alan 2021 de Coğrafi işaretli ürün sayısı 15 yılda 20 kat artarak 932'ye ulaştı. 727 ürünle ilgili de işlemler sürüyor. Tescillenen ürünler hem Türkiye'nin değerlerinin tanıtılmasına hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 
 
Malatya'nın kayısısı, Aydın'ın inciri, Nallıhan'ın iğne oyası, Maraş'ın bakır işlemeciliği...
Türkiye birbirinden değerli coğrafi ve kültürel zenginliklere ve sahipliği yapıyor.
Coğrafi işaretli ürün sayısı 15 yılda 20 kat arttı. 
 
932 ürün tescilli, 737'sinin tescil işlemleri de sürüyor 
 
Türkiye'nin kültürel ve coğrafi değerleri tescillenmeye devam ediyor. Halihazırda 932 ürün tescillenirken 737 ürünün ise tescil işlemleri sürüyor. 
 
Coğrafi İşaret Nedir? 
 
Coğrafi işaretler, Antep Baklavası, Malatya Kayısısı, Aydın inciri gibi benzerlerinden farklılaşmış ve bu farklılığı, ününü kazandığı yöreye borçlu olan, katma değeri yüksek ürünlerdir. 
 
Özellikleri veya ünü itibariyle, kaynaklandığı yöre ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren coğrafi işaretler hem kendi üreticilerine ve yörelerine hem de ülkemize önemli ekonomik katkı sağlar. Menşe adı ve mahreç işareti olarak iki türü olan coğrafi işaretler, ihracat potansiyeli yüksek ürünlerdir. 
 
Menşe Adı 
 
Menşe adı, özelliklerini üretildiği yöreye borçlu olan ve tüm üretim süreçleri özdeşleştiği yörede gerçekleşen coğrafi işaretleri gösterir. 
 
Mahreç İşareti 
 
Mahreç işareti, belirgin bir özelliği veya ünü, özdeşleştiği yöreden kaynaklanan ürünleri gösterir. 
 
Geleneksel Ürün Adı 
 
Menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için en az otuz yıl süreyle kullanılan adlardır.
Mezopotamya nın en eski kadim mutfağı 'ın lezzetlerin serüveni diyarbakır 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler