Burmalı Amasya Çöreği Coğrafi İşaret Aldı

Burmalı Amasya Çöreği Coğrafi İşaret Aldı

Zengin mutfak kültürünün tanıtımına yönelik sürdürdüğü çalışmalara lezzetli bir halka daha eklendi. Amasya TSO'nun başvurusu sonucu fırında pişirilip sofraların vazgeçil..

Burmalı Amasya Çöreği Coğrafi İşaret Aldı
 
Amasya’nın vazgeçilmez lezzetlerinden olan ‘burmalı Amasya çöreği’, Amasya Valiliği ile Amasya Ticaret ve Sanayi Odası’nın(TSO) girişimleriyle coğrafi işaret aldı.
 
Amasya'nın vazgeçilmez lezzetlerinden olan ‘burmalı Amasya çöreği', Amasya Valiliği ile Amasya Ticaret ve Sanayi Odası'nın(TSO) girişimleriyle coğrafi işaret aldı. Böylece şehzadeler şehrinin tescilli ürün sayısı 10'a yükseldi.
 
Amasya Valiliği'nin öncülüğünde kentin zengin mutfak kültürünün tanıtımına yönelik sürdürdüğü çalışmalara lezzetli bir halka daha eklendi. Amasya TSO'nun başvurusu sonucu fırında pişirilip sofraların vazgeçilmezleri tescilli yemeklerimiz arasında olan ‘burmalı Amasya çöreği' coğrafi işaretle tescillendi.
 
Tarihi Osmanlı saray mutfağının Anadolu'da yaşatıldığı ender kentlerden Amasya'nın birçok yöresel ve kültürel ürüne barındırmasına rağmen yakın zamana kadar sadece 4 coğrafi işaretli ürüne sahip olduğunu hatırlatan Amasya TSO Başkanı Murat Kırlangıç, “Bu sayı oldukça azdı. Valimiz Mustafa Masatlı'nın önderliğinde başlatılan çalışmalar sayesinde burmalı Amasya çöreği ile birlikte tescilli ürün sayımız 10'a yükseldi” dedi.
 
Coğrafi işaretli yöresel mutfaklarımızdaki ürünler alanında yapılan çalışmalara destek olan Vali Mustafa Masatlı ve Belediye Başkanı Mehmet Sarı'ya teşekkür eden Murat Kırlangıç, nesiller boyu tadına doyamadan yedikleri Türk mutfağı yemek arşivindeki ‘burmalı Amasya çöreği'nin ardından kentin sahip olduğu diğer ürünlerin ekonomik değerinin artırılmasına yönelik faaliyetleri sürdüreceklerini söyledi.
 
Büyük Amasya Oteli'nde düzenlenen tanıtım toplantısına Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Fatih Ören, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Amasya Esnaf Odaları Birliği Başkanı İsa Köse ve diğer yetkililer de katıldı.
 
Burmalı Amasya Çöreği Tarifi İçin kullanılan Malzemeler
 
*  6 su bardağı un
*  1 su bardağından iki parmak eksik yağ
*  1 su bardağı ılık süt
*  Yarım paket yaş maya (42 gr lığın yarısı)
*  1,5 su bardağı ılık su
*  1 tatlı kaşığı tuz
 
Burmalı Amasya Çöreği Ara katlarına;
 
*  1 su bardağı çekilmiş ceviz (çok ince olmayacak)
*  6 yemek kaşığı haşhaş
*  Yarım su bardağı sıvı yağ
 
Burmalı Amasya Çöreği Üzerine;
 
*  1 yumurta sarısı
*  Yarım çay bardağı su
 
Cevizli Haşhaşlı Amasya Çöreği Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Un yoğurma kabına alınır, ortası havuz gibi açılır. Ortasına ılık süt, yarım paket yaş maya, tuz, sıvı yağ, ılık su katılır. Hamur yoğurulur, mayalanmaya bırakılır. İçi için haşhaş, sıvı yağ, çok ince çekilmemiş ceviz karıştırılır. Yanımıza alınır.
 
Mayalanan hamur 6 eşit parçaya ayrılır. Oklava yardımıyla üzerine az az un serperek servis tabağı büyüklüğünde açılır. Bütün bezeler açılır. Açma işlemi bittikten sonra sırayla aralarına hazırladığımız cevizli haşhaşlı içten 1,5 yemek kaşığı tepeleme iç serpilir. Elimizle yayılır.
 
Üst üste dizilerek hepsine aynı işlem yapılır. Altıncı bezeye sürülmez, en son hamuru da katıp elimizle bastırarak ortadan kenara doğru el ile açılır. Biraz daha büyüttükten sonra hamur ortadan ikiye kesilir. Üst üste katılır.
 
Resimde ki gibi, üst üste katılan hamur birer parmak genişliğin de resimdeki gibi kesilir. Yanlamasına büyük boy dikdörtgen borcam yağlanır, her bir kestiğimiz hamur parçasının üzerine bastırılır.
 
İçe doğru kıvrılarak eşit şekilde borcama sıra sıra dizilir, resimde ki gibi. Fırın tepsisine de dizilir. Üzerine bir yumurta sarısıyla yarım çay bardağı su çırpılarak her yerine eşit şekilde dökülür. 200 derece de her yeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. O kadar lezzetli bir çörek oluyor ki afiyet şifa olsun.
 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler