Kış Hazırlıklarından “Acılı”

Kış Hazırlıklarından “Acılı”

En sevilen Yöresel lezzetlerimizden "Acılı" nasıl yapılır? Domates, biber, yağ ve sarımsağın aynı kazanda kaynatılarak yapıldığı bu eşsiz lezzet, sonradan soğumaya bırakılıp, küçük saklama..

Kış Hazırlıklarından “Acılı”
 
Nevşehir’in geleneksel lezzetleri arasında bulunan kış mevsimini vazgeçilmez tatlarından “acılı” yapımı başladı. Vatandaşlar kazanlar ile acılı yapıyor.
 
Nevşehir il genelinde her yıl Ağustos ayının son haftalarında vatandaşlar kışın vazgeçilmez lezzeti olan acılı yapımına başlıyor. Kimi vatandaş kendine yetecek şekilde, kimisi ise dev kazanlar ile ticaretini yapacak şekilde acılı kaynatıyor.
 
Kişinin isteğine göre adından da belli olduğu gibi yoğun acılı ve az acılı olacak şekilde ayarlaması yapılıyor.  
 
Domates, biber, yağ ve sarımsağın aynı kazanda kaynatılarak yapıldığı bu eşsiz lezzet, sonradan soğumaya bırakılıp, küçük saklama kaplarında muhafaza altına alınıyor. 
 
Kazanlar ile kışa hazırlık yapan Erdem Erdoğan, Herkesin bu muhteşem lezzeti tatması gerektiğini ifade eden, acılının yapım aşamalarını tek tek sıraladı. 
 
İlk olarak harlı ateşe dayanıklı bir kazana ihtiyaç olduğunu ifade eden Erdoğan, “Öncelikle acı biberler ve sarımsak kızgın yağda kavurduktan sonra makinada çekilmiş kırmızı biber ve domates üzerine ilave edilir.
 
Sonrasında tuzu eklenen bu yöresel lezzet kıvama gelene kadar harlı ateşte pişirilmeye bırakılır. Kıvamını alan Acılı soğumaya bırakıldıktan sonra saklama kapları ve kavanozlarda kapağı açılmayacak şekilde muhafaza altına alınır. Kışın üşüten soğuklarında ise sofralara gelen bu eşsiz lezzet içimizi ısıtır.” dedi.
 
Türk aşçı haberleri olarak başka bir kaynaktan edindiğimiz meşhur acılı tarifini mutfaklarınıza taşıdık. İsteyen takipçilerimiz evde acılı nasıl yapılır tarifini deneyebilirler...
 
En sevilen Yöresel lezzetlerimizden "Acılı" nasıl yapılır?
 
Acılı Nevşehir 'de sonbahar aylarında kış hazırlıkları kapsamında hazırlanan bir kahvaltılık çeşitidir.
 
Ezmeden farkı ezmede sebzelerin çiğ olarak sunulması ve ezmenin günlük hazırlanması iken, acılının pişirilerek hazırlanması ve aylarca saklanabilmesidir. Acılı, ezilmiş sarımsak ve ceviz katılarak lezzetlendirilerek te servis edilebilmektedir. 
 
Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinde acılı tarifi
En iyi iştah açıcılardan acılı için kullanılan Malzemeler
 
* 5 Kilogram domates
* 3 kilogram kırmızı dolmalık biber
* Yarım kilogram acı cin(arnavut) biber
* 1 kilogram yeşil biber
* 1 çay bardağı şeker 
* Tuz
* Sıvı yağ
 
En meşhur acılı lezzetlerden "acılı" Yapılış tarifi
 
Domates, kırmızı dolmalık biber, yeşil biber ve acı biber mutfak robotunda çekilir. Hazırlanan karışım imkan varsa bahçede ocak kurularak yoksa tencerede suyunu kaybedip katılaşana kadar karıştırılarak pişirilir.
 
Pişirilen acılıya şeker, yağ ve tuz ilave edilir ve bir taşım daha kaynatılır. İlk sıcağı çıkmadan kavanozlara doldurulur ve hemen kapakları kapatılır. Serin yerde muhafaza edildiğinde kış sonuna kadar saklanabilir. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler