2019 yılının Son "Sorgül Buğday" Hasadı

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

2019 yılının son "Sorgül Buğdayı" hasadını dün proje önderimiz Sayın Ceyda Bölünmez Çankırı , Avrupa Birliği Büyükelçisi Sayın Christian Berger ve değerli eşi Marelina Berger ile birlikte çok sayıda davetlinin katılımı ile ev sahipliğini kıymetli dostumuz Sevgili Rasim Tugmaner' in yaptığı organizasyon ile gerçekleştirdik. 
 
Yaşadığımız mutluluğun ve gururun tarifi yok.
 
2017 yılında baslayan projemizin ikinci yılının sonunda 24 kadın mühendis, 310 kadın çiftçi, 6 arazi ve 440 ton tohumluk Sorgül Buğdayı ile gelecek yıl hedeflerimizi şimdiden koyduk.
 
Ülkemizin geleceğine bırakacağımız emanetlerimizle beraber güvenli gıda ve gıdanın sürdürülebilirliği,su kaynaklarımızın korunması ve en önemlisi kadın çiftçilerimizin istihdamı için projemizi anlatmaya ve tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
 
Ayaklarımın Yerden Kesıldığı Dogrudur! 
Hasat sonrası önümüzdeki günlerin planını yaparken akşam aldığım telefondan beri ayaklarımın yerden kesildiği dogrudur.
 
Arayan Rasim Tugmener Abim'di. Dun hasat yaptığımız arazinin sahibi. "Araziyi ölçtük, ürünü tarttık" Sonuç; Sorgül dönümde 313 kg. Hibrit dönümde 305 kg. Inanamadim! 
 

2019 yılının Son "Sorgül Buğday" Hasadı

Rekolte de hibrit tohumunu geçtik! 
Hibrit için tohum satın alındı. Gübre verildi. Zirai ot ilacı atıldı. Sulandı. Elektrik harcandı. 
Sorgül için tohum almadık. Geçen yılın tohumunu ektik. Gübre kullanmadık. Arazideki zararlı otlar elle temizlendi. Sulama yapılmadı.
En önemli gider, beden gücü idi.
Toprak ile tohum aile gibidir. Kendinden olmayanı kabul etmez! 
Geçtiğimiz yıl dönümde 750 kg veren hibrit, aşırı yağış ve sarı pas hastalığı ile mücadele edemedi. Onca yağışa rağmen Sorgül dayandı ve yüzümüzü güldürdü.
 
Hep söylerim Mardin'de ses ışıktan hızlıdır diye!
Bu harika haber çabuk yayılınca arayan Derviş Ama abimizdi. Ben doğuştan çiftçiyim. "Bu sefer hakli ciktin, isimizi de elimizden aldın" dedi. Arazilerin hepsini al ne yaparsan yap artık kavga etmeyeceğiz seninle!
 
İklim değişiyor. Tarımın kuralları değişiyor. Su kaynaklarımız bitti. Susuz tarıma geçmezsek, felaket kapımızda!  Projemizdeki bu sonuc gösterdi ki;
 
Yerel tohumla susuz tarım yaparak su kaynaklarımızı koruyabiliriz.
Yerel tohumla kimyasalsız temiz üretim yapabiliriz, sağlıklı ürün elde edebilir.Topraga ve suya saygılı tarım yapabiliriz.
Yerel tohum ile hibritteki kadar çok fazla enerjiye suya ve elektriğe ihtiyacımız olmadan üretim yapabiliriz. Tarım girdi maliyetlerini düşürebiliriz.
 

2019 yılının Son "Sorgül Buğday" Hasadı

En önemlisi genetik mirasımız yerel tohumlarımızı emanet aldığımız geleceğe bırakabiliriz.
Tabiki beden gücü gerektiren geleneksel tarım yöntemleri ile daha çok istihdam saglayabiliriz.
 
Benimle sürekli kavga etselerde, her zaman yanımda olan, yaptığım işte başarılarıma saygı duyan, gururlanan, tüm ulkemiz icin böylesi onemli bir projede tüm imkanlarını seferber eden tüm arazi sahiplerine, projemizdeki çiftçilerimize, kadinlarimiza, kadın mühendislerimize tabiki her zaman yanımda olan dostum, @ceydabolunmezcankiri'ya ulke tarımımızın geleceği adına teşekkür ederim...
Şef Ebru Baybara DEMİR
 

 
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.