Baharatları Doğru Kullanmak

Seyit ÇETİNKAYA
Yazar:Seyit ÇETİNKAYA
Bu yazı

Baharatları Doğru Kullanmak...
 
baharat bir familya ya mensuptur. Bu familyalar kendi içinde yüzlerce kola ayrılır. Türkiye’de ki yüzlerce çeşidine rağmen maalesef gereken önem verilmiyor. Her baharat kendine  özgü kullanım şekli vardır.
 
Anasonu suda bekletmemiz gerekirken köri  yi aktif hale getirmek için uzun süreler ısı görmesi gerekmektedir.
 
Gram Madala bir baharat değildir bir baharat ailesi yani karışımdır .Gram Masala soslu tavuk gibi ürünler için tamamen uydurma lezzettir.
 
Bütün bir baharat ailesini kaplıyan bir isim tek bir yemek şeklinde insanlara yedirmek aslında arkasının ne kadar boş olduğunu gösterir.
 
Bu günkü baharat tadımlarında fark ettimki aslında biz baharat kullanmıyoruz Aynı 15  20 baharat arasında dönüp duruyoruz insanlar Safran adı altında insanlar rahatsız olmadan aspir çiçeğini satabiliyorlar bundan daha kötü bir şekilde yenilebilir çiçek dikenlerini kurutup sarı gıda boyası ile boyayıp satıyorlar.
 
Bir baharatın kullanımını öğrenmek için soy ağacını inceleyebilirsiniz.
 
Türkiye’de şu an aktif kullanılan karabiberlerin içinde %30 karabiber dışı kimyasal bir toz olduğu söyleniyor.
 
Benim gözlemlerim %15 olduğu yönünde Böyle bir coğrafyada  bu kadar sınırlı kalmamız çok acı bir durum.
 
Uzak doğunun 2000 yıllık baharat tecrübesinden bize  gelen 20 30 tane mi ? Yaptığımız yemeklerin tadı hep aynı olmaya başladı çünkü yemeğe imza atacağımız  ürünler sayılı.
 
Çok franchise lı Restorantlar guruplarına gittiğimizde  yendiğimiz yemeğin hep aynı tat da olduğu gibi.
 
Aslında içine koydukları hazır sebze çeşni monosodium gulumat I büyük bir başarı gibi hissediyoruz Aslında kendimizi kandırıyoruz. Bu konuda aşmamız gereken çok yol var. Biraz daha özen göstermemiz gerekiyor






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.