Muşmula & Yenidünya ...

Seyit ÇETİNKAYA
Yazar:Seyit ÇETİNKAYA
Bu yazı

Muşmula & Yenidünya ...
 
kimisi MUŞMULA desin kimisi  MALTA ERİĞİ desin kimisi de YENİ DÜNYA desin Benim diyeceğim hepsi bu güzel hoş kokulu tatlı sulu ve vitamin deposu olan meyvenin kıymeti bilinsin de üç kuruş kazanma uğruna yok olup gitmesin. Anadolu'da bir çok bitkiler gibi unutulup adı fotoğrafları tozlu raflara kaldırılmasında kim ne derse desin.
 
Bütün ağaçlar sonbaharda soyunup yapraklarını yerlere atarken bir tek bu muşmula ağacı sahil bölgelerinde çiçek açar ve baharda ilk önce bu meyve verir hem de sanki diğer ağaçlara nispet yaparcasına, çok bereketlidir ve tabi çokta lezzetli.
 
Ne yazık ki seraların yanında olan bu ağaçların bir çoğu kökleniyor Nedeni ise çiçekleri tatlı olduğu için sera arılarının bu ağaca hücum etmelerinden dolayı sebzelerdeki çiçekleri döllemiyor olmaları.
 
Muşmula & Yenidünya ...
Benim endişem ise çiftçinin para kazanma uğruna memleketimizi tropikal meyve cennetine çevrilmesi. Tekli az ürün veren ağaçları çoğaltarak böyle çoklu ürünlü  ağaçların yok olması. Çoklu ürünlü ağaçlı meyveli ürünlere her sosyal statüden insanlar ulaşabilir oysa tekli az ürün veren ağaçlı meyvelere ise maalesef sadece Bu bizim için gerçekten endişe verici çünkü az ürün veren ağaçların meyveleri yurt dışına ihracat ediliyor.
 
Muşmula & Yenidünya ...
Bu nedenle bizim besleneceğimiz ürünleri çiftçi ekmek istemezse haliyle feryadı figan ederiz Portakalın fiyatı şu Bu ne?  diye.
 
Dileğim elbette çiftçimize bol ürünlü tüketicimize ise pazarda üretilen ürünlerin fiyatına bile bakmadan cebindeki parayı karıştırmadan Tart şundan 3-5kg demeleri.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.