• Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

  • Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

  • Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

  • Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

  • Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

  • Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

  • Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

  • Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

  • Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

  • Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

  • Mezenin Tarihi ve Kültürü

    Mezenin Tarihi ve Kültürü

Mezenin Tarihi ve Kültürü

Geleneksel Türk mutfağında En İyi mezeler hangileridir. Meze nasıl yapılır? Ege mezeleri nelerdir? Meze ne demektir? Mezenin tarihi geçmişini biliyor musunuz?

Mezenin Tarihi ve Kültürü 
 
Meze’nin Tanımı
Geleneksel Türk mutfağında En İyi mezeler hangileridir. Meze nasıl yapılır? Ege mezeleri nelerdir? Meze ne demektir? Mezenin tarihi geçmişini biliyor musunuz? Meze sözcüğü etimolojik olarak incelendiğinde, kökenlerinin İranlıların kullandığı ‘‘Maza’’ kelimesine dayandığı görülür. Maza, lezzet anlamına gelmektedir.
 
Mezeler; porsiyon olarak küçük miktarlarda sunulan, lezzetleri ve görünümleriyle sofralarımızdaki yeri büyük ve vazgeçilmez yiyeceklerdir. Bizim mezelerimiz gibi bazı ülkelerin de benzer yiyecekeri mevcuttur. Bizde ve Ortadoğu’da “Meze”, İtalya’da “Antipasta”, Fransa’da (Hors d’ouvre) “Ordövr”, İspanya’da “Tapas”, Magrip ülkelerinde ise “Mukabalat” diye anılır.
 
Mezenin Tarihçesi
İlk mezenin kimler tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir fakat zeytinyağını ilk bulanlar Giritlilerdir. Soğuk mezelerde genellikle zeytinyağı ile yapıldığından ilk mezenin de Giritliler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Zeytin ağacına  ilişkin  mevcut en eski veri Ege Deniz’indeki Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan 39.000 yıllık zeytin yaprağı fosilleridir.
 
Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz’in tam ortasındaki Girit Medeniyeti’ne M.Ö 4.500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir. Zeytinyağı kültürünün Akdeniz’deki diğer kavimlere yayılmasında en önemli rolü Giritliler oynamıştır. Zeytinyağının bulunuşu ile yemek kültüründe de değişiklikler olmuştur. Zeytinyağının aromasıyla yemekler daha lezzetli ve daha dayanıklı hale gelmiştir. Osmanlı Saray mutfağında da zeytinyağlı yemekler mevcuttu fakat İslam dinine göre içki haram olduğu için meze bir yemek kültürü olarak fazla gelişememiştir. 
 
Fakat İstanbul çevresinde yaşayan Gayrimüslimler tarafından meze bir kültür olarak benimsenmiş ve geliştirilmiştir. Özellikle İstanbul’un Yenikapı, Karaköy, Galata, Kumkapı, Balat, Şişli, Kurtuluş, Adalar, Üsküdar ve Kadıköy çevresinde yaşayan Gayrimüslimlerin açtıkları meyhaneler ve şarküteriler meze kültürünün yaygınlaşmasına ve çeşitliliğin artmasına önemli  katkı yapmıştır.
 
Meze Kültürü
Meze denilince akla ilk gelen, alkollü ve özellikle rakı ile tüketilen yiyecekler düşünülür; fakat meze kültürünün gelişmesi ile birlikte meze sadece içkinin yanında atıştırmalık bir yiyecek olarak değil, bir yemek kültürü olarak Türkiye mutfağında kendisine yer bulmuştur.
 
Türkiye mutfağı kültüründe, masayı mezelerle donatmak, o sofranın zenginliğini de gösteren bir kavramdır. Görsel olarak farklı renkli görüntüleriyle sofranın albenisini artıran mezeler, aslında farklı bir işlev de sağlıyor. Yemek yemeği karın doyurmak kavramından uzaklaştırıyor, keyifli bir olaya çeviriyor. Bu keyfi sağlayan sadece mezelerin görüntüsü, kokusu ve tadı değil hiç kuşkusuz. Mezelerin sofrada yarattığı güzelliğin, sohbetle süslenmesi de önemli.
 
Soğutulmadan yenmek istenen ana yemeğe verilen telaş, mezeerde bir yavaşlığa, dinlenmeye ve sohbetle ayrı bir keyfe dönüşüyor. Ağır hiçbir yiyecek meze sınıfına dahil edilmez. Mezeler asla karın doyuracak boyutlarda sunulmamalıdır. Mezeler mevsimlere göre taze bulunan sebzelerden hazırlanmalıdır. Yazın patlıcanı biberi, ilkbaharın enginarı, güzün mantarı, kışın lahanası; kısacası her mevsimin kendine has taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanmış mezeleri vardır.
 
Bu kadar geniş bir alanda değerlendirilen mezeler arasında şüphesiz ilk akla gelenler beyaz peynir, kavun, yoğurt ve çiğ sebzelerdir. Ardından ise her çeşit salata, sardalya, tuzlu balık türleri, ciğer kebabı, tavası, yahnisi, havyar, beyin, muska böreği, midyenin her çeşidi, kuzu söğüş, patlıcan, biber, yaprak, lahana, domates dolmaları, her türlü köfte, zeytin, zeytinyağlılar, şarküteri ürünleri, çerkez tavuğu ve yumurta yerlerini alır.
 
Tabii Türkiye mutfağının, yörelere göre pek çok değişik lezzet barındırdığını düşünürsek, listeyi uzatmak mümkün. Ayrıca meyveeri, gerçek meze olarak kabul edenlerin sayısı az değildir.
 
Meze Tarifleri
 
En İyi Meze Tariflerinden Gavurdağı Salatası
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Gavurdağı Salatası Malzemeler
*     2 Adet Çarliston Biber 
*     2 Adet Kırmızı Biber 
*     1 Adet Kuru Soğan
*     2 Diş Dövülmüş Sarımsak  
*     2 Adet Domates  
*     ½  Demet Maydanoz
*     100 gr Ceviz  
*     250 gr Tatlı Biber Salçası  
*     1 Çay Kaşığı Pul Biber
*     2 Çorba Kaşığı Nar Ekşisi 
*     1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
*     1 Çay Kaşığı Kimyon 
*     1 Çay Kaşığı Tuz
 
En İyi Meze Tariflerinden Yapılışı
Çarliston biberi, kırmızı biberi, soğanı, domatesi ve maydanozu bol suda iyice yıkayın, sonra ufak ufak doğrayın. Bu hazırladığınız karışımı geniş bir kaba alarak üzerine sırasıyla sarımsak, salça, pul biber, kimyon, tuz ve zeytinyağı ekleyerek harmanlayın. Harmanladığınız karışımı servis tabağına alın ve üzerine nar ekşisi ile cevizi ekleyerek süsleyebilirsiniz.
 
En İyi Meze Tariflerinden Halep Köftesi
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Halep Köftesi Malzemeler
 
*     300 Bulgur 
*     150 gr. İrmik 
*     1 Çorba Kaşığı Acı Biber Salçası
*     1 Çorba Kaşığı Tatlı  Biber Salçası 
*     1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
*     1 Tatlı Kasığı Şeker 
*     1 Çay Kasığı Tuz 
*     1 Çay Kasığı Nane
*     1 Çay Kasığı Karabiber  
*     1 Çay Kasığı Kimyon 
*     2 Yumurta
 
Halep Köftesi Sos İçin;
*     1 Çorba Kaşığı Nar Ekşisi 
*     1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
*     1 Çay Kaşığı Nane 
*     1 Çay Kaşığı Pul Biber 
*     1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
 
Halep Köftesi Yapılışı
Bulguru ve irmiği karıştırın, sonra üzerine sıcak su dökün ve 10 dakika dinlenmeye bırakın. Karabiber, kimyon, yumurta, şeker, tuz, nane ve salçalarla beraber bir kaba koyun ve mikser ile karıştırın. Hamur haline gelen malzeme ufak ufak kesip yağlı bir tepsiye misket haline getirerek koyun.
 
Halep köfteleri hazır olan tuz ve zeytinyağı eklenmiş olan kaynamış suda haşlayın ve haşlandıktan sonra köfteleri soğuk suda süzün. Hazırladığımız köfteleri sosu için hazır olan nar ekşisini, biber salçasını, naneyi, pul biberi ve zeytinyağını bir kaba alarak harmanlayın. Tercihen servis yaparken üzerine ufak ufak doğranmış kırmızı biber, sarı biber ve taze soğan ile süsleyebilirsiniz.
 
En İyi Meze Tariflerinden İspanyol  Salatası
Mezenin Tarihi ve Kültürü
İspanyol  Salatası Malzemeler
 
*     3 Kabak 
*     3 Bostan Patlıcan  
*     ½ Demek Dereotu
*     2 Çorba Kaşığı Mayonez 
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz 
*     3 Diş Sarımsak
*     100 gr. Fındık 
*     ½ kilo Süzme Yoğurt
 
İspanyol  Salatası Yapılışı
Bostan patlıcanları sacda ya da ızgarada pişirin. Izagara olan patlıcanların içini çıkartarak 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile karıştırın ve soğumaya bırakın. Kabağı rendeledikten sonra 100 gr. yağ ile kavurun ve kavurduktan sonra 5 dakika soğumaya bırakın. Bir kaba kabağı, ufak ufak doğranmış dereotunu, soğumuş olan patlıcan salatasını, mayonezi, fındığı, sarımsağı, tuzu ve yoğurdu ilave ederek iyice karıştırın. Hazırladığımız karışımı servis tabağına alarak servis edebilirsiniz. Tercihen üzerini dereotu  ile süsleyebilirsiniz.
 
En İyi Meze Tariflerinden Girit Ezmesi
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Girit Ezmesi Malzemeler
 
*     1 Kalıp Ezine Beyaz Peynir 
*     1/2 Demet Maydanoz  
*     ½ Taze Kekik
*     1 Diş Sarımsak 
*     1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 
*     150 gr. Kırık Antepfıstık
 
Girit Ezmesi Yapılışı
Peyniri iyice rendeleyin. Maydanozu, kekiği ve sarımsağı ufak ufak doğrayın. Bir kaba rendelediğimiz peyniri, maydanozu, kekiği, sarımsağı ve zeytinyağını koyarak ellinizle yoğurun, eğer yoğurduğunuz karışım katı olmuş ise su ilave edebilirsiniz.  En son  kırık Antep fıstığını ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Tercihen servis yaparken üzerini Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
 
En İyi Meze Tariflerinden Zeytinyağlı  Çalı Fasulye
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Zeytinyağlı  Çalı Fasulye Malzemeler
 
*     ½ Kilo Çalı Fasulye 
*     1 Adet Kuru Soğan 
*     2 Adet Havuç
*     2 Diş Sarımsak 
*     2 Adet Orta Boy Domates 
*     3 Çorba Kaşığı   Sıvı Yağ
*     1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
 
Zeytinyağlı  Çalı Fasulye Yapılışı
Çalıları ve havuçları uzunlamasına ince ince doğrayın. Kuru soğanları ince ince büyükçesine doğrayın. Domatesleri küp küp, ufak ufak doğrayın. Hazırladığımız karışımı bir tencereye alın ve üzerine yağ ve sarımsağı ilave edip, kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirmeye bırakın. Hazır olan çalı fasulyeyi servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağı dolaştırdıktan sonra soğumaya bırakın. Tercihen servis yaparken üzerini maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
 
En İyi Meze Tariflerinden Fındıklı Haydari
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Fındıklı Haydari Malzemeler
 
*     2 kg Süzme  Yoğurt 
*     1 Demet Dereotu   
*     1 Çorba Kaşığı Nane
*     1 Çorba Kasığı Dövülmüş Sarımsak   
*     1 Tatlı Kasığı Tuz
*     1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 
*     200 gr Kırık Fındık
 
Fındıklı Haydari Yapılışı
Dereotunu ufak ufak doğrayın. Bir kaba yoğurdu koyduktan sonra sırasıyla dereotunu, naneyi, dövülmüş sarımsağı, tuzu ve en son olarak zeytinyağını ilave ederek karıştırın.  Biraz daha cacık  tarzında sevener, su ilave edebilir. En son karışıma kırık fındıkları ilave ederek  biraz daha karıştırın. Tercihen servis yaparken üzerini fındıklarla süsleyebilirsiniz.
 
En İyi Meze Tariflerinden Kaya Koruğu Otu Salatası
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Kaya Koruğu Otu Salatası Malzemeler
 
*     ½ kg. Kaya Koruğu Otu 
*     2 Adet Kırmızı Biber 
*     2 Adet Taze Soğan
*     ½  Bağ Maydanoz 
*     ½  Bağ Dereotu 
*     2 Diş Dövülmüş Sarımsak
*     3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 
*     100 gr. Taze Üzüm
 
Kaya Koruğu Otu Salatası Yapılışı
Koruk otlarını bol suda yıkayın ve yıkadıktan sonra sirkeli suda 5 dakika bekletin. Yıkadığımız koruk otunu, kırmızı biberi, taze soğanı, maydanozu ve dereotunu orta boy doğrayın. Doğradığınız otları bir kaba alın, sarımsağı ve zeytinyağını ilave ederek karıştırın. Karışımı servis tabağına alın ve üzerini taze üzümlerle süsleyin.
 
En İyi Meze Tariflerinden Nar Ekşili Kısır
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Nar Ekşili Kısır Malzemeler
 
*          200 gr.  ince bulgur 
*     1 Tatlı Kaşığı Kimyon 
*     1 Tatlı Kaşığı Karabiber
*     1 Tatlı Kaşığı Kaşığı Tuz 
*     ½  Adet Limon  
*     200 gr. Tatlı Biber Salçası
*     2 Adet Taze Soğan 
*     2 Yeşil Biber 
*     2 Kırmızı Biber 
*     ½ Demet Maydanoz 
*     3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 
*     Çorba Kaşığı Nar Ekşisi
 
Nar Ekşili KısırYapılışı
Bulguru 1 bardak sıcak suyla ıslatıp kendini çekmesini bekleyin. Daha sonra kimyon, karabiber, limon suyu, salça ve tuzu ekleyerek avuç içiyle iyice ovun. Taze soğanı, yeşil biberi, kırmızı biberi ve maydanozu ufak ufak doğrayın. Doğradığınız yeşillikleri ve zeytinyağını karışıma ekleyerek yeniden karıştırın. En son nar ekşisini ekleyerek karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız karışımı servis tabağına alın ve üzerini maydanoz ile süsleyin.
 
En İyi Meze Tariflerinden Hatay Ekşileme
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Hatay Ekşileme Malzemeler
 
*     2 kg. Bostan Patlıcan 
*     4 adet Yeşil  Biber 
*     1 Baş Soğan
*     2 Adet Domates 
*     ½  Bağ Maydanoz 
*     5 Adet Çeri Domates
*     3 Çorba Kaşığı Nar Ekşisi 
*     3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
 
En İyi Meze Tariflerinden Hatay Ekşileme Yapılışı
Bostan patlıcanlarını sacda ya da ızgarada iyice közledikten sonra bir kaşık yardımıyla içini çıkartın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek karıştırıp soğumaya bırakın. Yeşil biberi, soğanı, domatesi ve maydanozu orta boy doğradıktan sonra soğuyan patlıcan salatasının içine ekleyerek fazla ezmeden karıştırın. Son olarak nar ekşisini ve zeytinyağını ekleyerek biraz daha karıştırın. Servis tabağına alın ve kenarlarını çeri domatesle süsleyin.
 
En İyi Meze Tariflerinden İçli Köfte
Mezenin Tarihi ve Kültürü
İçli Köfte İç Malzemeler
 
*     250 gr Kıyma 
*     ½ kg Soğan 
*     1 Tatlı Kaşığı Kimyon 
*     1 Tatlı Kaşığı Karabiber 
*     1 Çay Kaşığı Pul Biber 
*     1 Çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber
*     ½   Demet Maydonoz 
*     100 gr Kırık Fındık 
*     150 gr İç Antepfıstığı
*     40 gr Margarin
 
En iyi Meze Tariflerinden Hamur Malzemeleri
 
*     250 gr İrmik 
*     250 gr İnce Bulgur 
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz
*     1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
 
İçli Köfte İç Yapılışı
Margarinle birlikte kıymayı kısık ateşte tane tane olana kadar kavurun, sonra ufak ufak doğradığınız soğanları ilave edin ve birlikte kavurun. Kıyma ve soğanlar iyice piştikten sonra kimyon, karabiber, pul biber ve toz kırmızıbiberi ekleyin ve 3 dakika beraber kavurun. Hazırlanan karışımı soğutun ve soğuduktan sonra üzerine fındık, fıstık ve ince ince doğranmış maydanoz ilave edilerek karıştırın.
 
İçli Köfte Hamur Yapılışı
İrmik ve ince bulguru bir kapta iyice karıştırın ve üzerine sıcak su ekeyip tekrar karıştırın. Karışım soğuduktan sonra üzerine toz kırmızıbiberi ve tuzu ekleyerek mikserden istenilen kıvama gelene kadar geçirin. Hazır olan hamuru avucunuzun içine alarak açın ve içine hazırladığınız içi koyup şekilli bir biçimde hamurunuzu kapatın. Hazırladığınız içli köfteleri kızgın yağa atarak yavaşça çevirin. Kızaran içli köfteleri servis tabağına alabilirisiniz. Servise hazırdır. Afiyet olsun.
 
En İyi Meze Tariflerinden Cevizli Pazı
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Cevizli Pazı Malzemeler
 
*     ½ kg. Pazı 
*     ½ kg. Süzme Yoğurt 
*     1 Soğan 
*     3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
*     2 Diş Dövülmüş Sarımsak 
*     100 gr.  Kırık Ceviz 
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz
 
Cevizli Pazı Yapılışı
Pazıyı bol suda yıkayın sonra süzün. Soğanı ve pazıyı ufak ufak doğrayın. Doğradığınız soğanları bir tavada zeytinyağı  ile pembeleşinceye kadar kavurun ve soğanlar pembeleşince pazıları da ekleyin. Pazılar yumuşadıktan sonra karışımı bir kaba alarak soğumaya bırakın. Soğuyan karışıma sarımsağı, yoğurdu, tuzu ve cevizi karıştırın. Daha sonra servis tabağına alarak soğumaya bırakın. Tercihen servis yaparken üzerini ceviz ile süsleyebilirsiniz.
 
En İyi Meze Tariflerinden Mantar Sote
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Mantar Sote Malzemeler
*     1 Kuru Soğan 
*     1 Diş Dövülmüş Sarımsak 
*     1 Kırmızı Biber 
*     3 Yeşil Sivri Biber 
*     ½ Çorba Kaşığı Pul Biber 
*     ½ kg. Haşlanmış Mantar
*     1 Çorba Kaşığı Domates  Salçası
 
Mantar Sote Yapılışı
Kuru soğanı ufak ufak doğrayın. Doğradığınız soğanı sarımsakla beraber yağda pembeleşinceye kadar kavurun ve yaklaşık 5  dakika sonra pul biber ve salçayı ekleyerek yeniden kavrulmaya bırakın. İyice kavrulduktan sonra mantarlarla beraber 3  bardak su ekleyerek  haşlamaya bırakın. Kırmızı ve yeşilbiberleri ufak ufak doğradıktan sonra onları da ekleyin ve 3 dakika daha pişirin. Servis tabağına alın ve üzerine biraz zeytinyağı serpiştirin. Tercihen servis yağarken üzerini maydanozla süsleyebilirsiniz.
 
En İyi Meze Tariflerinden Havuç Tarator
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Havuç Tarator Malzemeler
*     ½ kg. Haşlanmış Havuç 
*     ½ kg. Süzme Yoğurt 
*     ½ Bağ Dereotu
*     3 Diş Dövülmüş Sarımsak 
*     200 gr. Kırık Fındık 
*     50 gr. Mayonez
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz
 
Havuç Tarator Yapılışı
Havuçları soyduktan sonra rendeleyin. Rendelediğiniz havuçları bir tavada, yağ ile 10 dakika kavurun. Bir kaba alarak soğumaya bırakın. Soğuyan havuca ufak ufak doğradığınız dereotunu, sarımsağı, tuzu, mayonezi, yoğurdu ve en son fındığı ekleyerek karıştırın. Karışımı bir kaba alarak üzerine fındık ekleyerek servis edebilirsiniz. Servise hazırdır. Afiyet olsun.
 
En İyi Meze Tariflerinden Patates  Salatası
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Patates  Salatası Malzemeler
*     ½ Bağ Maydanoz 
*     1 Adet Havuç 
*     5 Adet Patates 
*     1 Adet Yumurta
*     3 Çorba Kaşığı Zeyinyağı   
*     ½ Çorba Kaşığı Tuz
 
Patates  Salatası Yapılışı
Patatesleri ve havuçları soyun ve bir tencereye alarak pişene kadar haşlayın. Haşlanan patatesleri bir kaba alın ve üzerine yumurtayı kırıp yağı ve tuzu ilave ederek iyice ezin. Maydanozu ve havucu ince ince doğrayın ve ezilmiş patatesin içine ilave ederek karıştırın. Tercihen servis yaparken üzerini  maydanozla süsleyebilirsiniz.
 
En İyi Meze Tariflerinden Çerkez Tavuğu
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Çerkez Tavuğu Malzemeler
*     ½ Paket Tost Ekmeği 
*     ½ kg. Tavuk Göğsü 
*     ½ kg. Süt
*     ½ Çorba Kaşığı Beyaz Karabiber 
*     ½ Çorba Kaşığı Tuz
*     200 gr. Kırık Ceviz 
*     2 Diş Dövülmüş Sarımsak
 
Çerkez Tavuğu Yapılışı
Tavuk göğsünü bir tencerede pişirin. Pişen tavuk göğsünü ufak ufak elinizle parçalayın. Tost ekmeklerinin kenarlarını inceden kesip bir kapta sütle iyice yoğurun. Ekmek istenilen kıvama geldikten sonra tavuğu, karabiberi, tuzu, sarımsağı ve cevizi koyarak karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra üzerini ceviz ve tavuk parçalarıyla süsleyin.
 
En İyi Meze Tariflerinden Köri Soslu Patlıcan
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Köri Soslu Patlıcan Malzemeler
*     1 Kuru Soğan 
*     4 Çorba Kaşığı Köri Sosu 
*     3 Çorba Kaşığı  Zeytinyağı
*     1 kg. Bostan Patlıcan 
*     ½ Çorba Kaşığı Tuz
*     3 Diş Dövülmüş Sarımsak
 
Köri Soslu Patlıcan Yapılışı
Bostan patlıcanlarını közleyip içini bir kaşık yardımıyla boşalttıktan sonra soğumaya bırakın. Soğanları ufak ufak doğrayın ve tavaya koyup yağda kavurun. Soğanlar biraz pembeleştikten sonra üzerine 1 bardak soğuk su ilave edin. Su kendini soğanlarla beraber çekmeye başlamasına yakın 2 çorba kaşığı köri sosu ilave edin. Karışıma sırasıyla patlıcan salatasını, tuzu, sarımsağı ve köri sosunu ekleyerek karıştırın. Karışımı servis tabağına alın ve soğumaya bırakın. Tercihen servis yaparken üzerine ince doğranmış maydanoz, taze soğan ve kırmızı biber ile süsleyebilirsiniz.
 
En İyi Meze Tariflerinden Körpeoğlu Salatası
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Körpeoğlu Salatası Malzemeler
*     3 Adet Kabak 
*     2 Adet Havuç 
*     3 Adet Patates 
*     4 Adet Patlıcan
*     ½  kg. Süzme Yoğurt 
*     4 Diş Dövülmüş Sarımsak
*     2 Çay Bardağı Sıvıyağ 
*     1 Tatlı Kaşığı Nane 
*     1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
 
Körpeoğlu Salatası Yapılışı
Kabakları, havuçları, patlıcanları ve patatesleri ufak ufak, küp küp doğrayın. Bir tencerede yağı kızdırın ve sebzeleri yağın içine atarak kızartın. Bir tabağın altına peçete koyun ve kızaran sebzeleri tabağa koyarak yağını çekmesini ve soğumasını bekleyin. Bir kaba soğuyan sebzeleri alın. Üzerine yoğurdu ve sarımsağı ekleyerek karıştırın. Karışımı servis tabağına alın. Bir tavada zeytinyağı, nane ve pul biber koyarak kızdırın. Servis yaparken yoğurtlu sebzelerin üzerini sarımsaklı yoğurt ve kızartmış olduğunuz nane ve pul biber karışımı ile süsleyin.
 
En İyi Meze Tariflerinden Kadınbudu Köfte
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Kadınbudu Köfte Malzemeler
*     500 gr. Pirinç 
*     4 Adet Kuru Soğan 
*     200 gr. Margarin 
*     2 Yumurta
*     ½ Sıvı yağ 
*     ½ kg. Un 
*     ½ Çorba Kaşığı Karabiber 
*     1 Çorba Kaşığı Kimyon 
*     1 Çorba Kaşığı Nane 
*     ½ Çorba Kaşığı  Tuz
*     ½  Demet Maydanoz
 
Kadınbudu Köfte Yapılışı
Pirinçleri bir gün önceden haşlayın ve süzgeçten geçirin.  Soğanları ufak ufak doğrayın. Bir tavada margarini eritin, sonra kıymayı soğan la birlikte kavurun. İşlem tamamlandıktan sonra kıyma ile pirinci dinenmesi için 1 gece dolapta bekletin.
 
Ertesi gün bir kaba pirinci ve kavrulan kıymayı alın. İçine karabiberi, kimyonu, naneyi, tuzu ve önceden ince ince doğradığımız maydanozu ekleyerek kavurun. Küçük bir kapta yumurtayı kırıp çırpın. Boş bir alanda karışıma el büyüklüğünde şekil verin ve ilk başta una sonar da yumurtaya bulayın. Başka bir kapta yağı kızdırın ve kızaran yağın içinde hazırladığımız hamurları kızartın, daha sonra da servis tabağına alın. Servise hazırdır. Afiyet olsun.
 
En İyi Meze Tariflerinden Pastırmalı Humus
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Pastırmalı Humus Malzemeler
*     1 kg. Nohut 
*     1 Çorba Kaşığı Tuz 
*     1 Çorba Kaşığı Tahin 
*     ½ Çorba Kaşığı Kimyon 
*     ½ Margarin 
*     3 Diş Dövülmüş Sarımsak
*     50 gr. Pastırma 
*     2 Çorba Kaşığı İç Fıstık
 
Pastırmalı Humus Yapılışı
Nohutları bir gece önceden su ile dolu olan tencereye alın ve tuz ilave edip ıslatmaya bırakın. Ertesi gün nohutları bir tencerede haşlayın. Nohutlar haşlandıktan sonra 2 bardak su ile mikserden geçirin. Çekilmiş nohutları tencereye alın ve tahin, kimyon, margarin, sarımsak ve 2 bardak su ilave ederek su kendini çekene kadar kısık ateşte kaynatın. İstenilen kıvama geldiğinde servis tabağına alın. Bir tavada pastırmayı ve iç fıstığı tavada kızartın. Kızaran karışımı humusun üzerine serpiştirin. Servise hazırdır. Afiyet olsun.
 
En İyi Meze Tariflerinden Rus Salatası
Mezenin Tarihi ve Kültürü
Rus Salatası Malzemeler
*     ½ Havuç 
*     250 gr. İç Bezelye 
*     ½ Patates 
*     15 Tane Kornişon Turşusu
*     250 gr. Süzme Yoğurt 
*     250 gr. Mayonez 
*     1 Çorba Kaşığı Meksika Fasulyesi 
*     1 Çorba Kaşığı Tuz
 
Rus Salatası Yapılışı
Havucu ve patatesi soyduktan sonra tencereye 1 tatlı kaşığı tuz atarak haşlayın. Haşlanan havucu, patatesi ve turşuyu ufak ufak küp şeklinde doğrayın. Doğradığınız karışımı bir kaba alın ve içine bezelye, yoğurt, mayonez ile tuz ekleyerek karıştırın. Karışımı servis tabağına alıp üzerini turşu, havuç ve Meksika fasulyesi ile süsleyebilirsiniz.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli meze tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Foto Galeri Haberleri