Genç Nesle Fast Food Vegan Yiyecekler

Genç Nesle Fast Food Vegan Yiyecekler

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra zeytin kültürüyle de tanınan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde...

Genç Nesle Fast Food Vegan Yiyecekler 
Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra zeytin kültürüyle de tanınan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde geleneksel ot yemekleri canlandırılacak. Düzenlenecek festival ile faast food yiyeceklerle sağlıksız beslenen yeni neslin sağlıklı yiyeceklerden oluşan ot yemekleriyle tanışması hedefleniyor.
 
Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın girişimleriyle gerçekleşecek Ot Festivali’ne Balıkesir Valiliği, Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi, Ticaret Odası ile ilçedeki esnaf ve sanatkarların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da destek vermesi bekleniyor. Nisan ve nayıs ayları içerisinde Ayvalık’ta ilk kez düzenlenecek olan Ot Festivali’nin ilçedeki mübadil kökenli halkın geçmişte sofralarının baş tacı olan binlerce çeşit ot yemeklerini günümüze taşıması hedefleniyor.
 
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Melih Çakırca, “Ayvalık’ın kökeni Girit ve Midilli adalarından gelenlerle, 1908 yıllarında Balkanlar’dan gelen Boşnak kökenli vatandaşlardan oluşmaktadır.
 
Ekonomik olumsuzlukların en yoğun yaşandığı o dönemlerde, insanlar sofralarını doğadan topladıkları ot ve bitkilerle yaptıkları yemeklerle donatmışlardır. Hamarat Türk kadınlarının ellerinde gerçek bir damak zevki şölenine dönüşen bu ot yemekleri günümüzde halen daha Ayvalık sofralarında yerini korumaktadır. 
 
Ancak zaman içerisinde yeni kuşaklar bu ot kültürünün devasal çeşitliliği koruyamamış ve analarımızın babalarımızın çocuklarında kendi ebeveynlerinin yaptığı o güzelim ot yemeklerinin yitirilmesine seyirci kalmak zorunda bırakılmışlardır. Oysa yüzyıllardır ‘Ayvalık’ denildiğinde, ot yemekleri akıllara gelmekteydi. Şimdi ise bu ot yemekleri hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. İşte bizim bu festivali düzenlemekte ki amacımız da, bu güzel kültürün yok olmasının önüne geçebilmektir” dedi.
 
Genç kuşağın obezite başta olmak üzere bir çok sağlık sorununu beraberinde getiren faast food yiyecekler tükettiğine işaret eden Başkan Çakırca, hedeflerinin genç nesilleri sağlıklı ve insan vücuduna son derece yararlı olan Ege mutfağının en önemli gıdalarından biri olan ot yemekleriyle tanıştırmak ve bu yemekleri severek tüketebilmelerinin de önünü açmak olduğunu kaydetti.
 
Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı da, ilçenin gastronomi turizminde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Kantarcı, “Odalarımızın, belediyemizin, kaymakamlığımızın da organizasyon komitesi içinde yer alacağı bir festival düzenlersek, bunun Ayvalık’a ekonomik açıdan çok ciddi bir getirisi olacağına inanıyorum. 
 
Çünkü zaten bizim restorantlarımızda zeytinyağlılar ve balık çeşitlerimizi bölgemize özgü otlarla harmanladığımız zaman ortaya inanılmaz damak lezzetleri ortaya çıkıyor. Ayvalık’ın da ot çeşitliliği olarak oldukça zengin bir bölgede olması bu festivalin düzenlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır” ifadelerini kullandı.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler