Coğrafi İşaret'lerde Türkiye İçin Tarihi Gün

Coğrafi İşaret'lerde Türkiye İçin Tarihi Gün

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı, YÜciTA YK Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu...

Coğrafi İşaret'lerde Türkiye İçin Tarihi Gün
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı, YÜciTA YK Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu; Coğrafi İşaret'lerde amblem kullanım zorunluğunun 10 Ocak 2018 tarihi itibariyle başladığını açıkladı.
 
Yücita Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve ekibi; yurtiçi ve yurtdışında yapılan çalışmalarla Coğrafi İşaretler konusunda önemli farkındalık yarattılar. Sabırla ve azimle atılan tohumlar; Coğrafi İşaretler'in hayata geçirilmesi için büyüdü ve meyvelerini vermeye başladı. Atık Coğrafi İşaret'lerde amblem kullanım zorunluluğu var. 
 
Türkiye İçin Tarihi Bir Gün.... 
YÜciTA Yürütme Kurulu Başkanı, Uluslararası İlişkiler Komitesi Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz TEKELİOĞLU konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: 
 
10 ocak Coğrafi İşaret (Cİ) tescili yapılmış ürünlerimizin üreticileri ile bu ürünlerin tüketicileri , kısacası TÜRKİYE için tarihi bir gün. Ülkemizin 1995 yılında başlayan Cİ serüveni kaybedilen 20 yıldan sonra bugün en önemli aşamasına ulaşmış bulunuyor. Emeği geçenlere YÜciTA adına teşekkür ediyorum. 
 
Coğrafi İşaret kısaca bir ürünü gösteren bir yer adıdır. Ürün bu yer adıyla ünlenmiş, onunla özdeşleşmiş ve onunla çağrılan bir üründür. Malatya kayısısı, Antep Baklavası ,Erzincan Tulum peyniri ve Devrek bastonu gibi.. 
 
Üretimi genellikle bir yöreye dayanan bu özgün ürünlerin korunabilmesi ancak Türk Patent ve Marka Kurumu'nda tescil almaları ile mümkündür. Halen tescillenmiş 312 ürünümüz bulunmakta, 385 ürünümüz de tescilini beklemektedir. Avrupa Birliği'nden alınmış sadece 3 tescilimiz (Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı) varken bizim yedide birimiz kadar olan Yunanistan'ın AB'den alınmış tescil sayısı 106'ya ulaşmıştır.. 
 
Amblem Çeşitleri 
1-Menşe adı: Elde edilmesine yönelik tüm aşamaların aynı coğrafi alanda gerçekleştiği ürünler Menşe adı korumasından yararlanır. Genellikle bir eko sistemin sonucu olan bu ürünler tarımsal kaynaklı olup bulundukları yerin dışında üretilemezler . Bu bakımdan tekil, eşsiz ürünlerdir. Finike portakalı, Antep fıstığı.... 
 
 
2-Mahreç işareti : Belirli bir yörede yerleşik insan gücünün tarihsel süreç içinde geliştirdiği gelenek, kültür, bilgi birikimi , beceri ve yeteneğinin (ustalık) sonucu olan ve üretimde kullanılan hammaddesinin genellikle üretim yöresi dışından geldiği ürünler Mahreç İşareti taşır. Bunlar çoğunlukla gıda maddeleridir..Mersin cezeryesi, Çorum leblebisi 
 
3-Geleneksel ürün adı 
Birleşiminde ya da yapılış methodunda geleneksel özelliğin bulunduğu ürünlerle ilgili olup daha çok yemeklere yöneliktir. 
 
Amblemler Ne Anlama Geliyor Ne Tür Faydalar Sağlayacak? 
Ürünün kalitesinin garantisi olan ve bundan böyle pazarlanan tescilli ürünler üzerinde göreceğimiz amblemler bu ürünlerin Coğrafi İşaret tescil belgelerindeki üretim kurallarına uygun olarak üretildiğini belgeleyen ve arkalarında devletin bulunduğu kalite güvenceleridir.. 
 
Amblemler tüketicileri ürünün kökeni ve nitelikleri ile arkalarındaki hikaye konusunda da aydınlatarak ürün seçiminde rasyonel davranmalarını sağlayacaktır.. 
 
Tüketicilerde Cİ'le ilgili farkındalık yaratmanın dışında amblemlerin en önemli faydası piyasalarımızda yaşanan yoğun Coğrafi İşaret tecavüzlerine son vermek olacaktır. Üreticilerimiz ve tüketicilerimize büyük zarar veren bu haksız rekabet olayları artık son bulacak. Yani satın aldığınız Ezine peyniri de, Erzincan tulum peyniri de, Ayvalık zeytinyağı ve Finike portakalı da gerçekleri olacak.. 
 
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı, Yücita olarak 20 yıldan beri sürdürdüğümüz ve gönüllük esasına dayanan Coğrafi İşaretlerle ilgili çalışmalarımızda bu günü görmek bizim için büyük onur , büyük coşku, büyük bayramdır. 
 
Dileğimiz Türk kamu oyunun ivedilikle kamu spotları yoluyla amblemler konusunda bilgilendirilmesi ve bundan böyleki uygulamalarda Coğrafi İşaretlerin popülizm konusu yapılmamasıdır.“ 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler