Bakan Özlü, Yöresel Ürünlerin Tescil Belgelerini Takdim Etti

Bakan Özlü, Yöresel Ürünlerin Tescil Belgelerini Takdim Etti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:- 'Coğrafi işaretlerden Avrupa Birliği yılda 20 milyar avro kazanç sağlıyor...

Bakan Özlü, Yöresel Ürünlerin Tescil Belgelerini Takdim Etti
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:- 'Coğrafi işaretlerden Avrupa Birliği yılda 20 milyar avro kazanç sağlıyor. Bu tescil işlemi sadece basit bir belgeleme işlemi değil, bunun ekonomiye katkısı zaman içerisinde çok fazla'- TÜRKPATENT Başkanı Asan:- 'Patentte ve markada yüzde 35'in üzerinde çalışma yaptık. 2017'de 204 olan sayı 321'e çıkarıldı'
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tescillenen coğrafi işaretli ürünlere önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Coğrafi işaretlerden Avrupa Birliği yılda 20 milyar avro kazanç sağlıyor. Bu tescil işlemi sadece basit bir belgeleme işlemi değil, bunun ekonomiye katkısı zaman içerisinde çok fazla." dedi.
 
Bakan Özlü, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca tescillenen "Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengüççeği Tatlısı ve Akçakoca Mancarlı Pidesi"nin tescil belgelerinin takdimi toplantısına katılmak için, açılışını yaptığı CNG'li yolcu otobüsü ile Valilik bahçesine geldi.
Düzce Valisi Zülkif Dağlı ve kurum müdürleri ile toplantı salonuna geçen Özlü, burada yaptığı konuşmada, programa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
- "Avrupa Birliği yılda 20 milyar avro kazanç sağlıyor"
Düzce'nin 4 önemli değerinin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillendiğini kaydeden Özlü, şunları kaydetti:
"Tüm illerimizde coğrafi işaret konusundaki farkındalık artarken, Düzce'mizin de bu konuda öncü illerden biri olması gurur vericidir. 4 ürünümüzün coğrafi işareti tescil edildi ancak işimiz daha bitmedi.
 
Çünkü Düzce'mizin 6 ürününün daha tescilini tamamlamak için çalışmalar sürüyor. Bu ürünlerin de incelemesi tamamlanınca, 'Konuralp Pirinci, Akçakoca Sarı Fındığı, Düzce Elma Sirkesi, Düzce Fındıklı Tahin Helvası, Düzce Şırası ve Düzce Kestane Balı' da Düzce'mizin bir değeri olarak kayıtlara geçecek."
 
Coğrafi işaret çalışmalarıyla hem bu ürünlerin koruma altına alınacağını hem de katma değeri yüksek ürünler arasına gireceğini anlatan Özlü, "Coğrafi işaretlerden Avrupa Birliği yılda 20 milyar avro kazanç sağlıyor. Bu tescil işlemi sadece basit bir belgeleme işlemi değil, bunun ekonomiye katkısı zaman içerisinde çok fazla. Yani size patenti verilmiş ürünün, ekonomik olarak sağlayacağı fayda çok fazla. Çünkü coğrafi işaretli ürünlerin kalitesi ve özgünlükleri garanti altına alınırken, gerek yurt çapında gerek dünyada ön plana çıkma şansı da ortaya çıkıyor." diye konuştu.
 
Bakan Özlü, coğrafi işaretlerin tek yönlü ele alınmaması gerektiğini vurgulayarak, "Coğrafi işaretler, sadece ekonomik açıdan önemli değildir. En başta milli ve kültürel değerlerimiz olmaları dolayısıyla coğrafi işaretlerimize, yörelerimizin bu kıymetlerine, sahip çıkmak zorundayız. Coğrafi işaretlerimizi tescille koruyup denetimlerle kontrol altına aldığımızda, hem üreticinin sahte üreticilerden korunmasını sağlamış oluyoruz hem de tüketicinin sahte ürünlerden zarar görmesinin önüne geçiyoruz. Coğrafi işaretlerimize giderek artan bir oranda önem vermekteyiz." ifadesini kullandı.
 
- "Amaç daha fazla katma değer yaratmaktır"
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ise Türkiye'nin değerlerine daha fazla katma değer sağlamak için çalıştıklarını söyledi.
 
Patent marka tasarım alanında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve kurumlarının büyük bir atılım içerisinde olduğuna dikkati çeken Asan, şöyle konuştu:
 
"Bu kapsamda 2017 yılını çok büyük bir başarı ile tamamladık. Patentte ve markada yüzde 35'in üzerinde çalışma yaptık. 2017'de, 204 olan sayı 321'e çıkarıldı. Sayın Bakanımız bize 'En az 100 tane' talimatı verdi, bu kriteri sağladık. 2018 yılında da şu an bu sayıyı daha da yukarılara çıkarmak istiyoruz."
 
Patent ve marka başvurularının çok önemli olduğunu dile getiren Asan, "Bu başvuruları yapıyoruz, bu yıl daha da fazla yapacağız ama bundan sonraki aşama olan ürünlerle daha fazla para kazanmaktır. Bunların marka değerini arttırmak, ulusal ve uluslararası alanda daha fazla katma değer yaratmaktır, temel amaç bu. Ülkemizin daha fazla zenginleşmesi bizim için önemli. Kurum olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz." diye konuştu. Bakan Özlü, konuşmaların ardından tescil belgelerini takdim etti.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler