Cağ Kebabın Ruhunu Bulduğu Yer

Cağ Kebabın Ruhunu Bulduğu Yer

Kebap her yerde, peki “gerçek kebap” nerede? Gezgin damaklar, işinin ehli gurmelerin de iyi bildiği gibi, bir yediğin...

Cağ Kebabın Ruhunu Bulduğu Yer
Kebap her yerde, peki “gerçek kebap” nerede? Gezgin damaklar, işinin ehli gurmelerin de iyi bildiği gibi, bir yediğin yere ayak bir daha giderse, işte orası doğru adres! Lokum gibi, deyim yerindeyse “löp löp” dökülen, baharatından tereyağına tüm malzemeleri Erzurum’un has noktalarından getirilen, kokusunda ayrı bir davet cağ kebabına kim “hayır” diyebilir ki?
“Kebabın her hali güzel, cağ ise aşk” dedirtecek kadar farklı lezzetin tutkunları iyi bilir ki, “gerçek cağ kebabını” yiyen, midesi ile kalbi arasındaki o mükemmel bağı tamamlamış oluyor. Anadolu Yakası’nda oturanlar bir hayli şanslı zira, yoğun ilgi üzerine taleplere yanıt veremeyen noktaya gelen 11 yıllık gastronomi kültürü Büyük Erzurum Sofrası’na kardeş geldi; Erzurum Cağ Kebabı, iki yıldır Kartal sakinleri başta olmak üzere İstanbulluların çekim merkezi oldu. Peki, neden Büyük Erzurum Sofrası, neden Erzurum Cağ Kebap Restoranı?
O Lezzetin Temelinde, Ali Ertek’in Mesleğine Olan Aşkı Ve Ciddiyeti Var…
Erzurumlu işadamı Ali Ertek, Büyük Erzurum Sofrası’nda elde ettiği markalaşma sürecini misafirlerinin yoğun talebi sonrasında Kartal’ın hızla gelişen bölgesi Çanakkale Caddesi’ne de taşıdı. Adliye Sarayı’na, Yeni Hastane’ye ve marka rezidanslara, sitelere komşu Erzurum Cağ Kebap’ta müdavimleri, mis gibi Erzurum usulü güveç kurufasülye ve tereyağlı pilav da bekliyor. 
İri iri taneleri, özenle hazırlanmış yardımcı menüleri ile görünüşü itibariyle de “kuru” fasülye, her kaşıkta inanılmaz bir lezzet bırakıyor damaklarda. Güvecin toprak kokusu, odun ateşinin isi ve tereyağının hafif aroması ile birlikte bu kurufasülye bir anlamda anlatılmaz, yaşanır.
 
62 yaşındaki restoran işletmecisi Ali Ertek’in ciddiyeti önce lezzetine, ardından da sohbetine yansıyor. “Bu cağın içinde ne var” dediğimizde Ertek, şöyle yanıtlıyor;
“Kebabımızda ‘Sevgi, ilgi, aşk var’ gibi klasik cümleler ile göz boyamak istemiyorum. Evet, onlar zaten var ki bu işi yapıyoruz.
Bu cağ kebabın içinde gerçek malzeme var, gerçek malzeme! Bir de işin usulüne göre pişirip servisini yaptın mı, gerisi damakların yorumuna kalmıştır. Biz şov değil, işimizi yapmayı seviyoruz. Tüm malzemelerimizi Erzurum’dan getirtiyoruz. Yıllar önce cağ kebabı sadece Erzurum’un kuzey ilçelerinde bilinirdi,Tortum, Oltu, Olur, Şenkaya ve Yusufeli gibi. 
Sonrasında Anadolu illerine yayıldı, İstanbul ile birlikte de tüm dünyaya. Bugün Avrupalı misafirlerimiz iştahla cağ kebabına geliyorsa, bunun temelinde lezzet var. Erzurumlular, içindeki malzemelerin öz mü öz olduğunu ilk yiyişte anlıyor, başlıyorlar yorumlamaya.
Erzurumlu olmayan müdavimlerimiz de farklı lezzetin sorgulamasında, malzeme ayrıcalığı sonucuna varıyor. Biz de söylüyoruz, bu cağ kebapta Erzurum var, Erzurum. Eğer birkaç gününüzü ayıramayıp Erzurum’a gidemiyorsanız, bir çatal kaşık ile gözlerinizi kapatıyor ve her yudumda sizi Erzurum’un dağlarında, ovalarında, çiftliklerinde gezdiriyoruz.”
Her Tanesinde Ayrı Bir Dünya, Güveç Kurufasülye…
Ne pişerse, ayrı bir lezzetli güveçte… Bir de yerinden geldi mi malzemesi, yeme de yanında yat! Erzurum’dan getirilen kurufasülyeler odun ateşinde pişirilince, apayrı bir lezzet ortaya çıkıyor mekanda. Kurufasulyenin olmazsa olmazı pilav, burada Erzurum’un tereyağı ile masaya geliyor.
Turşu, salatası, kaya tuzu derken lezzet şöleni alıp gidiyor başını. Manda yoğurdu ile birlikte finale doğru damak tadı zirve yapıyor. Leziz sofrayı, haliyle Erzurum’a has kadayıp dolması tamamlıyor, isteyenine ise mis gibi sütlaç…
Pastırması, sucuğu, kavurması, kaşar peyniri, balı, dut pekmezi, pişisi, ketesi, un helvası, pestili, dut çullaması; Her yer ama her yer Erzurum kokuyor restoranda…
Büyük Erzurum Sofrası’nda 250, Çanakkale Caddesi üzerindeki Erzurum Cağ Kebap’ta ise 140 kişi aynı anda ağırlanabilmesi yönüyle sadece ailelerin değil, başta özel kuruluşlar olmak üzere iş dünyasında birçok odak nokta da toplu yemeklerinde Ali Ertek’in kapısını gönül rahatlılığı ile çalabiliyor.
Acıkmak ihtiyaç, istediğini yemek ise gönül işi… Gönüllere giden yol burada mideden geçiyor; Ali Ertek ise işinin hakkını, lezzetiyle vermesini iyi biliyor.
Bir Tık İle Lezzete…
Bu eşsiz lezzete ulaşmak isteyenlere ve gurmelere yaklaşık adresi haberimizin içinde vermiştik ancak, bir de açık adresi iletiyoruz, siz de tadın diye…


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler