3 Günlük Detoks

3 Günlük Detoks

Detoks demek; vücudu sağlıklı bir düzene geçirmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak demektir. Dış güzellik...

3 Günlük Detoks
Detoks demek; vücudu sağlıklı bir düzene geçirmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak demektir. Dış güzellik kadar; içten başlayan toksinlerden arındırma programlarına ihtiyaç vardır. Bu toksinleri temizlemenin yolu da antioksidan almaktır. Ancak yılların neden olduğu toksinler 3-5 gün gibi kısa sürelerde elbette ortadan kalkmayacaktır. Detoksu sağlıklı bir yaşam için gerekli olan ve her ay 3-5 gün sürelerle uygulanması gereken bir rutin olarak kabul etmek gerekmektedir. 
 
Detoks yapması gereken kişiler
Sabah uyanmakta zorlananlar,
Kendini sürekli yorgun ve güçsüz hissedenler,
Bitkinlik, yetersizlik, halsizlik şikayetleri olanlar,
Aşırı stresli çalışanlar,
Sık seyahat edenler,
Hareketsiz bir yaşam sürdürenler,
Ödem, gaz, şişkinlik şikayetleri olanlar,
Yeterli su içmeyenler,
Alkol ve kafeini fazla alanlar,
Her gün 5 porsiyon sebze-meyve tüketmeyenler; detoksa ihtiyaç duyabilir.
 
Kimler detoks yapmamalı
Hamileler ve emziren anneler,
Sistemik, ağır ve uzun süreli hastalığı olanlar (şeker ve inflamatuar bağırsak hastalığı)
Bağışıklık yetmezliği sorunu olanlar,
18 yaş altında, 80 yaş üstünde olanlar için detoks zararlı olabilir.
 
Detoks diyeti sırasında nelere dikkat etmeliyiz?
Detoksta sıvı tüketimi çok önemlidir. Bol bol su tüketilmelidir. Bunun yanında siyah çay ve koyu yeşil çay tüketmemek gerekir. Detoks diyeti etkisi olan bir diyet formülüdür. Ancak daha önemlisi sağlıklı ve toksin atarak zayıflama olanağı verir. Ancak hızlı zayıflamak istiyorum diyorsanız sizlere kesinlikle ilk önerimiz detoks diyeti olmayacaktır. Detoks diyetleri daha çok, cilt lekeleri, sivilce, ciltte yıpranma ve yaşlanma sorunu olanlar için bedensel yenileme ve bir miktar da kilo verme amacıyla tercih edilmektedir.
 
Detoks nedir? Detoks İle Kurtulun!!!
Detoks diyeti, uygulaması zor ve disiplinli bir diyet olduğu için uzun süre devam edilemez. Detoks; sindirimi hafifleterek, vücudumuzun ağır yiyecekleri sindirmeye harcadığı enerjiyi, toksinlerin atılımı, hücrelerin kendini tamir etmesi ve gençleştirmesine kanalize etmektir. Detoks diyetini uygulamadan önce bir diyetisyene danışmak gerekir.
 
Detoks ve beslenme önerileri
Öğün sayısını artırın: 
3 saat arayla yemek yemeye özen gösterin. Böylece sindirim sorunlarınız en aza inecektir. 1 öğünde sebze, diğer öğünde haşlama, ızgara tavuk, et veya balığı düzenli saatlerde ve 3 saati geçmeyecek aralıklarla tüketmemiz gerekir.
 
Detoks  için Bol bol su için: 
Su içmek vücutta yorgunluk ve hormonal değişikliklerden dolayı oluşabilecek ödemin atılması için çok önemlidir. Günlük su tüketimi 10-12 bardak arası olmalıdır.
 
Detoks  için Kafein ve alkol içeren içeceklerden uzak durun veya azaltın: 
Bu içecekler de vücuttaki ödemi arttırır. Bunların yerine sodyum miktarı az olan; soda, süt veya ayran için.
 
Detoks  için Rahat bir uyku uyumaya çalışın: 
Yatmadan önce sindirime yardımcı çaylar (rezene,yeşil çay) için.
 
Detoks  için Çok tuzlu yemekten kaçının: 
Vücutta fazla tuz yorgunluğa yol açar.
 
Detoks  için Yürüyüş yapın: 
Sağlığınız için günlük 30 dakika hafif tempoda bir yürüyüş ile 100-150 kalori arasında yakabilirsiniz. Kısa bir yürüyüş hormonal dengeyi düzenler, metabolizmayı hızlandırır.
 
Detoks  için B vitamini alın: 
Stresi azaltmak için B grubu vitaminlere yönelmeliyiz. Tahıllı ekmekler, et, süt yeşil yapraklı besinlerde bol miktarda B vitamini alabilirsiniz.
 
Detoks  için C vitamini yüksek besinleri tercih edin: 
Maydanoz, biber, turunçgiller, çilek, kivi, brokoli, kereviz.
 
Detoks  için Bol bol taze meyve tüketin: 
Taze meyveleri günde 3 porsiyon tüketin.
 
Detoks  için Mevsim sebzelerini tüketmeye çalışın: 
Taze mevsim sebzelerinden 2 porsiyon tüketin.
 
En az 2 su bardağı süt, yoğurt, ayran veya kefir tüketmeliyiz.
 
Hızlı yağ yakmayı sağlayan örnek Detoks diyet programı
 
Detoks  için Kalkınca:
Limonlu ılık su
 
Detoks  için Kahvaltı:
Şekersiz, light süt
Kahvaltılık tahıl gevreği
Kuru kayısı
 
Detoks  için Kuşluk:
Taze hazırlanmış sebze veya meyve suyu karışımı
 
Detoks  için Öğle yemeği öncesi:
Nane veya rezene çayı ya da ılık su
 
Detoks  için Öğlen:
Izgara, buğulama veya fırında balık
Taze haşlanmış sebze tabağı (brokoli, Brüksel lahanası, kabak, karnabahar, yeşil fasulye, bezelye vb.)
Kaymaksız, light yoğurt
Bol yeşil salata (sirke, limon ve 1 çay kaşığı z.yağı)
 
Detoks  için İkindi:
Yeşil elma
Kepekli bisküvi
 
Detoks  için Akşam yemeği öncesi:
Ihlamur veya limon suyu
 
Detoks  için Akşam:
Nohut
Bulgur pilavı
Light yoğurt ile hazırlanmış brokoli / semizotu salatası veya cacık
 
Detoks  için Gece:
Bitki çayı veya ılık suya ilave edilmiş bir çay kaşığı bal
Günde en az 45 dakika egzersiz yapılması önerilmektedir.
 
Detoks  için Bedeniniz ve ruhunuz için detoks
Sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, kurubaklagiller, bol su içmek evinizde kolaylıkla uygulanabilecek bir detoksşeklidir
 
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte sabah uyanmakta zorlanıyorsanız, kendinizi sürekli yorgun ve güçsüz hissediyorsanız, bitkinlik, yetersizlik, halsizlik şikayetleriniz varsa, anlamsız ödem yaşıyorsanız ve tüm bunların çözümüne tıbbi bir açıklama bulunamıyorsa, bu şikayetleriniz için detoks programı uygulamak, daha hareketli bir yaşama geçmek, yeterli ve dengeli beslenmek en iyi ilaç olabilir. Ancak organ yetmezliği olanlar (kalp, böbrek, karaciğer, böbrek), hamileler, süt verenler, yüksek tansiyonu olanlar, diyabet hastaları ve çocukların yapması sakıncalı olabilir.
 
Yediğimiz besinler içtiğimiz içecekler ve katkı maddeleriyle dışardan gelen toksinler kadar vücuttaki metabolik atıklar sonucu oluşan toksinler de bedenimizi yorar. Her iki toksini de vücudumuzda temizleyen başlıca organımızsa karaciğerdir.Bu toksinleri vücudumuzdan idrar, ter ve dışkıyla atarız bu yüzden bol su içmek yeterli sıvı desteği en önemli detoks kuralıdır..
 
Bahar temizliği Detoks programlarının en önemli kısmı; bedeninizin yanında ruhunuzu da dinlendirmektir. Bunun için; kitap okuyun, hafif bir müzik dinleyin, bitki çaylarını deneyin, aromatik yağlarla ılık duş yapın, doğa yürüyüşleriyle bol oksijen alın. Programınıza masaj ve sauna eklemek ayrıca meditasyon yapmak, bedeninize olduğu kadar ruhununuzda detoks etkisi yaratacaktır.
 
Detoks  için uygulayin
Detoks  için Ana prensip
Detoks  için DOĞAL BESLENME ve BOL SIVI
Toksinlerden kurtulmak için doğal beslenme ana prensiptir yani sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, tam tahıl ekmeği, kurubaklagiller, balık, yoğurt, yağlı tohumlar, probiyotik ürünler ve BOL SU evinizde kolaylıkla uygulanabilecek bir detoks şeklidir. Program süresince papatya, adaçayı, rezene, ısırgan, ekinezya, melisa, karahindiba çaylarından birini, limon ilavesiyle tercih edebilirsiniz. Böyle bir beslenme şekli en az   3 gün ama tercihen   7-10 gün uygulanabilir.
 
PRATİK DETOKS İPUÇLARI
Detoks  için Yeterli uyku:
Yeterli uyku uyumak, egzersiz ve sağlıklı bir beslenme programı takip etmek kadar önemlidir. Egzersizi artırın Hareketsiz yaşam ve tok-sinler vücudumuzda dolaşım sisteminin yavaşlaması ve ödemler oluşmasına sebep oluyor.
 
Detoks  için Sebze/meyve   sularının gücü Vücut temizliği için;
3 adet salatalık, 2 adet kırmızıbiber,  1 adet havuç, 1 adet kivi, 100 gr ıspanak, limon suyu. Her malzeme temizlenip ayıklandıktan sonra, katı meyve sıkacağında sıkılıp içilir.
 
Detoks  için  Ferahlatıcı;
Yarım su bardağı az yağlı yoğurt, 1-2 su bardağı su (kıvam isteğe bağlı olarak ayarlanabilir), bir tutam dereotu, birkaç yaprak taze nane, tuz. İnce ince kıydığınız taze otları, yoğurdu ve suyu beraberce blenderdan geçirerek ayranınızı hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz buz ilave ederek soğuk olarak tüketebilirsiniz.
 
Detoks  için Ödem atıcı;
1.5 litre su, 1 demet maydanoz,1 dal kabuklu tarçın,1 tatlı kaşığı toz zencefil veya ceviz büyüklüğünde taze zencefil (rendelenmiş olmalı),1 yeşil elma kabuklu olarak dörde bölünmeli)
 
Tüm malzemeler kaynatılıp süzüldükten sonra içine limon suyu, 6 -7 adet taze nane yaprağı ve 1 tatlı kaşığı bal eklenmelidir. Gün boyu soğuk veya sıcak içilebilir.
 
Detoks  için Mide dinlendirici;
Rezene çayı içine 2 adet karanfil ve 1 çay kaşığı bal İştah kontrolü; Fincanda sıcak su içine 1 dal tarçın, 1 adet karanfil ve 1 dilim portakal eklenip tüketilebilir.
 
Farkında olmadan yapılan atıştırmalar İkram edilen her yiyeceğe evet diyorsanız, bir kez daha düşünün. Ara öğünlerinizi iyi planlamanız önemlidir. Adı üstünde ara öğün yani  100-150 kalorilik besinler yeterli olacaktır. Arınma programınızı uygularken; buzdolabınızı yada çekmecenizi az yağlı yoğurt, yağlı tohumlar, meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklarla doldurun.
 
Detoks  için UZAK DURUN
Detoks süresince vedalaşmanız gerekenler Kahve ve kafein içeren içecekler, kızarmış besinler, kırmızı et, doymuş yağlar, şeker, işlenmiş gıdalar, beyaz un, tam yağlı peynirler, gazlı içecekler, alkol, sigara vücut için toksik etki yarattığından detoksta kullanılması tercih edilmez.
Yapay tatlandırıcılar Yapay tatlandırıcılar, kalori ve şeker içermemelerine rağman, yapılan bazı çalışmalar düzenli olarak fazla miktarda tükertiminin kilo alımına neden olabileceğini gösteriyor. Doğal tatlandırıcılar olan stevia bitkisi veya hindistan cevizi deneyebilirsiniz.
 
Detoks  için 3 günlük detoksla yağlarınızdan kurtulun!
Yaza formda bir vücutla girmek isteyenler için zaman gittikçe daralıyor. “Doktor Kardeşlerle Eğlenerek İnteraktif Zayıflama” kitabının yazarları Dr. Yasemin Arslan ve Dt. Şule Arslan diyete başlamadan önce üç günlük detoks ile yağlarınızdan hızlıca kurtulmayı öneriyor. Böylece kilo verme sürecini hızlı şekilde başlatıp sağlıklı ve zinde kalabileceğinizi belirtiyorlar.
 
ilkbahar, sonbahar gibi mevsim döngülerinde ya da en az yılda bir kere vücudu çeşitli detokslarla arındırıp temizlemeyi tavsiye ediyor. Çünkü vücut aç kaldığında önce kendi yağlarını eritiyor. Böylece yağlarınız enerjiye dönüşüp yanıyor.
 
Başka bir deyişle vücudunuz kendi hastalıklarını, atıklarını temizleyip bitiriyor. Detoksu zayıflama tedavisine başlarken uygulayabileceğiniz gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için de uygulayabilirsiniz. 
 
Beslenme listelerinde gıdaların kalori değerlerini saymanın artık demode bir yöntem olduğuna dikkat çeken Arslan kardeşler, önemli olanın hangi yiyeceği, hangi besinle tükeceğini bilmek olduğunu söylüyor.  
 
Detoks  için Bağırsaklarınızı test edin
Pancar gibi kırmızı; ıspanak, roka gibi koyu yeşil yapraklı yiyecekler dışkınızın rengini değiştirir, siyah ya da kırmızıya dönüştürür. Bu yiyecekleri yedikten sonra 1-1.5 gün içinde dışkınızda renk değişimi görmeniz gerekli. 3-4 gün sonra hala renk değişmiyorsa sindirim sisteminizde bir sorun var demektir.
 
Detoks  için Yiyecekleri sade tüketin
Yiyecekler mümkün mertebe karışık olarak tüketilmemeli, daha sade olarak tüketilmelidir. Bir öğünde salata dahil üç çeşidi geçmemelisiniz. Birlikte tüketilirlerse sindirimi zorlayacakları için gaz, hazımsızlık gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bir öğünde salata dahil üç çeşidi geçmemelisiniz.
 
Detoks  için Proteinin yanında sebze yiyin
Et, peynir, balık, yoğurt gibi protein grubu yiyecekler sindirildikten sonra kalın bağırsağınıza girdiği gibi oturur, yerinden kıpırdamazlar. Onları bağırsağınızda ittirecek olan lifli sebzelerdir. Tükettiğiniz sebzelerin proteine oranı her zaman dörtte bir olmalıdır.
 
Detoks  için Eti öğle yemeğinde tercih edin
Et yemek için en sağlıklı vakit öğlen veya erken yenilen akşam yemeğidir. Bu öğün uyumadan en az 4 saat önce olmalıdır. Böylece vücudunuz geceleyin kendisini yenilerken proteinleri kullanır.
 
Detoks  için suyu unutmayin
Vücut ağırlığınızın her bir kilosuna karşılık günde 30 ml su tüketmeniz gerekiyor. Örneğin 70 kg ağırlığındaysanız 70x0.3= 2.1 lt su = 8 bardak su içmelisiniz.
 
Detoks  için Buzlu içeceklere dikkat
Midedeki enzimlerin çoğu 37-40 derece arasında çok iyi çalışır. Yemeklerle beraber buzlu kola, ayran, soğuk su içmeyin. Soğuk artışı emzimlerin işleyişini bozar. Bu sebeple sindirim problemleri gaz ve hazımsızlık yaşanır.
 
Detoks  için Yağlarınızı hızlı yakmak için 10 bin adım atın
Program boyunca her gün 1 saat hafif tempolu yürüyüş yapmanız sağlıklı zayıflama hızınızı artırır. Her gün 10 bin adım atın. 
 
10 dakika yavaş ritimli yürüyüş yaparken, 2 dakika süratli yürüyün. Sonra tekrar 10 dakika yavaş ritimli yürüyüş yaparken, ardından tekrar 2 dakika yüksek ritimle devam edin. İşte en hızlı yağ yakan yürüyüş yöntemi.
Detoks  için İdeal kilonuzu korumak için:
* Et, tavuk ve balığın yanında ekmek, patates, pilav, makarna gibi yiyecekleri ya hiç tüketmeyin ya da çok az tüketin. Yani protein ve karbonhidratları ayırın. 
 
* Her öğünde tek çeşit karbonhidrat yiyin. Çeşitli karbonhidratları aynı öğünde tüketirseniz iştahınız açılır, tekrar yeme isteği doğar.
 
* Aynı öğünde tek çeşit protein tüketin. Örneğin kırmızı etle yumurtayı, tavukla balığı ya da mercimekle yoğurdu aynı öğünde tüketmeyin. 
 
* Meyvelerinizi yemekten sonra değil, yemekten yarım-1 saat kadar önce tüketin. Böylece vücudunuzun glisemik indeks (şeker) dengesini korumuş olursunuz.
 
* Çerezlerin içinde en alkali yapıda olan bademdir. Çiğ olarak alır ve yemeden bir gece önce suya koyarsanız daha da sağlıklı olur.
 
Detoks  için 150 GRAM MERCİMEK / 100 GRAM ET
Bir haftada yarım kilo kırmızı et ya da kıyma ve iki kere balık yemeniz vücudunuza almanız gereken hayvansal protein için bol bol yeterlidir. Eğer et sevmiyorsanız ya da vejetaryen besleniyorsanız 150 gram mercimek 100 gram etin yerine geçer.
 
Detoks Çorbası Tarifi
Detoks Çorbası Kullanılan Malzeme :
1 adet brokoli, birkaç dal ıspanak, birkaç yaprak kırmızı ve beyaz lahana, 1 havuç, 1 fındık büyüklüğünde taze zencefil, 2 çorba kaşığı süt, biraz deniz tuzu, bir tutam taze maydanoz, bir tutam dereotu, 3 dal taze soğan, 1 limon
 
Detoks Çorbası Hazırlanışı
Tüm malzemeleri irice doğrayıp tencereye koyun. Üzerine 1 lt kaynar su ekleyip kapağı kapalı şekilde 20 dakika bekleyin. İçine sütü, zencefili, tuzu, dilerseniz kırmızı ve karabiberi de ekleyip tüm sebzeler yumuşayınca kabaca blenderdan geçirin. Maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince kesip çorbanızın üzerine ekleyin. Limon suyuyla tatlandırmayı unutmayın.
 
3 GÜNLÜK DETOKS
3 günlük bu detoksa isterseniz 5 gün de devam edebilirsiniz. 
 
1. GÜN 
Sabah
 
* Birkaç damla limon damlatılmış bir bardak su
 
Kahvaltı
* 1-2 bardak çay 
* Bir dilim çavdar ekmeği 
* 2 dilim keçi peyniri veya 5-6 adet zeytin 
* Mevsimine göre sınırsız miktarda nane-maydanoz ya da domates-salatalık kokteyli
 
Ara öğün
* Bir bardak su 
* İnce bir dilim mevsim meyvesi 
 
Öğlen
* Yemekten yarım saat önce 1 bardak su  Â Izgara, haşlanmış, fırınlanmış, yağsız olarak sote edilmiş ya da en sağlıklısı buharda pişirilmiş nişasta içermeyen sınırsız miktarda sebze 
 
ya da 
* 2 dilim esmer ekmek arasında beyaz peynirli, baharatlı, yağsız sebzeli tost (Beyaz peynir elinizin büyüklüğünde olabilir). 
* Bir bardak ayran 
* Sınırsız miktarda yağ ve hazır sos içermeyen yağsız salata               
 * Bitki çayı
 
Ara öğün
* 2 bardak su 
* 1 bardak şekersiz bitki çayı
 
İkindi
* Bir porsiyon mevsim meyvesi 
* 1 bardak ekersiz bitki çayı 
* Yemekten yarım saat önce   
* Bir bardak su
 
Akşam
* Bir dilim esmer ekmek 
* Sınırsız miktarda yağ ve hazır sos içermeyen salata ve mevsim sebzeleri
 
Gece
* Bir bardak su 
* Sınırsız miktarda yeşil sebze veya sebze suyu
 
Yatmadan önce
* Bir bardak su 
* Tüm salatalarınıza elma, üzüm sirkesi ya da limon suyu ekleyebilirsiniz.       
* Suyu dilerseniz daha çok içebilirsiniz. Bedeninizin suyla temizlendiğini unutmayın!
 
2. GÜN 
Uyanınca: 
* Bir bardak limonlu su
 
Sabah
* 1 parça peynir 
* 3-4 adet zeytin                     
* 1 dilim ekmek 
* 1-4 bardak çay
 
Ara öğün: 
* 1 porsiyon meyve
 
Öğle:
* Detoks çorbası  
* 1 kase yoğurt                       
* Salata  
* 2 dilim ekmek
 
Veya
* Susamsız esmer simit 
* 1 parça beyaz peynir 
* 3-4 adet zeytin 
* Bitki çayları
 
Ara öğün: 
* 1 porsiyon meyve
 
5 çayı:
* Beyaz peynirli, sebzeli 
* Yağ içermeyen esmer ekmekten oluşan tost 
* 1 bardak çay
 
Akşam: 
* Buğulanmış balık  Salata
 
Gece: 
* Atıştırmalık nişasta içermeyen sebze
 
3. GÜN 
Uyanınca: 
 
* 1 bardak limonlu su
 
Sabah: 
* 3 çorba kaşığı yulaf özü 
* 1 bardak süt
 
Ara:
 * 1 porsiyon meyve
 
Öğle:
 * Detoks çorbası                  
 * Bulgur, kinoa, mercimek vb. hububat ve nar içeren mevsim salatası 
 
ya da 
* Beyaz peynirli, sebzeli, yağ içermeyen esmer ekmekten oluşan tost.  
* 1 bardak ayran 
* İstenirse bitki çayları
 
Ara öğün: 
* 2 ceviz 
* 5 fındık 
* 5 badem
 
5 çayı:
 * 1 porsiyon meyve
 
Akşam: 
* Haşlanmış hindi veya tavuk göğüs eti, salata 
 
Gece:
 * Atıştırmalık nişasta içermeyen sebze
Aralarda her birinden 3-4 bardağı geçmemek kaydıyla sınırsız miktarda çeşitli bitki çayları ve tansiyon düşüklüğü veya mide hassasiyeti yoksa sınırsız miktarda limonlu su içilebilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler